To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Δημητριακά

Δημητριακά, είδη, ποικιλίες, βρώμη, κορν φλέικς, τιμές, προσφορές

Δημητριακά, είδη, ποικιλίες, βρώμη, κορν φλέικς, τιμές, προσφορές

Σε δημητριακά, σε αλεύρι, σε νιφάδες… Τα δημητριακά είναι μια σημαντική τροφή στη διατροφή μας. Ωστόσο, γνωρίζετε όλα τα είδη δημητριακών που υπάρχουν και τη διατροφική τους συμβολή; Μην ανησυχείτε, σήμερα μιλάμε για τον βασιλιά της συγκομιδής.

Τι είναι τα δημητριακά;

Τα δημητριακά είναι φυτά της οικογένειας των Poaceae. Θεωρούνται ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν από την ανθρωπότητα όταν εγκαταλείφθηκε ο νομαδικός τρόπος ζωής. Γενικά, παρά τις διαφορετικές τυπολογίες τους, τα δημητριακά και τα παράγωγά τους θεωρούνται τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες . Αλλά παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και, οι αναπόσπαστες παραλλαγές τους, περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β.

Τα διάφορα είδη δημητριακών χρησιμοποιούνται τόσο για ανθρώπινη τροφή όσο και για ζωοτροφές . Όμως τα δημητριακά χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία. Για παράδειγμα, τα παράγωγα των δημητριακών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών ή για σαπούνια και πρόσθετα τροφίμων.

Επιπλέον, τα διάφορα είδη δημητριακών μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Έτσι, τα πιο συνηθισμένα είναι στα δημητριακά (κινόα, ρύζι, καλαμπόκι…), στο αλεύρι (αλεσμένα δημητριακά), στο σιμιγδάλι, στα ζυμαρικά, στα νιφάδες και σε «γάλατα» ή smoothies λαχανικών.

Δημητριακά και είδη

Μια από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις σε όλο τον κόσμο είναι ότι όλα τα δημητριακά περιέχουν γλουτένη, πρωτεΐνες που υπάρχουν σε ορισμένα δημητριακά που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες διαταραχές και ασθένειες. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν προϊόντα που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπου η γλουτένη αντιπροσωπεύει το 80-90% της πρωτεΐνης σιταριού τους. Τέλος πάντων, ξέρατε ότι δεν περιέχουν όλα τα δημητριακά γλουτένη;

Επομένως, η πρώτη διάκριση των τύπων δημητριακών θα ήταν η ακόλουθη:

  • Δημητριακά με γλουτένη . Τα είδη των δημητριακών που περιέχουν γλουτένη είναι το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το κριθάρι, το τριτικάλε και το καμούτ.
  • Δημητριακά χωρίς γλουτένη . Από την άλλη πλευρά, έχουμε δημητριακά χωρίς γλουτένη (και ψευδοδημητριακά), ιδανικά για άτομα με δυσανεξία και κοιλιοκάκη. Σε αυτή την πλευρά μπορούμε να βρούμε ρύζι (ολικής αλέσεως), φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθο, κεχρί, καλαμπόκι και τεφ.

 

Πλήρης κατάλογος ειδών δημητριακών

Αν και η κύρια διάκριση είναι η γλουτένη που περιέχουν, κάθε δημητριακό είναι ένας κόσμος. Επομένως, θα τα περιγράψουμε ένα προς ένα παρακάτω.

Σιτάρι

Είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές βάσεις στην ιστορία: το ψωμί. Το σιτάρι είναι ένα από τα είδη δημητριακών που αποτελείται από φυτά του γένους Triticum. Το όνομα «Σιτάρι» υποδηλώνει τόσο το ίδιο το φυτό όσο και τους βρώσιμους σπόρους του. Από τους θρυμματισμένους κόκκους σιταριού παίρνουμε αλεύρι. Tο οποίο με τη σειρά του μπορεί να δώσει τη θέση του σε προϊόντα όπως το σιμιγδάλι, το αλεύρι ολικής αλέσεως ή η μπύρα.

Σίκαλη

Το φυτό σίκαλης καλλιεργείται ως κτηνοτροφικό φυτό ή για τους κόκκους του, που είναι αυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλεύρου σίκαλης και λήψη άλλων παραγώγων όπως μπύρα ή αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα…).

Πλιγούρι βρώμης

Το έχουμε δει και αναθεωρήσει στα σούπερ μάρκετ ως «νιφάδες», ωστόσο, είναι ένα από τα δημητριακά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορεί να καταναλωθεί σε χυλό ή ακόμα και σε smoothies (ρόφημα βρώμης).

Κριθάρι

Ένα από τα είδη δημητριακών με την υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών. Θεωρείται ιδιαίτερα ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και είναι σύμμαχος στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους.

Είδος σίτου

Ένα είδος δημητριακών αρκετά «άγνωστο» μέχρι τώρα που έχει γίνει μεγάλος σύμμαχος για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό το δημητριακό χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιία και περιέχει πολύ πίτουρο . Έχει μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη και μια κάπως περίεργη γεύση.

Τριτικάλε

Προϊόν της διασταύρωσης μεταξύ σίτου και σίκαλης σε εργαστήριο, εμφανίζεται το triticale, ένα άλλο είδος δημητριακών με γλουτένη που προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στις διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν το σιτάρι.

Καμούτ

Γνωστό και ως ανατολίτικο σιτάρι, το kamut είναι ένα άλλο από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά είδη δημητριακών. Τόσο πολύ που πιστεύεται ότι αυτοί οι σπόροι υπήρχαν ήδη στην αρχαία Αίγυπτο.

Ρύζι και καστανό ρύζι

Το ρύζι είναι ο σπόρος του φυτού Oryza Sativa. Τα χωρίς γλουτένη είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά είδη δημητριακών στον κόσμο. Το ολοκλήρωμα διαφέρει από το “λευκό” επειδή δεν έχει αποφλοιωθεί, επομένως παρέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, μειώνοντας τον γλυκαιμικό του δείκτη .

Φαγόπυρο

Με χαρακτηριστική γεύση ξηρών καρπών, το φαγόπυρο θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή διατροφικά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συνοδέψετε σαλάτες και, αν και δεν είναι «ψωμί», μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα σε τορτίγιες ή κρέπες. Θεωρείται καρδιοπροστατευτικό και αντιφλεγμονώδες δημητριακό.

Καλαμπόκι

Τρυφερό, ζουμερό και γλυκό δημητριακό που μπορεί να καταναλωθεί ως «λαχανικό», καθώς και να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στην κουζίνα. Παρέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη. Καταναλώστε το ψητό, φρυγανισμένο, «σκασμένο» (ποπ κορν), βραστό ή σε μορφή αλευριού για ζαχαροπλαστική.

Αμάραντος

Ένας άλλος από τους τύπους δημητριακών χωρίς γλουτένη με υψηλότερο δείκτη πρωτεΐνης, καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο και σίδηρο. Συνήθως τρώγεται μαγειρεμένο.

Κεχρί

Το κεχρί θεωρείται συχνά μια ευεργετική υπερτροφή για τον εγκέφαλο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φώσφορο, μαγνήσιο και λεκιθίνη. Συνήθως καταναλώνεται σε δημητριακά ή σε νιφάδες. Το σοτάρετε και το ψήνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Κινόα

Πολύ κατάλληλη για άτομα που δεν ανέχονται τη γλουτένη, η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό λόγω του τρόπου με τον οποίο καταναλώνονται οι σπόροι. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με τα δημητριακά, μπορεί να ληφθεί σε νιφάδες, ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό.

Teff

Ένα άλλο ψευδοδημητριακό , που καλλιεργείται κυρίως στην Αυστραλία, την Ινδία και την Αιθιοπία, έγινε δημοφιλές αφού αρκετοί διάσημοι το ονόμασαν «η νέα κινόα». Είναι, ναι, πηγή βιταμίνης C και παρέχει ασβέστιο.

 

Κατηγορίες Δημητριακών

Corn Flakes Muesli, Granola Βρώμη Σπόροι Δημητριακών, Άλλα
en_GBEnglish

Main Menu