To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Όσπρια

Όσπρια, τύποι, ποικιλίες, βιολογικά, έτοιμα, τιμές, προσφορές

Όσπρια, τύποι, ποικιλίες, βιολογικά, έτοιμα, τιμές, προσφορές

Όταν μιλάμε για όσπρια, αναφερόμαστε στον σπόρο που φύεται μέσα στα φυτά της οικογένειας των ψυχανθών. Τα όσπρια είναι ένα είδος φυτών που συλλέγεται αποκλειστικά για ξηρούς σπόρους . Τα αποξηραμένα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς είναι τα πιο γνωστά και καταναλωτικά είδη οσπρίων. Υπάρχουν πολλά είδη οσπρίων: μερικά έχουν μέγεθος λίγα χιλιοστά και άλλα πενήντα εκατοστά σε μέγεθος. Οι φόρμες είναι επίσης πολύ διαφορετικές. Λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων, τα όσπρια αποτελούν μια τροφή που εκτιμάται από τον άνθρωπο , η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και για τη διατροφή των ζώων . Πριν από πολλούς αιώνες, διάφοροι λαοί άρχισαν να τα καλλιεργούν για να τα εκμεταλλεύονται ως πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υδατανθράκων και λιπιδίων.

Ιδιότητες και οφέλη των οσπρίων:

Τα όσπρια αποτελούν απαραίτητη τροφή για να φροντίζουμε την υγεία μας για πολλούς λόγους. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τα αφήνουμε στην άκρη στη λίστα με τα ψώνια μας. Τα οφέλη αυτής της τροφής για την υγεία είναι ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καθιστώντας τα ιδανική πηγή πρωτεΐνης , ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι φυσικά ή οικονομικά προσβάσιμα λόγω του χαμηλού κόστους τους, καθώς και για άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγικές, vegan δίαιτες .

Τα όσπρια μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη

Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη κυμαίνεται, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, από 36γρ. για κάθε 100 γρ. σόγιας, από τα πιο πρωτεϊνούχα όσπρια, στα 1,83γρ. για κάθε 100 γρ. από πράσινα φασόλια. Ωστόσο, αυτή η πρωτεΐνη δεν είναι πλήρης σε όλες τις περιπτώσεις, αφού δεν θα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως στην περίπτωση του κρέατος, το οποίο, αν και περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη, είναι πλήρης πρωτεΐνη.

Για να είναι πλήρης αυτή η φυτική πρωτεΐνη, αρκεί να τη συνοδεύσετε με μια δόση πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια της ημέρας (δεν χρειάζεται να είναι κατά το ίδιο γεύμα) για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα αμινοξέα και να γίνει η πρωτεΐνη πλήρης. ακριβώς όπως αυτό του κρέατος. Στη συνέχεια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τροφή που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε πλήρη πρωτεΐνη, με υγιεινό, θρεπτικό τρόπο, χωρίς κινδύνους για την υγεία μας και ευέλικτο και πλούσιο κατά το μαγείρεμα.

Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά

Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Χάρη στην οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλή επιλογή όταν πρόκειται για τη μείωση της χοληστερόλης και τη βοήθεια στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, παρά την ψευδή πεποίθηση ότι τα όσπρια παχαίνουν, τα όσπρια έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γύρω στο 3%. Επομένως, το ίδιο το όσπριο δεν είναι τόσο παχυντικό όσο ο τρόπος που το μαγειρεύουμε. Ένα καλό στιφάδο με λαχανικά και όσπρια είναι μια εξαιρετική επιλογή για να χορτάσετε με υγιεινό τρόπο χωρίς να χρειάζεται να μετράτε θερμίδες.

Πλούσια σε βιταμίνες και πηγή υγιεινών υδατανθράκων

Τα όσπρια ξεχωρίζουν επίσης για το ότι είναι πλούσια σε:

  • βιταμίνες Β,
  • φολικό οξύ,
  • ασβέστιο,
  • μαγνήσιο
  • και κάλιο, πηγές ψευδαργύρου, σιδήρου και φωσφόρου.

Επιπλέον, αποτελούν πηγή υδατανθράκων που μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να βάλουμε το σώμα σε λειτουργία. Χάρη στις ιδιότητές τους, αποτελούν μια υγιή επιλογή όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Στα οποία πρέπει να προσθέσουμε το χαμηλό κόστος και την ευελιξία του κατά το μαγείρεμα. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Διαφορετικοί τύποι οσπρίων:

Γίνεται διάκριση μεταξύ καλλιεργούμενων ποικιλιών για ξερά όσπρια και καλλιεργούμενων ποικιλιών για φρέσκα ή πράσινα όσπρια . Τα οποία ΔΕΝ θα περιλαμβανόταν ως όσπριο, αλλά ως λαχανικά (μπιζέλια ή πράσινα φασόλια για παράδειγμα). Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο, και ήταν και αποτελούν θεμελιώδες μέρος της διατροφής του πληθυσμού σε πολλούς πολιτισμούς. Τα είδη οσπρίων που καταναλώνονται περισσότερο στη χώρα μας είναι:

Φασόλι

Τα φασόλια χαρακτηρίζονται από το ελαφρώς μακρόστενο σχήμα τους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους και διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Τα πιο δημοφιλή είναι τα λευκά φασόλια, τα μπαρμπούνια, αμπελοφάσουλα αλλά υπάρχουν επίσης μαύρα, pinto, blackeye, κόκκινα κ.λπ.

Ρεβίθι

Τυπικό για μαγειρευτά, είναι πλέον πολύ της μόδας λόγω της δημοτικότητας των εξωτικών και χορτοφαγικών πιάτων όπως το χούμους και το φαλάφελ. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθός τους, αναδεικνύοντας την καστιλιάνικη, τη γαλακτώδη και την Pedrosillano.

Φακές

Έφτασαν από την Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια και έγιναν ένας από τους πυλώνες της μεσογειακής διατροφής ήδη από την εποχή της Αιγύπτου. Οι φακές είναι στρογγυλές και επίπεδες, ενώ υπάρχουν και διάφορα είδη. Οι παρντίνες, οι βερντίνες και οι καστελάνες είναι παραδοσιακές, αλλά υπάρχουν και ξεφλουδισμένες, μαύρες, πορτοκαλί και κίτρινες, τυπικές στην Ινδία. Είναι μικρότερες και έχουν πιο λεπτή φλούδα από άλλα όσπρια. Γι’ αυτό και δεν χρειάζονται μούσκεμα και μαγειρεύονται από πριν.

Σόγια

Θεμελιώδης σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα ή η Ιαπωνία, εδώ τη γνωρίζουμε κυρίως ως βάση άλλων προϊόντων , όπως το τόφου, η σάλτσα σόγιας ή τα ποτά λαχανικών. Η πρώτη της όμως μορφή είναι το ξερό όσπριο, μακρόστενο και παχύ.

Άλλα όσπρια

Τα φιστίκια και τα λούπινα είναι επίσης όσπρια, αλλά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και συνήθως τρώγονται ως σνακ, τηγανητά ή τουρσί. Επομένως για όλους τους πρακτικούς σκοπούς θεωρούνται αποξηραμένα φρούτα. Το χαρούπι είναι επίσης όσπριο, αν και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για την παρασκευή αλευριού.

 

 

en_GBEnglish

Main Menu