To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Αλάτι, Μπαχαρικά

Μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά, είδη, ποικιλίες, τιμές, προσφορές

Μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά, είδη, ποικιλίες, τιμές, προσφορές

Στις μαγειρικές τέχνες, η λέξη μπαχαρικό αναφέρεται σε οποιοδήποτε αποξηραμένο μέρος ενός φυτού. Εκτός από τα φύλλα, που χρησιμοποιείται για να καρυκεύσει και να αρωματίσει μια συνταγή, αλλά δεν χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό. Γιατί όχι τα φύλλα; Επειδή τα πράσινα φυλλώδη μέρη των φυτών που χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο θεωρούνται βότανα. Όλα τα άλλα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου φλοιού, των ριζών, των μούρων, των σπόρων, των κλαδιών ή οτιδήποτε άλλο εκτός από το πράσινο φυλλώδες μέρος, θεωρούνται μπαχαρικά. Σήμερα, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, παραγωγός και εξαγωγέας μπαχαρικών. Δημιούργησαν ακόμη και το Indian Spice Research Institute αφιερωμένο στη μελέτη των μπαχαρικών.

Τι είναι τα μπαχαρικά;

Eίναι φυτικές ουσίες που εκτιμώνται ιδιαίτερα στην κουζίνα για τη μεγάλη τους ικανότητα να αρωματίζουν, να χρωματίζουν ή να βελτιώνουν τη γεύση των συστατικών. Τα μπαχαρικά είναι κυρίως ξηρά λαχανικά. Περιέχουν αρωματικές ουσίες και έλαια που αρωματίζουν και βελτιώνουν τη γεύση του φαγητού. Στη συνέχεια, σας λέμε τις κύριες λειτουργίες των μπαχαρικών.

Γεύση

Πιστεύουμε ότι ένα πιάτο δεν έχει γεύση γιατί του λείπει το αλάτι, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών για να αναδείξουμε τις φυσικές γεύσεις του φαγητού, όπως πιπέρι, κύμινο, μεταξύ άλλων. Τα μπαχαρικά μπορούν να μεταμορφώσουν ή να βελτιώσουν τη γεύση του φαγητού προσθέτοντας μια ποικιλία γεύσεων, από έναν υπαινιγμό γλυκύτητας έως έναν υπαινιγμό θερμότητας.

Άρωμα

Ταυτόχρονα που προσθέτουν γεύση, προσθέτουν και αρωματικές ουσίες που έχουν μεγάλη γευστική ικανότητα που είναι καθοριστικός παράγοντας στο μαγείρεμα, επομένως χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρές ποσότητες.

Χρώμα

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι πολλά από τα ινδικά πιάτα έχουν έντονο κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στα τυπικά πιάτα τους, όπως ο κουρκουμάς και η πάπρικα, χρωματίζουν το φαγητό τους, καθιστώντας το πιο λαμπερό και ελκυστικό.

 

Προέλευση

Ιστορικά, τα μπαχαρικά ήταν πολύ πολύτιμα και πολυπόθητα προϊόντα στις κοινωνίες, λόγω της χρησιμότητάς τους ως καρύκευμα, φάρμακο και συντηρητικό τροφίμων. Η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλη την αραβική περιοχή και αργότερα οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν ότι τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ποτών. Τα οποία έκαναν τα τρόφιμα πιο εύγευστα και για να συντηρήσουν την τροφή τους.

Στην Ευρώπη αυτά τα μπαχαρικά ήταν ιδιαίτερα επιθυμητά και γίνονται σπάνια λόγω της μεγάλης ιδιότητάς τους να αρωματίζουν και να διατηρούν φρέσκα τα τρόφιμα. Eιδικά το κρέας, καθιστώντας τα πιο βρώσιμα και ορεκτικά, καθώς και για ιατρική χρήση λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων τουw. Εξου και η σημασία αυτών των μπαχαρικών όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το κάρδαμο, μεταξύ άλλων. Έγιναν εξαιρετικά πολύτιμα αγαθά, δημιουργώντας τη λεγόμενη Διαδρομή των Μπαχαρικών τον 14ο αιώνα.

Αυτή η διαδρομή δημιουργήθηκε από την επείγουσα ανάγκη να βρεθούν άλλα απευθείας δρομολόγια με την Ινδία που ήταν φθηνότερα. Κατά λάθος έφτασαν στην Αμερική όπου όχι μόνο ανακάλυψαν μια νέα ήπειρο, αλλά ανακάλυψαν και νέα μπαχαρικά όπως τσίλι από το Μεξικό, μπαχάρι, ροζ πιπέρι από τη Βραζιλία και βανίλια από το Μεξικό, όπου σήμερα στην Papantla της Βερακρούζ, Η καλύτερη βανίλια στον κόσμο εξακολουθεί να καλλιεργείται.

Είδη μπαχαρικών

Στον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες, από τα οποία προέρχονται από τον φλοιό, τη ρίζα, τους σπόρους ή τους καρπούς των φυτών. Εάν ένα αρωματικό προϊόν που χρησιμοποιείται στη μαγειρική δεν πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά, ταξινομείται ως καρύκευμα και όχι ως μπαχαρικό. Στη συνέχεια, σας λέμε ποια είναι τα πιο χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στη γαστρονομία.

Από σπόρους

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε το κάρδαμο, το κύμινο, τη μουστάρδα, το πιπέρι, το μάραθο και τον κόλιανδρο.

Κύμινο

Είναι ένα τυπικό μπαχαρικό των αραβικών και ινδικών περιοχών. Χρησιμοποιείται στην περιοχή της Μεσογείου και στη Λατινική Αμερική για την ενίσχυση των γεύσεων. Αυτό το μπαχαρικό προσφέρει άρωμα και ζεστασιά στα φαγητά. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε ζωμούς, για να μαρινάρουν κρέας, λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια και μαγειρευτά. Έχει αρκετά έντονο άρωμα και γεύση, γι’ αυτό συνιστάται η χρήση του σε μικρές ποσότητες.

Πιπέρι

Είναι ίσως το πιο χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό στο μαγείρεμα. Υπάρχουν πολλά είδη πιπεριού. Τα πιο γνωστά είναι συνήθως το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο, που προέρχονται από το ίδιο φυτό, αλλά με διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης. Το αλεσμένο μαύρο πιπέρι είναι πολύ δημοφιλές για καρύκευμα κρεάτων.

Μουστάρδα

Οι σπόροι μουστάρδας έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία  για να καρυκεύσουν κρέατα και άλλα τρόφιμα. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικάντικη και η σάλτσα μουστάρδας παρασκευάζεται αυτή τη στιγμή με τους σπόρους της, η οποία είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ως το τέλειο ντρέσινγκ για χοτ ντογκ, χάμπουργκερ, μεταξύ άλλων.

 

Από ρίζες

Τα πιο κοινά μπαχαρικά ρίζας είναι το τζίντζερ, το wasabi και ο κουρκουμάς.

Τζίντζερ

Αυτό το είδος είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία. Εκτιμάται ιδιαίτερα για το άρωμα και την πικάντικη γεύση του. Το εσωτερικό του είναι κίτρινο, ινώδες και μυρίζει φρεσκάδα. Είναι ιδανικό για καρύκευμα, αρωματισμό ή αρωματισμό ανατολίτικων πιάτων ή μερικές φορές χρησιμοποιείται για γλυκές γεύσεις. Το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση του τζίντζερ προέρχεται από τα φυσικά του έλαια. Συγκεκριμένα τη τζίντζερόλη, η οποία είναι μια βιοδραστική ένωση με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Wasabi

Iαπωνικής προέλευσης που εξάγεται από μια ρίζα με το ίδιο όνομα. Φημίζεται ως ο υποχρεωτικός σύντροφος του σούσι. Όταν το καταναλώνουμε, περισσότερο από φαγούρα, αυτό που νιώθουμε είναι ένας ατμός που καίει που ανεβαίνει από τη μύτη και μερικές φορές μας κάνει να κλαίμε. Με έντονη και στιγμιαία γεύση, το wasabi συνήθως αναμιγνύεται με σάλτσα σόγιας, όπου βυθίζονται τα κομμάτια του σούσι, δίνοντάς τους μια διαφορετική γεύση.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς προέρχεται από ένα υπόγειο στέλεχος, του οποίου το εσωτερικό έχει έντονο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, στεγνώνει και μετατρέπεται σε σκόνη, δημιουργώντας το μπαχαρικό που προσθέτει χρώμα, είναι γλυκό και διακριτικά πικάντικο που χρησιμοποιείται στα ινδικά πιάτα. Αυτό το μπαχαρικό είναι εξαιρετικό στο στιφάδο κοτόπουλου και επίσης για να εμπλουτίσει τις σάλτσες.

 

Συμβουλές για μαγείρεμα με μπαχαρικά

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν μαγειρεύετε με μπαχαρικά είναι ότι αρχίζουν να χάνουν τη γεύση τους όταν αλέθονται. Επομένως, όποτε είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να αλέθετε τα δικά σας  αμέσως πριν τη χρήση. Αντί να χρησιμοποιείτε ήδη αλεσμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μύλο καφέ ή γουδί και γουδοχέρι για αυτό το σκοπό. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε έναν μύλο καφέ, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο για τα μπαχαρικά και ένα για τους κόκκους καφέ. Ώστε να μην αρωματίσετε κατά λάθος την πρωινή σας παρασκευή.

 

Κατηγορίες Αλατιού, Μπαχαρικών

 

Αλάτι Πιπέρι Μπαχαρικά Μυρωδικά, Βότανα Μείγματα Μπαχαρικών
en_GBEnglish

Main Menu