To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Βρώμη

Βρώμη, είδη, ποικιλία, ολικής, βιολογικές, χωρίς γλουτένη, προσφορές

Βρώμη, είδη, ποικιλία, ολικής, βιολογικές, χωρίς γλουτένη, προσφορές

Τι είναι η βρώμη; Από πού προέρχεται; Πώς φτιάχνεται; Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά εδώ. Τα δημητριακά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα παγκοσμίως και είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και να συγκομιστούν. Αντιπροσωπεύουν επίσης μια από τις κύριες πηγές πρωτεϊνών και ινών απαραίτητων για τη λειτουργία του οργανισμού. Ένα πολύ γνωστό δημητριακό είναι η βρώμη. Στην πραγματικότητα ένα από τα πιο δημοφιλή μετά το σιτάρι. Όλοι έχουμε φάει ή ακούσει για τη βρώμη, αλλά πραγματικά γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτή.

Τι είναι η βρώμη;

Όπως περιμέναμε, αυτό το φυτό είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στις οικογένειες των poaceae ή gramineae και χρησιμοποιείται κυρίως ως τροφή. Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες και φυσικές τροφές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αφού είναι τόσο πλούσια, ενεργητικιά και χορταστικιά με φυσικό τρόπο που ελάχιστα χειραγωγείται στην παραγωγή της.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά και μεγάλο αριθμό βιταμινών και μετάλλων. Είναι το δημητριακό με την υψηλότερη αναλογία φυτικού λίπους, 65% ακόρεστα λιπαρά και 35% λινολεϊκό οξύ. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες που απορροφώνται εύκολα, καθώς και νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και Ε. Περιέχει επίσης καλή ποσότητα φυτικών ινών, η οποία δεν είναι τόσο σημαντικά ως θρεπτικά συστατικά, αλλά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η βρώμη περιέχει επίσης μικρές ποσότητες γλουτένης, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δημητριακό για την κοιλιοκάκη.

Είναι φυτό με δικτυωτές ρίζες, ισχυρό και πιο άφθονο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Το στέλεχος του είναι χοντρό και ίσιο με μικρή αντίσταση στην ανατροπή, το μήκος του μπορεί να κυμαίνεται από 50 cm έως ενάμιση μέτρο. Τα φύλλα του είναι επίπεδα και επιμήκη, με στενή και μακριά σκούρα πράσινη λεπίδα. Τα άνθη του εμφανίζονται σε καρφιά δύο ή τριών από αυτά.

Είναι φυτό που έχει μικρότερη αντοχή στο κρύο από το κριθάρι και το σιτάρι. Σπέρνεται νωρίς την άνοιξη, για συγκομιδή στα τέλη του καλοκαιριού. Είναι απαιτητικό σε νερό λόγω του υψηλού συντελεστή διαπνοής, αν και η περίσσεια μπορεί να το βλάψει. Είναι πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο σχηματισμού των κόκκων.

Λόγω του ότι το δικτυωτό σύστημα της βρώμης είναι βαθύτερο, μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, γι’ αυτό και απαιτεί λιγότερο λίπασμα για την ανάπτυξή της.

 

Προέλευση της βρώμης

Αυτό το δημητριακό κατάγεται από την Κεντρική Ασία, όπου θεωρούνταν ζιζάνιο, αν και εξακολουθούσε να καλλιεργείται σε καλές ποσότητες. Τα αρχαιολογικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι στην Κεντρική Ευρώπη αυτό το σιτάρι χρησιμοποιούνταν ήδη στην Εποχή του Χαλκού. Είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτοί οι άποικοι μετανάστευσαν στις Βρετανικές Νήσους. Σύντομα έγινε βασικό φαγητό στην Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην αρχή της, η βρώμη θεωρούνταν ζιζάνιο, και δεν χρησιμοποιούνταν για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά ως ζωοτροφή για τα ζώα.

Χαρακτηριστικά 

Είναι ένας πεπλατυσμένος κόκκος ή νιφάδα που προέρχεται από ένα φυτό που ονομάζεται βρώμη, αυτοί οι κόκκοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, νιασίνη, σίδηρο και βιταμίνη Β1. Αυτό το σιτάρι χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία πλιγούρι βρώμης, αν και μπορούν να παρασκευαστούν και άλλα τρόφιμα, όπως ψωμιά, κέικ και πίτες.

Ιδιότητες και θρεπτική αξία

Όπως όλα τα δημητριακά, η βρώμη είναι μια φυσική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών, και ως εκ τούτου αποτελεί βασική και απαραίτητη τροφή σε κάθε ισορροπημένη διατροφή.

  • Έχει πολλή πρωτεΐνη: Είναι το δημητριακό που παρέχει την περισσότερη πρωτεΐνη. Επιπλέον, είναι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής ποιότητας, αφού παρέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
  • Χαμηλότερη χοληστερόλη: Οι βήτα-γλυκάνες στη βρώμη βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
  • Χαμηλή πίεση αίματος: Οι αβενανθραμίδες είναι πολυφαινόλες που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στη βρώμη και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Είναι πολύ ενεργητικό:  Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι παρόμοια ή χαμηλότερη από αυτή των άλλων σπόρων, περίπου 60%. Και ως επί το πλείστον απορροφώνται αργά, που παρέχουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού μετά το φαγητό, και παρέχουν ενέργεια με μέτριο αλλά σταθερό τρόπο.
  • Ιδανικό για τη δυσκοιλιότητα: Το πλιγούρι βρώμης είναι το μόνο δημητριακό με διαλυτές και αδιάλυτες ίνες ταυτόχρονα.
  • Πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Μια μερίδα 50 γραμμαρίων νιφάδες βρώμης ολικής αλέσεως παρέχει 25% ημερήσιο φώσφορο, 20% μαγνήσιο, 15% σίδηρο, 50% μαγγάνιο και 22% βιταμίνη Β1. Παρέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, πυρίτιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνες Ε, Β2 και Β3, καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά.
  • Υγιή λίπη : Τα λίπη στη βρώμη υπερτερούν επίσης των άλλων δημητριακών. Και τα περισσότερα από αυτά, επιπλέον, είναι ακόρεστα και, ως εκ τούτου, συνιστώνται.
  • Σούπερ χορταστικό: Είναι ιδανικό για απώλεια βάρους γιατί χορταίνει πολύ και βάζει λίγα κιλά.
  • Προστατεύει την καρδιά σας: Έχει αντιφλεγμονώδεις, αγγειοδιασταλτικές και καθαριστικές ιδιότητες.
  • Φροντίστε το νευρικό σας σύστημα: Η βιταμίνη Β1, το ασβέστιο και τα αλκαλοειδή προστατεύουν το σύστημα και βοηθούν στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση και την πρόληψη της πνευματικής εξάντλησης.

 

 

en_GBEnglish

Main Menu