To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Μπαχαρικά

Είδη μπαχαρικών, είδη, ποικιλίες, αλεσμένα, τιμές, προσφορές

Είδη μπαχαρικών, είδη, ποικιλίες, αλεσμένα, τιμές, προσφορές

Τα μπαχαρικά γεμίζουν το φαγητό μας με άρωμα και γεύση. Μπορούν να μετατρέψουν ακόμη και τα πιο ήπια κρέατα ή λαχανικά σε ένα υπέροχο πιάτο. Αλλά για να μαγειρέψετε καλά, πρέπει να γνωρίζετε καλά τα μπαχαρικά, να γνωρίζετε την προέλευσή τους και τις πιο συνηθισμένες χρήσεις τους. Ίσως όμως να μην ξέρουμε ακριβώς ποια μπαχαρικά ταιριάζουν σε κάθε πιάτο, σε ποιο βαθμό να τα χρησιμοποιήσουμε ή σε τι χρησιμεύει το καθένα από αυτά. Σας λέμε περισσότερα για τα είδη μπαχαρικών στην κουζίνα σας.

Τι είναι τα είδη μπαχαρικών;

Η λέξη μπαχαρικό προέρχεται από το λατινικό specĭes, γνωστό και ως καρύκευμα. Tο οποίο προέρχεται από το λατινικό condimentum ή condire που σημαίνει καρύκευμα. Ένα μπαχαρικό ή καρύκευμα είναι το όνομα που δίνεται σε ορισμένα αρώματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση ή τον αρωματισμό τροφίμων. Γενικά, οι σπόροι ή ο φλοιός ορισμένων αρωματικών φυτών θεωρούνται μπαχαρικό, αλλά κατά ομοιότητα περιλαμβάνει και τα φύλλα ορισμένων ποωδών φυτών (βότανα). Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τις τροπικές περιοχές της Ασίας, τα νησιά της Ινδονησίας της Μολούκας και διάφορες περιοχές της Μεσογείου.

Λόγω των αρωματικών τους επιδράσεων και των ενισχυτικών γεύσης, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε μαγειρικές παρασκευές σε όλο τον κόσμο . Η χρήση του σε μικρές ποσότητες μπορεί να μετατρέψει τα ήπια φαγητά σε νόστιμα και γευστικά χωρίς το φαγητό να χάσει τις θρεπτικές του ιδιότητες. Είναι σημαντικό τα μπαχαρικά να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες. Aφού η δυσανάλογη χρήση τους μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό μας (επειδή δεν μπορεί να τα απορροφήσει σωστά).

 

Βασικά είδη μπαχαρικών για να έχετε στην κουζίνα σας

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως ραβδί σαφράν ή ινδικός χρυσός, είναι μια ρίζα που σχετίζεται βοτανικά με το τζίντζερ (είναι μια πολύ παρόμοια ρίζα). Είναι ένα είδος μπαχαρικού που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κουζίνα της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι ένα εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης και επίσης χρησιμεύει ως φυσική χρωστική.

Γνωρίζατε ότι ο κουρκουμάς ενεργοποιείται από το πιπέρι; Με την ανάμειξη αυτών των μπαχαρικών, ενεργοποιείται ο κουρκουμάς, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας. Αυτός είναι ο λόγος που είναι δεύτερος στη λίστα και γιατί έχει γίνει επίσης ένα από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά όσον αφορά το μαγείρεμα του ρυζιού και των σοταρισμένων λαχανικών (τα οποία ετοιμάζω πολύ συχνά).

Να θυμάστε πάντα να προσθέτετε μια πρέζα πιπέρι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κουρκουμά στο μαγείρεμα!

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Περιέχει επίσης αντιμυκητιακές, αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΕΙΣ: Είναι πολύ καλό σε πιάτα με ρύζι, πατάτες και λαχανικά φούρνου ή σοταρισμένα. Ταιριάζει επίσης υπέροχα σε αφεψήματα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

 

Κύμινο

Το κύμινο είναι επίσης εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και είναι ένα ποώδες φυτό όπου οι σπόροι (τόσο ολόκληροι όσο και αλεσμένοι) χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για το μαγείρεμα. Συνδέεται με την ινδική κουζίνα γιατί υπάρχει πολύ στα πιάτα και τα κάρυ της.

Είναι από τα είδη μπαχαρικών που έχουν ελαφρώς πικρή γεύση και αρκετά έντονη μυρωδιά. Αλλά δίνει μια εξαίσια και γευστική πινελιά στα κρέατα και τα λαχανικά.

Η δημοφιλής φράση «δεν δίνω δεκάρα» που παραπέμπει σε κάτι μικρής σημασίας, σχετίζεται με το πόσο μικροί είναι οι σπόροι.

Εάν χρησιμοποιηθούν ολόκληροι οι σπόροι, συνιστάται να καβουρδιστούν πριν ενσωματωθούν στο παρασκεύασμα, ώστε τα αιθέρια έλαια που περιέχουν να εκφράσουν την πλήρη δύναμη και το άρωμά τους.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Χρησιμοποιείται συχνά ως σκληρυντικό, ανθρακούχο και ηρεμιστικό, με αποτελέσματα πολύ παρόμοια με εκείνα του μάραθου, του γλυκάνισου ή του κύμινο. Το αιθέριο έλαιο του προκαλεί μυϊκή χαλάρωση.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΕΙΣ: Κρέατα (μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο), όσπρια και λαχανικά (όπως μελιτζάνα ή κολοκυθάκια/κολοκυθάκια)

 

Κάρυ

Το κάρυ είναι ένα πολύ δημοφιλές μείγμα είδους μπαχαρικών από ινδική και ασιατική κουζίνα. Χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή μαγειρευτά και μαγειρευτά με σάλτσες.

Φτιάχνεται με βάση διάφορα μπαχαρικά όπως τσίλι, βασιλικό, κανέλα, κάρδαμο, ξερό κρεμμύδι, κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, τζίντζερ, μουστάρδα και πιπέρι μεταξύ πολλών άλλων. Το μείγμα εξαρτάται πολύ από κάθε περιοχή και το χρώμα του (που άλλοτε είναι πιο κίτρινο και άλλοτε πιο αδιαφανές). Ποικίλλει ανάλογα με τα συστατικά και τις ποσότητες μέσα στο μείγμα.

Η εκδοχή «πάστα» του παρασκευάζεται με ανάμειξη μπαχαρικών και φρέσκων συστατικών (όπως κόκκινα, πράσινα ή κίτρινα τσίλι) και χρησιμοποιείται για την παρασκευή δημοφιλών ταϊλανδέζικων και ινδικών πιάτων με κάρυ.

Υπάρχουν και φύλλα κάρυ, που δεν έχουν καμία σχέση με τη σκόνη κάρυ (αν και σε ορισμένα μείγματα κάρυ είναι μέρος των συστατικών). Είναι φύλλα που προέρχονται από ένα τροπικό δέντρο στην Ινδία και έχουν έντονο άρωμα που χρησιμοποιείται για να μαγειρεύουν διάφορα πιάτα στη χώρα αυτή. Η χρήση του δεν είναι πολύ διαδεδομένη σε άλλες χώρες.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Όντας ένα μείγμα μπαχαρικών που περιέχει γενικά κάρδαμο, κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά και πιπέρι, έχει τις ιδιότητες αυτών των μπαχαρικών.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΕΙΣ:  Είναι πολύ καλό σε μαγειρευτά, μαγειρευτά και σάλτσες.

 

Σκόρδο σε σκόνη ή αλεσμένο

Το σκόρδο κατάγεται από τη Δυτική Ασία αλλά έχει μεγάλη παρουσία και συνάφεια στις κουζίνες του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως φυσικό άρωμα και μπορεί να καταναλωθεί/χρησιμοποιηθεί ξηρό, ημίξηρο, αφυδατωμένο ή σε μορφή σκόνης (αλεσμένο).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιπηκτικό.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΕΙΣ:  Ψάρια, κρέας, λαχανικά, σούπες και σάλτσες.

Τζίντζερ σε σκόνη ή αλεσμένο

Το τζίντζερ είναι φυτό ιθαγενές στα τροπικά τροπικά δάση της Νότιας Ασίας. Ήταν ένα από τα πρώτα μπαχαρικά που άρχισαν να εξάγονται από την Ανατολή στην Ευρώπη.

Το καταναλωτικό μέρος του τζίντζερ είναι η ρίζα (ρίζωμα) του φυτού. Το οποίο είναι ιδιαίτερα αρωματικό και έχει αρκετά έντονη και πικάντικη γεύση.

Στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική χρησιμοποιείται γενικά για την παρασκευή επιδορπίων, γλυκών ψωμιών και καραμέλες. Στη Μέση Ανατολή και την Ασία χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική, για να καρυκεύει λαχανικά και κρέατα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ιστορικά χρησιμοποιείται στην ιατρική χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες. ισχυρό αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και χωνευτικό. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία λοιμώξεων του λαιμού, ναυτίας και εμέτου.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΕΙΣ: Σε γλυκά παρασκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα ή ψωμιά και σε αλμυρά παρασκευάσματα όπως σοταρισμένα λαχανικά.

en_GBEnglish

Main Menu