To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Αλάτι

Αλάτι, ποικιλίες, είδη, επιτραπέζιο, θαλασσινό, υποκατάστατο, προσφορές

Αλάτι, ποικιλίες, είδη, επιτραπέζιο, θαλασσινό, υποκατάστατο, προσφορές

Το αλάτι είναι το αποτέλεσμα ενός μείγματος στοιχείων, κυρίως νατρίου και χλωρίου, δίνοντάς του την επιστημονική ονομασία χλωριούχο νάτριο (NaCl). Eίναι μια από τις ουσίες που καταναλώνει περισσότερο ο άνθρωπος λόγω της μεγάλης ευελιξίας του. Κοινώς άχρωμο και σε μικρούς κύβους, είναι βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής. Αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία και ο τομέας της υγείας. Ανάμεσα στην ποικιλία των αλάτων ξεχωρίζει το θαλασσινό, το οποίο περιέχει μεγάλο πλούτο μετάλλων. Aφού εκτός από χλώριο και νάτριο, έχει και ίχνη από μαγνήσιο, κάλιο, ιώδιο και ασβέστιο. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς. Από ένα στοιχείο σε αρχαίες τελετουργίες, στη χρήση του ως μέθοδος συντήρησης και καρυκευμάτων για την ενίσχυση των γεύσεων των τροφίμων, μεταξύ άλλων.

Τι είναι το θαλασσινό αλάτι;

Μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους ανάλογα με τη μέθοδο απόκτησής του. Το αλάτι εξορύσσεται, το οποίο σχηματίζεται σε κοιτάσματα γης. Το θαλασσινό αλάτι, το οποίο λαμβάνεται με εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Εκτός από αυτή τη διαίρεση, υπάρχουν διάφοροι τύποι  ανάλογα με τη μέθοδο εκχύλισης , την επεξεργασία και τον τόπο προέλευσής τους. Για παράδειγμα: αλάτι Ιμαλαΐων, Maldon και Guérande, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν επίσης υποτύποι θαλασσινού αλατιού με διαφορετική εμφάνιση. Όπως το μαύρο αλάτι, που παίρνει το χρώμα του από την ύπαρξη ιχνών άνθρακα, ή το Ιμαλαΐων που, λόγω της προέλευσής του και των διαφορετικών ορυκτών που περιέχει, παίρνει το ροζ χρώμα του.

Διάφορα είδη αλατιού

Τώρα, η αναγνώριση του θαλασσινού αλατιού ή οποιουδήποτε άλλου είδους  μπορεί να είναι περίπλοκη λόγω της μεγάλης ομοιότητάς τους στη φυσική εμφάνιση. Ας δούμε λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν να το αναγνωρίσουμε. Εξάγεται με εξάτμιση του νερού και είναι φυσικό προϊόν αφού δεν περνά από χημικές διεργασίες . Σε αντίθεση με το κοινό αλάτι , αυτό είναι ένα είδος μη επεξεργασμένου αλατιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι 100% θρυμματισμένο, επομένως διατηρεί την κρυσταλλική του εμφάνιση .

Η φυσική πτυχή του θαλασσινού αλατιού είναι πιο κοκκώδης σε σύγκριση με το αλάτι  που περνάει από μια διαδικασία εξευγενισμού για να του αφήσει πιο λεπτή εμφάνιση. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη αλατιού, τα οποία ταξινομούνται ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αυτές οι ταξινομήσεις ή υποτύποι αλατιού εξαρτώνται από την περιοχή προέλευσης, τη μέθοδο εκχύλισης, τον τόπο προέλευσης ή τα πρόσθετα που περιέχουν . Μερικά από αυτά τα άλατα είναι:

Μαύρο Αλάτι

Πρόκειται για άλας πλούσιο σε μέταλλα. Μεταξύ των οποίων είναι κυρίως το χλωριούχο νάτριο, ο σίδηρος και οι θειούχες ενώσεις. Με τις τελευταίες να είναι αυτές που του προσδίδουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και το σκούρο χρώμα του. Αυτή η σύνθεση είναι που του δίνει λιγότερο έντονη γεύση σε σύγκριση με το κοινό αλάτι. Έχει την καταγωγή του στην ινδική κουζίνα , όπου δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές συστατικό, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ως μέρος φυσικών θεραπειών για τη θεραπεία διαφόρων πεπτικών προβλημάτων. Με τον ίδιο τρόπο , είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε vegan τρόφιμα, αφού χάρη στη θειούχα γεύση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση αυγού στα πιάτα.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Αυτό το ακατέργαστο αλάτι διακρίνεται από τα άλλα από το ιδιαίτερο ροζ χρώμα του. Προέρχεται από το σίδηρο που περιέχει και την υψηλή του συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία, αφού έχει περισσότερα από 10 μέταλλα στη σύνθεσή του . Αυτό το αλάτι εξάγεται από μια σειρά ορυχείων που βρέθηκαν στα βουνά του Πακιστάν.

Λουλούδι αλατιού

Αυτό το θαλασσινό αλάτι είναι γνωστό για την αγνότητά του και τη δομή των κρυστάλλων του. Οι οποίοι, όντας επίπεδοι, προσθέτουν μια πιο αλμυρή και πιο τραγανή πινελιά σε ήδη μαγειρεμένα πιάτα. Το Fleur de sel λαμβάνεται σε φυσικές αλυκές, όπου οι κρύσταλλοι εξάγονται από την επιφάνεια των λακκούβων αλατιού χειροκίνητα με φτυάρια και στη συνέχεια αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο.

Καλίου

Το χλωριούχο κάλιο , που εμπορικά ονομάζεται άλας καλίου, είναι πηγή καλίου και χλωρίου. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του χλωριούχου νατρίου. Συνταγογραφείται επίσης όταν άτομα έχουν ανεπάρκεια καλίου στο αίμα.

Αρωματισμένο 

Αυτά τα άλατα είναι εκείνα που συνδυάζονται με κάποιο άλλο καρύκευμα για να δημιουργήσουν ένα πιο πρακτικό και πλούσιο μαγειρικό συστατικό . Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως αλάτι σκόρδου, αλάτι σέλινου, αλάτι κρεμμυδιού κ.λπ.

Νιτρικό

Νιτρικό αλάτι ονομάζεται το νιτρικό κάλιο, με τον τύπο KNO3, ένα είδος αλατιού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλαντικών και ως συντηρητικό για την παρασκευή λουκάνικων .

 

Οφέλη για την υγεία

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπολογίζεται ότι το αλάτι περιέχει από τη φύση του περίπου 80 επιπλέον μέταλλα. Αφού το νερό των ωκεανών είναι γεμάτο μέταλλα. Αυτά τα ιχνοστοιχεία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία , καθώς βοηθούν τις μεταβολικές λειτουργίες.

Ας θυμηθούμε ότι το νάτριο και τα στοιχεία που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος , όπως:

  • Η νευρωνική σύνδεση.
  • Μυική σύσπαση.
  • Ενυδρο.
  • Κάντε απολέπιση στο δέρμα και αφαιρέστε τα νεκρά κύτταρα.
  • Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον εντερικό σωλήνα.
  • Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου.
  • Ρυθμίστε το pH.
  • Τονώστε την κυκλοφορία του αίματος.

Για όλα αυτά τα οφέλη που έχει  για την υγεία , συνιστάται η κατανάλωσή του σε μέτριες ποσότητες.

Για τη διασφάλιση της καλής υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την προσθήκη ιωδίου στο αλάτι, και έτσι την πρόληψη ασθενειών όπως ο υποθυρεοειδισμός . Υπάρχουν επίσης φορές που προστίθεται φθόριο, χωριστά ή μαζί με ιώδιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και η ιωδίωση του αλατιού είναι μια πρακτική που προωθείται από διεθνείς οργανισμούς υγείας, η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό και το είδος της διατροφής που συνηθίζεται. Αυτό συμβαίνει και με τη φθορίωση του αλατιού , αφού οι ανάγκες σε φθόριο δεν είναι ίδιες σε όλες τις καταστάσεις.

en_GBEnglish

Main Menu