To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Μυρωδικά, Βότανα

Βότανα, μυρωδικά, ποικιλίες, είδη, αποξηραμένα, τιμές, προσφορές

Βότανα, μυρωδικά, ποικιλίες, είδη, αποξηραμένα, τιμές, προσφορές

Όταν μαγειρεύουμε, αναζητούμε πάντα έναν τρόπο να εμπνέουμε μυρωδιά και γεύση σε οποιαδήποτε από τις παρασκευές μας. Ο εύκολος, φυσικός τρόπος, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά, είναι να μαγειρέψετε καρυκεύματα με αρωματικά βότανα, που μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε πιάτο, μετατρέποντάς το σε σημαντικά και απαραίτητα φυσικά καρυκεύματα. Τα αρωματικά βότανα διεγείρουν τις αισθήσεις μας χάρη στο άρωμα και τη φρεσκάδα που προσφέρουν σε μια μεγάλη ποικιλία παρασκευασμάτων από σαλάτες, μαγειρευτά, σούπες, ζυμαρικά, πιάτα με ρύζι, σάλτσες, επιδόρπια, ποτά, μεταξύ άλλων.

Η γκάμα των γεύσεων και των μυρωδιών των αρωματικών βοτάνων είναι εκτεταμένη, όπου με λίγα φρέσκα, αποξηραμένα, ολόκληρα ή θρυμματισμένα φύλλα προσθέτουμε άρωμα και γεύση σε κάθε πιάτο. Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε με φρέσκα βότανα, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι και να τα έχετε πάντα έτοιμα για χρήση όταν τα χρειάζεστε. Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά είναι από τα πιο εύκολα στην ανάπτυξη, καθώς είναι τα καλύτερα για να αναπτυχθούν καλά σε στενούς χώρους όπως η πίσω αυλή, στο μπαλκόνι ή σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες στην κουζίνα ή κοντά σε ένα παράθυρο.

Τι είναι τα αρωματικά βότανα;

Τα αρωματικά βότανα ονομάζονται τα άγρια ​​φυτά που αναπτύσσονται σε ανοιχτό χωράφι ή που καλλιεργούνται ελεγχόμενα. Από τα οποία χρησιμοποιούνται τα αρωματικά και φρέσκα μέρη τους, όπως φύλλα, κλαδιά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ρίζες. Χρησιμοποιούμε αρωματικά βότανα για να δώσουμε γεύση και άρωμα στα παρασκευάσματα μας. Η χρήση τους είναι πολύ δημοφιλής στην κουζίνα. Δίνουν στα πιάτα άρωμα και προσωπικότητα, ενισχύουν, βελτιώνουν ή τροποποιούν τη γεύση τους και χρησιμεύουν για διακόσμηση. Η γεύση είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε όλα τα φαγητά που ετοιμάζουμε. Με τα αρωματικά βότανα να είναι σύμμαχοί μας στην εκπλήρωση μιας τόσο σημαντικής λειτουργίας. Μερικά φύλλα έχουν πολύ έντονα αρώματα και γεύσεις. Όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά, ξυπνούν τους οσφρητικούς υποδοχείς μας στην κορυφή της μύτης και τους γευστικούς κάλυκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μυρωδιές και τα αρώματα οποιουδήποτε συστατικού αποτελούν περίπου το 60-70% της γεύσης ενός φαγητού.

Τα πιο συνηθισμένα

Η ποικιλία των αρωματικών βοτάνων με τα οποία μπορούμε να μαγειρέψουμε είναι πολύ μεγάλη. Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε τα πιο δημοφιλή για να τα ενσωματώσετε σε όλα σας τα πιάτα.

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Αυτό το φυτό, που έχει μήκος περίπου 60 εκατοστά. Έχει φαρδιά, οβάλ και ζουμερά φύλλα που ίσως έχετε δει σε διάφορες παρασκευές καθώς αποτελεί μέρος πολλών πιάτων της ιταλικής κουζίνας όπως πίτσες και ζυμαρικά. Ο βασιλικός έχει την καταγωγή του στις τροπικές περιοχές της Ασίας και πιο συγκεκριμένα στην Ινδία, καθώς παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς λόγω της αντισηπτικής του δράσης.

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σαλάτες, βινεγκρέτ και σάλτσες. Είναι το κύριο συστατικό της περίφημης και νόστιμης σάλτσας πέστο που φτιάχνεται με φρέσκα φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο, σκόρδο και κουκουνάρι. Επίσης χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει μεγάλη ποικιλία από πιάτα ζυμαρικών όπως μακαρόνια με κρέμα βασιλικού .

Όταν μαγειρεύουμε με βασιλικό πρέπει να τον χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκο ​​και να τον ψιλοκόβουμε με τα δάχτυλά μας. Καλό είναι να μην τα ψήσετε πολύ και να τα προσθέσετε στα τελευταία 5 ή 10 λεπτά μαγειρέματος. Για να ξεδιπλωθεί καλά το άρωμα χωρίς να εξατμιστεί. Καθώς η παρατεταμένη ζέστη καταστρέφει τα αρωματικά αιθέρια έλαια και μειώνει τη γεύση τους.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ

Ο μαϊντανός είναι ο αγαπημένος πολλών όταν πρόκειται για το μαγείρεμα γιατί συνδυάζεται πολύ καλά με οποιοδήποτε πιάτο. Αυτό το δημοφιλές βότανο είναι εγγενές στη Νότια Ευρώπη όπου χρησιμοποιούνται όχι μόνο τα φύλλα του αλλά και οι μίσχοι του. Μπορείτε να βρείτε δύο ποικιλίες αυτού του βοτάνου, μαϊντανό με πλατύφυλλα ή σγουρό μαϊντανό. Ο μαϊντανός είναι βασικό συστατικό για την παρασκευή σάλτσες, σούπες, κρέατα, μαγειρευτά. Είναι ιδανικός για συνδυασμό με παρασκευές με έντονη γεύση και για διακόσμηση πιάτων. Όπως και ο βασιλικός, συνιστάται επίσης να τον προσθέσετε λίγο πριν το σερβίρισμα, καθώς το μαγείρεμα μειώνει τη γεύση του.

Η ΔΑΦΝΗ

Έχει πολλή ιστορία να πει, καθώς ο θρύλος λέει ότι η προέλευσή της χρονολογείται από την εποχή των θεών του Ολύμπου που την είδαν να φυτρώνει στη φύση σε υγρά και σκιερά μέρη στα οποία έδιναν γαστρονομικές χρήσεις. Η άνοδος στη φήμη αυτού του αρωματικού βοτάνου οφείλεται στο ότι σχετίζεται με τον θρίαμβο. Αφού η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χρησιμοποιούσε τα φύλλα του για να φτιάξει τα θριαμβευτικά στέμματα των νικητών αυτοκρατόρων και στρατηγών.

Πέρα από τις ιστορίες που σχετίζονται με τη δάφνη, σήμερα τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν παρασκευάσματα με μεγάλο χρόνο μαγειρέματος σε χαμηλή φωτιά. Το χαρακτηριστικό έντονο, φρέσκο, γλυκό άρωμα και με μια ελαφριά πικάντικη νότα κάνουν τη δάφνη το ιδανικό συστατικό για κρέατα, όσπρια, σούπες, μαγειρευτά, σάλτσες, μαρινάδες. Σε αντίθεση με τα άλλα βότανα, η πιο κοινή χρήση της δάφνης είναι με το αποξηραμένο και ολόκληρο φύλλο. Τα φρέσκα φύλλα είναι λιγότερο δημοφιλή καθώς αποδεικνύονται δυνατά και πικρά. Ενώ το αποξηραμένο φύλλο, αν και η μυρωδιά του είναι λιγότερο έντονη, η διαδικασία της ξήρανσης βελτιώνει τη γεύση του εξαλείφοντας την πικρία.

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Αυτό το βότανο είναι εγγενές στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Είναι θάμνος με στενά πράσινα φύλλα και γαλαζωπά άνθη. Η δημοτικότητα της χρήσης του  οφείλεται στο ότι είναι ένα αρωματικό φυτό με μεγάλες αντιοξειδωτικές και γαστρονομικές ιδιότητες. Δίνει έντονο άρωμα και γεύση πεύκου στα παρασκευάσματα. Καθιστώντας το ένα από τα ιδανικά συστατικά για τον αρωματισμό σαλάτας, ψωμιού, κρεάτων, ψαριών, μαγειρευτά, πουρές πατάτας , μαρμελάδες ακόμα και σε ποτά όπως κοκτέιλ. Λόγω της έντονης δράσης του, συνιστάται η χρήση του σε μικρές ποσότητες.

Το φρέσκο ​​δεντρολίβανο έχει ισχυρή γεύση, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο, καθώς με τη χρήση του σε μεγάλες ποσότητες κινδυνεύουμε να εμποτίσουμε πολύ άρωμα και μυρωδιά στα πιάτα μας, επισκιάζοντας αυτά των άλλων συστατικών, οπότε όταν μαγειρεύουμε με αυτό , με ένα κλαδί ολόκληρο το δεντρολίβανο είναι υπεραρκετό για μια ολοκληρωμένη προετοιμασία.

ΜΕΝΤΑ

Προέρχεται από ένα φυσικό υβρίδιο μεταξύ δύο ειδών μέντας, της μαύρης μέντας και της λευκής μέντας. Η μέντα δίνει μια φρέσκια γεύση στις συνταγές, αποτελώντας το κύριο συστατικό του διάσημου μοχίτο. Έχει ευρεία μαγειρική χρήση τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές, όπως κρέατα, κρέμες, σαλάτες, επιδόρπια , ποτά και ως διακοσμητικό στοιχείο. Η μέντα δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά σε διάφορες παρασκευές ζαχαροπλαστικής, όπως ζελέ, μους, μπισκότα, μεταξύ άλλων. Συνδυάζεται πολύ καλά με σοκολάτα και σε γλυκές παρασκευές με άλλα φρούτα, όπως παγωτό μέντας.

ΘΥΜΑΡΙ

Αυτό το βότανο μεσογειακής προέλευσης είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται σε ζεστά κλίματα που στην κουζίνα προσφέρει γεύση και άρωμα σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών. Το θυμάρι έχει συμπυκνωμένο και έντονο άρωμα που το καθιστά ιδανικό για αρωματισμό πουρέ, σούπες, λαχανικά, μαγειρευτά, καρύκευμα κόκκινων κρεάτων και κοτόπουλου. Εκτός από το ευχάριστο άρωμά του που φέρνει στα γεύματα, το θυμάρι είναι ένα βότανο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ

Δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τα αρωματικά βότανα που πρέπει να έχετε στο σπίτι. Καθώς είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά βότανα στον κόσμο, ειδικά στην αραβική και λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Το αδιαμφισβήτητο άρωμά του από φρέσκα μυρωδικά ρέει όταν ψιλοκόβεται. Έχει επίσης μια έντονη γεύση με μια αίσθηση που διαρκεί στο στόμα που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πολλά πιάτα όπως ζωμούς, κονσομέ, μαγειρευτά, ψάρια , γκουακαμόλε και σαλάτες.

 

en_GBEnglish

Main Menu