To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Ρύζι, Όσπρια, Ζυμαρικά

Ρύζι Όσπρια Ζυμαρικά, ποικιλίες, μάρκες, είδη, τιμές, προσφορές

Ρύζι Όσπρια Ζυμαρικά, ποικιλίες, μάρκες, είδη, τιμές, προσφορές

Το ρύζι, τα όσπρια και τα ζυμαρικά είναι 3 ομάδες τροφίμων αποτελούν μέρος της διατροφής των περισσότερων πολιτισμών στον κόσμο. Αν και η καθεμία τις καταναλώνει με τον δικό της τρόπο και με ιδιαίτερη παρουσίαση. Ειδικά  το ρύζι και τα όσπρια  καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια και η διαδικασία φύτευσης και συγκομιδής τους έχει αναπτυχθεί εδώ και αιώνες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές η σύνθεση των εδαφών και το κλίμα επηρεάζουν. Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες.

Από την πλευρά τους,  τα ζυμαρικά  διεκδικούν επίσης μια θέση στο τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Καταναλώνονται κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά η ενσωμάτωση των γαστρονομικών πολιτισμών έχει οδηγήσει στη δημιουργία ειδικών παραλλαγών σε άλλες περιοχές.

Κατηγοριοποίηση ρυζιού

Επειδή το ρύζι έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες όπου δεν ήταν γηγενές τρόφιμο, έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά κριτήρια στα οποία κατηγοριοποιείται. Τα 2 πιο σημαντικά είναι η μορφή και η επεξεργασία.

Τα είδη ρυζιού ανάλογα με το  σχήμα  είναι:

  • Μακρύκοκκο : είναι ελαφρύ ρύζι, πολύ στεγνό, δεν κολλάει, μένει χαλαρό μετά το μαγείρεμα, κατάλληλο για σαλάτες και ως γαρνιτούρα. Το αρωματικό ρύζι Basmati είναι μακρόκοκκο, απαραίτητο για τα ινδικά τρόφιμα, καθώς και το ταϊλανδέζικο ρύζι, με άρωμα γιασεμί.
  • Μεσαίο κόκκο :  το πιο καταναλωτικό στη χώρα μας. Μόλις ψηθεί, αποκτά μια απαλή και τρυφερή υφή. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το ρύζι Bomba. Μόλις περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, δεν σπάει όπως τα υπόλοιπα, αλλά μάλλον φουσκώνει και ζαρώνει λίγο. Αυτή η ιδιαιτερότητα του επιτρέπει να αποθηκεύει το άμυλο και να παραμένει χαλαρό. Γι’ αυτό και είναι ιδανικό για την παρασκευή παέγιας.
  • Κοντό ή στρογγυλό κόκκο : το κολλώδες ρύζι έχει αυτό το διαμέτρημα. Με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, κατάλληλο για την παρασκευή ανατολίτικων πιάτων όπως σούσι ή ρύζι για κατανάλωση με ξυλάκια. Εάν το άμυλο αφεθεί να απελευθερωθεί στο μέσο στο οποίο μαγειρεύεται, το παρασκεύασμα αποκτά μια κρεμώδη υφή, ιδανική για την παρασκευή κρεμωδών πιάτων με ρύζι, όπως ιταλικό ριζότο ή ρυζόγαλο.

Τα είδη ρυζιού ανάλογα με την  επεξεργασία τους  είναι:

·   Προμαγειρεμένο : υποβάλλεται σε μια σχεδόν πλήρη διαδικασία μαγειρέματος, έτσι ώστε ο τελικός χρήστης πρέπει να το μαγειρέψει μόνο για λίγα λεπτά.

·   Στον ατμό : εφαρμόζεται ένα σύντομο μαγείρεμα με νερό για να αφαιρεθούν τα εξωτερικά στρώματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πιο χωνευτικό το  ρύζι. Αν και απορροφούν λιγότερο καλά τους ζωμούς, επομένως τα πιάτα στα οποία χρησιμοποιούνται τείνουν να είναι λιγότερο νόστιμα. Σε αντάλλαγμα έχουμε ρύζι που ούτε παραβράζει ούτε σπάει.

Ζυμαρικά: ένα πολυχρηστικό φαγητό

Τα ζυμαρικά είναι το αποτέλεσμα του  συνδυασμού σιμιγδαλιού, νερού, αυγού και αλατιού ως κύρια συστατικά. Αν και μπορούν να προστεθούν και άλλα προϊόντα  για να διαφοροποιήσουν τη γεύση, τη μυρωδιά και την υφή τους. Άρχισαν να καταναλώνονται γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. στη Μικρά Ασία, αλλά αιώνες αργότερα, η ρωμαϊκή κουλτούρα και συγκεκριμένα η ιταλική, θα την υιοθέτησαν σχεδόν ως δική τους, ιδέα που παραμένει μέχρι σήμερα.

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά φαγητά γιατί μπορούν να παρασκευαστούν με μεγάλη ποικιλία τρόπων. Μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα και η νόστιμη γεύση τους απολαμβάνουν ενήλικες και παιδιά. Υπάρχουν ζυμαρικά διαφορετικών υφών, μεγεθών ή υλικών και το καθένα ενδείκνυται για ένα είδος πιάτου και μια σάλτσα. Η επιτυχία των ζυμαρικών βρίσκεται ακριβώς στο σημείο του μαγειρέματος. Πρέπει να είναι πάντα al dente, δηλαδή με λεία υφή, αλλά ταυτόχρονα σφιχτό. Τα ζυμαρικά συνήθως συνοδεύονται από σάλτσα. Τα μακριά δεν πρέπει να συνδυάζονται με σάλτσες με στερεά συστατικά. και τα γεμιστά πρέπει να συνδυάζονται με σάλτσες που δεν κρύβουν τη γεύση του.

Με τα χρόνια  έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές συνταγές για την παρασκευή τουw, για να μην αναφέρουμε την παρασκευή του στην κουζίνα . Υπάρχουν πολλά κριτήρια για την τυπολογία τους, γι’ αυτό και τα ζυμαρικά μπορούν να ταξινομηθούν με αυτόν τον τρόπο:

  • Μακριά ζυμαρικά (σπαγγέτι).
  • Κοντά ζυμαρικά (βίδες).
  • Ζυμαρικά γεμιστά (ραβιόλια).

Κάθε μία από τις ποικιλίες προσφέρει διαφορετική θρεπτική αξία και, όπως συμβαίνει με πολλά από τα σημερινά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζυμαρικά είναι επίσης ενισχυμένα.

Ποιες τροφές αποτελούν τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι τα φρούτα και οι σπόροι που προέρχονται από φυτά της οικογένειας των οσπρίων και ενώ συνήθως συνδέονται μόνο με δημητριακά όπως  φακές , φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και φασόλια , η αλήθεια είναι ότι καλύπτουν πολλά περισσότερα τρόφιμα.

Δεν είναι γενικά γνωστό ότι η  σόγια και τα φιστίκια  προέρχονται από φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Γι’ αυτό συχνά συνδέονται με τα δημητριακά και στην κατηγορία των ξηρών καρπών, και παρόλο που είναι σωστό, η τροφική τους ομάδα Η κύρια το ένα είναι τα όσπρια.

Ο κατάλογος των οσπρίων είναι τόσο εκτενής που είναι σχεδόν αδύνατο να τα απαριθμήσετε όλα σε μια ενιαία λίστα με δυνατότητα αναζήτησης. Είναι ευκολότερο να τα αναγνωρίσετε ανά περιοχή , καθώς κάθε περιοχή έχει διαφορετική ποικιλία από μια κατηγορία οσπρίων. Αυτό που είναι αμετάβλητο είναι η  μεγάλη διατροφική συνεισφορά που προσφέρουν όλες  στις δίαιτες, ιδιαίτερα πρωτεΐνες και μέταλλα.

Τι είναι το ρύζι; όσπρια ή δημητριακά;

Τα δημητριακά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υδατάνθρακες και παράγονται κυρίως σε πολλές χώρες, ενώ τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν παραχθεί σε μικρότερες ποσότητες από τα δημητριακά. Δεύτερον, τα δημητριακά είναι χόρτα, ανήκει στην οικογένεια Poaceae (μονοκοτυλήδονα), ενώ τα όσπρια είναι ψυχανθώδεις καλλιέργειες που παράγουν λοβούς.

Τα δημητριακά και τα όσπρια είναι οι τύποι δημητριακών, οι οποίοι είναι οι μικροί, ξηροί, σκληροί σπόροι που καλλιεργούνται και τρώγονται από ανθρώπους και ζώα για τροφή και άλλες χρήσεις. Υπάρχουν πέντε είδη δημητριακών: δημητριακά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψευδοδημητριακά, ελαιούχοι σπόροι και όσπρια. Μεταξύ αυτών καλλιεργούνται και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δημητριακά και όσπρια, καθώς και βασικά τρόφιμα πολλών χωρών λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

 

Συμπέρασμα

Πολύ συγχέουν το ρύζι με τα όσπρια.  Οι ομάδες τροφίμων είναι η κατηγορία ή ο διαχωρισμός των τροφίμων με βάση τις λειτουργίες τους και με τον ίδιο τρόπο ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον οργανισμό. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας .

 

Κατηγορίες Ρυζιού, ‘Οσπρίων, Ζυμαρικών

Ζυμαρικά Ρύζι Όσπρια Πλιγούρι, Τραχανάς
en_GBEnglish

Main Menu