To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Πιπέρι

Πιπέρι, είδη, ποικιλία, μαύρο, κόκκινο, τριμμένο, τιμές, προσφορές

Πιπέρι, είδη, ποικιλία, μαύρο, κόκκινο, τριμμένο, τιμές, προσφορές

Λόγω των αρωματικών του αποχρώσεων, της πικάντικης γεύσης και της ευελιξίας του, το πιπέρι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χρησιμοποιημένα μπαχαρικά στον κόσμο, καθώς παίζει θεμελιώδη ρόλο σε πολλές μαγειρικές παρασκευές. Αυτά τα γνωστά μούρα από την Ινδία εξαπλώθηκαν γρήγορα μέσω της Μαλαισίας και της Ινδονησίας γύρω στο 600 π.Χ. Μέχρι αιώνες αργότερα, όταν έφτασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος στα χέρια των Ελλήνων. Οι Ρωμαίοι, από την πλευρά τους, συνέχισαν να χρησιμοποιούν το πιπέρι ως καρύκευμα στην κουζίνα. Δίνοντάς του αφροδισιακή χρήση και το εξήγαγαν στην Αίγυπτο, τη Βόρεια Αφρική και την Ιβηρική Χερσόνησο. Από εκείνη τη στιγμή, το πιπέρι έγινε προϊόν πολυτελείας. Φτάνοντας να θεωρείται το πολυτιμότερο μπαχαρικό λόγω της διάρκειάς του. Αφού μπορούσε να διατηρηθεί με τα χρόνια χωρίς να υποστεί καμία αλλοίωση.

Τι είναι πιπέρι;

Ανήκοντας στην οικογένεια Piperaceae, η πιπεριά είναι ένα αναρριχώμενο πολυετές φυτό ιθαγενές στη νοτιοδυτική Ινδία και ευρέως διαδεδομένο σε περιοχές με τροπικό κλίμα που καλλιεργείται για τον πολύτιμο καρπό της, που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πολλούς πολιτισμούς. Για να ευημερεί το φυτό και να παράγει καρπούς ετησίως, χρειάζεται ένα τροπικό κλίμα με θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 30ºC, με υψηλή υγρασία και καλό αερισμό, καθώς και πολύ φως.

Αναπτύσσεται καλά σε γόνιμα εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία με καλή στράγγιση, αφού το υπερβολικό νερό θα σάπιζε τις ρίζες. Το φυτό της πιπεριάς μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 μέτρα σκαρφαλώνοντας σε δέντρα, αμπέλια ή οποιοδήποτε άλλο στήριγμα. Τα κλαδιά του είναι στρογγυλεμένα και λεία με οβάλ φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, που έχουν πολύ μικρά και αρωματικά λευκά άνθη. Ο καρπός που φέρει το άνθος είναι μικρά πράσινα μούρα που ποικίλλουν σε χρώμα με την ωρίμανση του καρπού. Ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή του καρπού, λαμβάνονται διάφορες ποικιλίες πιπεριών που διαφέρουν ως προς τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες.

Τύποι και παραλλαγές

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι (μαύρο, πράσινο  και άσπρο) προέρχονται από το ίδιο είδος, το Piper nigrum. Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στον βαθμό ωρίμανσης των μούρων.

Μαύρο πιπέρι

Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη και χρησιμοποιημένη παραλλαγή, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές με αυτό στη διεθνή κουζίνα. Λαμβάνεται με τη συγκομιδή των καρπών όταν δεν είναι πλήρως ώριμα. Αφού συγκομιστούν, αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο, ώστε το μούρο να πάρει τη χαρακτηριστική μαύρη απόχρωση και την τραχιά υφή του. Με έντονη, πικάντικη γεύση και κάποια πικράδα, είναι το πιο αρωματικό από όλα.

Άσπρο πιπέρι

Επιτυγχάνεται με την εξαγωγή του καρπού όταν έχει ωριμάσει πλήρως και το χρώμα του είναι κοκκινωπό. Τότε τα μούρα διατηρούν τις καλύτερες ιδιότητές τους. Μετά τη συγκομιδή, τα μούρα βυθίζονται στο νερό, έτσι ώστε να χάσουν τη φλούδα τους και οι κόκκοι να παραμείνουν εντελώς άσπροι. Με πιο αμυδρό άρωμα από αυτό του μαύρου πιπεριού, οι συνταγές με λευκό πιπέρι είναι πιο πικάντικες όσον αφορά τη γεύση, καθώς το μούρο έχει φτάσει στο βέλτιστο σημείο ωρίμανσης.

Πράσινο πιπέρι

Αυτά τα μούρα συλλέγονται όταν πριν αρχίσει η ωρίμανση του καρπού. Πραγματοποιείται διαβροχή σε άλμη και μερικές φορές διατηρείται με τον ίδιο τρόπο, αποτρέποντας τη ζύμωση του μούρου. Αυτό το φασόλι προσφέρει πιο γλυκές και ακόμη πιο φρουτώδεις νότες με επίγευση μέντας. Άλλες γνωστές ποικιλίες είναι η πιπεριά Σετσουάν, καρπός της ιαπωνικής πιπεριάς, με πικάντικη γεύση και αρώματα εσπεριδοειδών. Ροζ πιπέρι, κόκκος από το τουρμπίντο, με γεύση που αναμειγνύει μια γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση με νότες εσπεριδοειδών. Το μπαχάρι, από το τροπικό δέντρο pimenta dioica, είναι πολύ αρωματικό και έχει ήπια και ευχάριστη γεύση.

Ιδιότητες και οφέλη του πιπεριού

Το μαύρο πιπέρι έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιπερίνη. Μια φυτική ένωση που αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Με τη σειρά της, η πιπερίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό στρώμα του καρπού, καταπολεμά αποτελεσματικά το πρήξιμο των αρθρώσεων και τη χρόνια φλεγμονή. Υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και αρθρίτιδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιπερίνη προκαλεί και θερμογένεση. Δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που συνεργάζεται με την καύση του σωματικού λίπους.

Το πιπέρι περιέχει απαραίτητα μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο ή ψευδάργυρο. Αν και αυτό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη αναλογία είναι το κάλιο. Το οποίο εκτός από το ότι βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, ευνοεί την αποβολή των υγρών δρώντας ως διουρητικός παράγοντας.

Το πιπέρι είναι επίσης γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Βελτιώνοντας πιθανές καταστάσεις όπως κρυολόγημα, γρίπη, ρινική συμφόρηση και ιγμορίτιδα. Ομοίως, αυτά τα μούρα βελτιώνουν την πεπτική διαδικασία, καθώς αυξάνουν την έκκριση του στομάχου, βοηθώντας επίσης στην πρόληψη των αερίων. Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα μούρα μπορούν να μειώσουν την καθημερινή κατανάλωση αλατιού, καθώς είναι ένα φυσικό καρύκευμα που δίνει γεύση χωρίς να προκαλεί καμία βλάβη στην υγεία.

Χρήσεις στην κουζίνα

Ανεξάρτητα από το χρώμα τους, περιλαμβάνονται στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αμέτρητες παρασκευές τόσο αλμυρές όσο και γλυκές. Από κονσέρβες και μαρινάδες, μέχρι μαγειρευτά και σάλτσες. Μέσα από γλυκά και επιδόρπια, το πιπέρι δίνει μια πολύ ξεχωριστή γεύση και άρωμα.

Μόλις αλεσθεί, τείνει να χάσει τη δύναμή του ως προς τη γεύση. Επομένως είναι καλύτερο να το αγοράσετε σε κόκκους και να χρησιμοποιήσετε ένα μύλο για να το αλέσετε προς το παρόν, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις αποχρώσεις του. Συνήθως φυλάσσεται σε κλειστά γυάλινα βάζα και αποθηκεύεται σε δροσερά και ξηρά μέρη, ώστε οι ιδιότητές του να παραμένουν ανέπαφες για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το πιπέρι είναι το ιδανικό καρύκευμα για να βελτιώσετε όλα τα είδη πιάτων, γι’ αυτό και υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία παρασκευασμάτων που συνθέτουν τα διαφορετικά βιβλία συνταγών κάθε πολιτισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ντρέσινγκ, μαρινάδες, μαρινάδες και σάλτσες, καθώς και για ζωμούς, μαγειρευτά και τηγανητές πατάτες, κρέας ή ψάρι. Ομοίως, σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιείται τους χειμερινούς μήνες ως αρωματικό για ζεστά ροφήματα όπως κρασί ή σοκολάτα. Στη ζαχαροπλαστική συνδυάζεται τέλεια με υλικά όπως σοκολάτα, φράουλες, φυσικό γιαούρτι και παγωτό γάλα.

en_GBEnglish

Main Menu