To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Ρύζι

Ρύζι, ποικιλίες,  Parboiled, γλασέ, μπασμάτι,  μεγέθη, τιμές, προσφορές

Ρύζι, ποικιλίες, Parboiled, γλασέ, μπασμάτι, μεγέθη, τιμές, προσφορές

Το ρύζι είναι ένα δημητριακό  και απαραίτητη τροφή για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχει σε όλες τις κουζίνες, αν και μπορεί να μην γνωρίζετε ακριβώς τι είναι το ρύζι . Είναι εγγενές στην ασιατική ήπειρο , καλλιεργείται περίπου από 5.000 χρόνια π.Χ. Aποτελεί αναπόσπαστο μέρος πολλών από αυτούς τους πολιτισμούς. Το ρύζι είναι το δεύτερο πιο παραγόμενο δημητριακό στον κόσμο με 736,2 εκατομμύρια τόνους το 2012 μετά το καλαμπόκι (913 mt ). Είναι το πιο σημαντικό στην ανθρώπινη διατροφή και πηγή του ενός πέμπτου των θερμίδων που καταναλώνονται στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά ρυζιού

Από όλα τα δημητριακά στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη διατροφή, το ρύζι είναι το δημητριακό που καταναλώνει ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων . Στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδία και την Ινδοκίνα, το παραδοσιακό φαγητό για δισεκατομμύρια ανθρώπους βασίζεται στο ρύζι. Είναι το δεύτερο πιο καλλιεργημένο δημητριακό στον κόσμο μετά το καλαμπόκι . Όμως, είναι το πιο σημαντικό και πιο καταναλωτικό δημητριακό από το ανθρώπινο είδος. Το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού συγκεντρώνεται στην Ασία . Αυτό το δημητριακό καλλιεργούνταν σε αυτές τις χώρες από αμνημονεύτων χρόνων. Η παλαιότερη ιστορική μαρτυρία για το ρύζι είναι ένα διάταγμα για τη φύτευση του φυτού, που εκδόθηκε πριν από 5.000 χρόνια από έναν Κινέζο αυτοκράτορα.

Θα περνούσε πολύς καιρός μέχρι να εισαχθεί και στην Ευρώπη , και πολλά ακόμη χρόνια μέχρι να φτάσει τελικά στην Αμερική . Το ρύζι στην Ευρώπη εισήχθη από τους Άραβες τον Μεσαίωνα . Με τη σειρά τους, οι Ευρωπαίοι το εισήγαγαν στην Αμερική, μετά την ανακάλυψή του από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1942, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Πώς καλλιεργείται το ρύζι

Το μεγαλύτερο μέρος του ρυζιού καλλιεργείται υποβρύχια σε βυθισμένα εδάφη που ονομάζονται ορυζώνες . Οι ρίζες φυτρώνουν από τους σπόρους που φυτεύτηκαν σε αυτούς τους ορυζώνες, οι οποίοι είναι στερεωμένοι στο έδαφος. Καθώς οι μέρες περνούν, ένα λεπτό κοτσάνι βγαίνει από το νερό και αναπτύσσεται στο ίδιο το φυτό. Ο κόκκος του ρυζιού γεννιέται μέσα σε πολυάριθμα στελέχη που αναπτύσσονται στο πάνω μέρος του στελέχους του φυτού.

Η καλλιέργεια του είναι πολύπλοκη και, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πολύ βαριά. Εκτός από την προετοιμασία της γης, η οποία απαιτεί την κατασκευή αναχωμάτων για να συγκρατεί το νερό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εργασίες όπως η σπορά, η ρύθμιση της στάθμης του νερού και η καταπολέμηση των φυκιών και των επιβλαβών ζιζανίων. Μέχρι πρόσφατα, το σύστημα εκκαθάρισης χρησιμοποιούταν για αυτό το τελευταίο έργο, μια επιχείρηση κατά την οποία σειρές ανθρώπων, με τα πόδια τους στο νερό, ξερίζωναν ένα-ένα τα αγριόχορτα. Στις μέρες μας, τουλάχιστον στις πιο προηγμένες χώρες, προτιμάται η χρήση χημικών ουσιών που, βυθισμένες στο νερό, σκοτώνουν τα προσβάλλοντα φυτά και σέβονται τη φυσιολογική ακεραιότητα των κόκκων.

Πότε συλλέγεται το ρύζι;

Το ρύζι συλλέγεται μεταξύ τέλους καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου. Ο ορυζώνας αδειάζει από το νερό και γίνεται η συγκομιδή, δηλαδή βγαίνουν τα στελέχη των φυτών. Αλωνίζονται στη συνέχεια, ώστε οι κόκκοι να διαχωριστούν από το στέλεχος και τέλος το ρύζι καθαρίζεται και στερείται σκληρής φλούδας που το καλύπτει και άλλων ακαθαρσιών. Ωστόσο, αυτό το σκληρό δέρμα που αφαιρείται έχει σημαντική ποσότητα θρεπτικών ουσιών: απόδειξη αυτού είναι η αύξηση της κατανάλωσης καστανού ρυζιού , χωρίς δηλαδή να του αφαιρείται τελείως το περιτύλιγμά του. Το κέλυφος ή το περιτύλιγμα των κόκκων ρυζιού περιέχει βιταμίνη Β που καταπολεμά αποτελεσματικά πολλές ασθένειες , που συνήθως εμφανίζονται ακριβώς στην Ανατολή.

 

Τύποι ρυζιού: Πως να επιλέξετε τον καλύτερο για το γεύμα σας 

Ανάλογα με το σχήμα του

  • Κοντοί κόκκοι: αυτό το είδος ρυζιού είναι πρακτικά στρογγυλό και χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία, τη Βόρεια Κίνα και την Κορέα. Είναι το ρύζι που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σούσι και ρυζόγαλο. Κολλάει πολύ εύκολα, αλλά μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μεσαίου κόκκου: αυτό το είδος ρυζιού είναι το πιο χρησιμοποιημένο στην ισπανική κουζίνα (ρύζι βόμβα για παέγια), τη Λατινική Αμερική και την Ιταλία. Είναι διπλάσιο από το πλατύ του και έχει λιγότερο άμυλο από το μακρόσπερμο ρύζι. Είναι τέλειο για την παρασκευή ριζότου και παέγιας.
  • Μακρύκοκκο: Για να μαγειρέψετε αυτό το ρύζι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ νερό, αλλά ψήνεται γρήγορα και δεν κολλάει εύκολα. Χρησιμοποιείται σε κινέζικα και ινδικά πιάτα και είναι η πιο καταναλωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Σύμφωνα με τη βιομηχανική του επεξεργασία

  • Αναπόσπαστο: αυτό το είδος ρυζιού δεν περνά από βιομηχανική διαδικασία, που σημαίνει ότι διατηρεί το πίτουρο που το καλύπτει και είναι πολύ πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το χρώμα του είναι πιο σκούρο και θέλει λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος. Η υφή του είναι λίγο σκληρή στο μάσημα. Ιδανικό για χορτοφαγικά πιάτα ή πιάτα με λίγες θερμίδες.
  • Προμαγειρεμένο: αυτό το είδος ρυζιού έχει προηγούμενη θερμική επεξεργασία και αυτό κάνει το χρόνο μαγειρέματος μικρότερο.
  • Βρασμένο στον ατμό: αυτό το είδος ρυζιού αφαιρείται λίγο από το πίτουρο, με ένα ελαφρύ προηγούμενο μαγείρεμα. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν σπάει όταν μαγειρεύεται και είναι παραδοσιακό στην Ινδία και το Πακιστάν. Ιδανικό για παέγια, σαλάτες, ρύζι με ζωμό ή συνοδευτικά.

Σύμφωνα με το άρωμα, το χρώμα και την αφή του

  • Αρωματικό: αυτό το είδος ρυζιού μπορεί να είναι μεσαίου ή μακριού κόκκου και έχει πολύ ιδιαίτερο άρωμα ξηρών καρπών. Είναι ρύζι που χρησιμοποιούνται στην Ινδία και το Πακιστάν, όπως ρύζι μπασμάτι, ταϊλανδέζικο ή γιασεμί. Είναι αφράτο και τέλειο για χρήση σε σαλάτες και συνοδευτικά.
  • Κολλώδες: αυτό το ρύζι χρειάζεται πολύ λίγο νερό για το μαγείρεμα και είναι τέλειο για την παρασκευή γλυκών πιάτων από την ασιατική κουζίνα.
  • Πηγμέντο: αυτό το είδος ρυζιού οφείλει το χρώμα του στο πίτουρο και έχει κόκκινη ή μοβ απόχρωση. Είναι εξαιρετικό για συνοδευτικά, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 50 λεπτά για να μαγειρευτεί για να αποκτήσει τραγανή υφή.
  • Άγριο: Αυτό το ρύζι, που είναι στην πραγματικότητα ένα υδρόβιο χόρτο, κατάγεται από τον Καναδά και οι κόκκοι του είναι στενοί και πολύ σκούροι. Είναι ένα αρωματικό ρύζι που θέλει περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή με άλλα είδη ρυζιού. Κι αν το τηγανίσετε; Ποπ σαν ποπ κορν.
en_GBEnglish

Main Menu