To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Σπόροι Δημητριακών, Άλλα

Σπόροι Δημητριακών, Άλλα είδη, ποικιλία, τιμές, προσφορές

Σπόροι Δημητριακών, Άλλα είδη, ποικιλία, τιμές, προσφορές

Οι σπόροι δημητριακών είναι μια πολύτιμη πηγή ενέργειας που βασίζεται σε σύνθετους υδατάνθρακες. Έχουν μικρή συνεισφορά σε πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λίπος και περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, το ποσοστό των οποίων είναι μικρότερο όσο πιο εξευγενισμένο είναι το αλεύρι με το οποίο παρασκευάζονται. παράγωγα προϊόντα, όπως ψωμί ή ζυμαρικά. Οι σπόροι δημητριακών είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες , βιταμίνες και μέταλλα. Αν και χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες, καλό είναι να τους συμπεριλάβουμε στις συνταγές μας λόγω των πολύτιμων διατροφικών τους ιδιοτήτων.

Από τι αποτελούνται οι σπόροι δημητριακών

Κάθε κόκκος δημητριακών αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη :

  • εξωτερικό πίτουρο , που είναι το κέλυφος του σπόρου και είναι πολύ πλούσιο σε ίνες
  • φύτρο , δηλαδή το έμβρυο του κόκκου, το οποίο περιέχει πολλά μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα λίπη
  • ενδοσπέρμιο , που αποτελείται κυρίως από άμυλο.

Τα δημητριακά ορίζονται ως εξευγενισμένα εάν στερούνται πίτουρου και φύτρων. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από την άλλη, δεν έχουν υποστεί διεργασία εξευγενισμού και επομένως είναι άθικτα, πλήρη με όλα τα μέρη τους. Η διαδικασία εξευγενισμού επιτρέπει την αύξηση της περιόδου αποθήκευσης. Τα ακόρεστα λίπη που υπάρχουν στο φύτρο κάνουν τα δημητριακά και τα παράγωγά τους, όπως το αλεύρι, πιο ευπαθή. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται διύλιση, που παρατείνει την περίοδο διατήρηση, ωστόσο, εις βάρος του διατροφικού προφίλ.

 

Διατροφικές ενδείξεις σπόρων δημητριακών

Σε διατροφικό επίπεδο, οι σπόροι δημητριακών αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας καθώς είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες . Σύμφωνα με τις οδηγίες για σωστή διατροφή, περίπου το 45-60% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, εκ των οποίων τουλάχιστον τα τρία τέταρτα με τη μορφή σύνθετων υδατανθράκων και όχι περισσότερο από το υπόλοιπο τέταρτο με τη μορφή απλών υδατανθράκων.

Η σημασία των υδατανθράκων πηγάζει από το γεγονός ότι απορροφώνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό. Εξασφαλίζοντας στα κύτταρα παροχή γλυκόζης και συνεπώς ενέργειας. Το άμυλο απαιτεί κάποια πεπτική εργασία για να μετατραπεί σε γλυκόζη, γι’ αυτό και απορροφάται πιο αργά και παρέχει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα δημητριακά και οι σπόροι δημητριακών αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και λόγω της πρόσληψης σύνθετων υδατανθράκων θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Ενόψει μιας μεγάλης ποσότητας διαφορετικών δημητριακών, οι αντίστοιχοι πίνακες διατροφής μπορούν να υποστούν διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Από αυτή την άποψη, θα ήταν καλή ιδέα να διαφοροποιήσετε τις επιλογές σας όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς και να χρησιμοποιήσετε μη επεξεργασμένα δημητριακά και αλεύρια. Τα οποία επομένως περιέχουν υψηλότερο ποσοστό φυτικών ινών (αλεύρια ολικής αλέσεως ή τύπου 1 και τύπου 2 σε σύγκριση με αλεύρι 0 και 00 ).

Μέθοδοι Μαγειρέματος σπόρων δημητριακών

Οι σπόροι δημητριακών διατίθενται στο εμπόριο ως αλεύρι , επομένως ως προϊόν που λαμβάνεται από το άλεσμα, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών, ψωμιού, ζαχαροπλαστικής κ.λπ. Μπορούμε να βρούμε στην αγορά κόκκους δημητριακών, αλλά και ολόκληρους, επίσης φουσκωμένους, φρυγανισμένους ή θρυμματισμένους. Σε αυτές τις ποικιλίες, μπορούμε να τα φάμε μαγειρεμένα ή ωμά, ανάλογα με το τι θέλετε να πάρετε. Οι κόκκοι μπορούν στη συνέχεια να φυτρώσουν για τη χρήση των φύτρων σε σαλάτες. Τα αλεύρια δημητριακών χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως πηκτικά για σάλτσες, ντρέσινγκ.

Είδη σπόρων δημητριακών

Κινόα

Η κινόα είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Chenopodiaceae, όπως το σπανάκι ή το παντζάρι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες, αλλά και σε σίδηρο και μαγνήσιο , που το καθιστούν θρεπτικό και δυναμωτικό τρόφιμο, σύμμαχο κατά της σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Παρέχει επίσης φυτικές ίνες, χορταστικά, αντι-χοληστερόλη και ευεργετικό για το έντερο . Είναι χωρίς γλουτένη , επομένως κατάλληλο για κοιλιοκάκη. Και, στην κουζίνα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ετοιμάσετε σούπες , σαλάτες λαχανικών και όσπριων , αλλά και κεφτεδάκια και μπιφτέκια λαχανικών .

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο ( Polygonum fagopyrum ), που ονομάζεται επίσης μαύρο σιτάρι , είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Polygonaceae. Με τα δημητριακά έχει κοινό το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από άμυλο και φυτικές πρωτεΐνες . Παρέχει επίσης μεταλλικά άλατα, ιδιαίτερα φώσφορο και κάλιο. Ξεχωρίζει όμως πάνω από όλα για την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Όπως η ρουτίνη, εξαιρετική για το καρδιαγγειακό σύστημα γιατί ενισχύει τα τριχοειδή τοιχώματα και προάγει τη μικροκυκλοφορία . Χωρίς γλουτένη , είναι κατάλληλο για κοιλιοκάκη και στην κουζίνα προσφέρεται για πολλές χρήσεις. Σε μορφή δημητριακών αλλά και σε αλεύρι. Εξαιρετικό για ψωμί, ζυμαρικά, επιδόρπια και για την περίφημη ταράγια πολέντα, στην οποία συνδυάζεται με κορν φλάουρ.

Αμάραντος

Ο Αμάρανθος είναι ένα πολύ αρχαίο φυτό. Καλλιεργούνταν ήδη από τους προκολομβιανούς πολιτισμούς και θεωρούνταν «ο χρυσός των Θεών» από τους Ίνκας και τους Αζτέκους. Δεν είναι δημητριακό, αλλά η χρήση του στη θέση του ρυζιού και των ζυμαρικών είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη. Χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες των μικρών σπόρων του, που ξεχωρίζουν κυρίως για τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών που περιέχουν. Ο αμάρανθος είναι στην πραγματικότητα ένα από τα λίγα φυτά που μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 8 απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας . Στην πραγματικότητα, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης περιέχουν γενικά μόνο μερικές, αλλά όχι όλες. Δεν είναι μικρός λόγος για να το δοκιμάσετε.

Καμούτ

Kamut είναι το όνομα που χρησιμοποιούμε συνήθως για να αναφερθούμε στο σιτάρι Khorasan, ένα πολύ αρχαίο ιρανικό δημητριακό του γένους Triticum turanicum , που ανήκει στην οικογένεια Graminaceae. Αλλά ο όρος “kamut” υποδηλώνει στην πραγματικότητα ένα εμπορικό σήμα , που κατοχυρώθηκε τη δεκαετία του ’90 από τον Bob Quinn, τον ιδρυτή της εταιρείας Kamut International που παράγει αυτό το σιτάρι. Είναι καθαρό δημητριακό, μη υβριδισμένο ή γενετικά τροποποιημένο, είναι 100% βιολογικό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (12-18%) . Ενεργητικό, πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες , είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιά, ηλικιωμένους και αθλητές και ιδιαίτερα πολύτιμο για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

en_GBEnglish

Main Menu