To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Corn Flakes

Corn Flakes, ποικιλία, είδη, σοκολατένια, βιολογικά, vegan, προσφορές

Corn Flakes, ποικιλία, είδη, σοκολατένια, βιολογικά, vegan, προσφορές

Οι νιφάδες καλαμποκιού ή αλλιώς γνωστές και ως corn flakes είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης που βασίζονται σε βιομηχανικά επεξεργασμένα δημητριακά. Η χρήση του Corn Flakes στη διατροφή τοποθετείται κυρίως στο  πρωινό  και ανάμεσα σε  σνακ  (δευτερεύοντα γεύματα). Aκόμα κι αν υπάρχουν αρκετές  «εναλλακτικές» συνταγές  που προβλέπουν τη χρήση τους (π.χ. στο τραγανό πανάρισμα). Σήμερα, οι νιφάδες  καλαμποκιού  είναι τρόφιμα που παράγονται από πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αλλά το αρχικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραγωγής Corn Flakes (στην αρχή:  Granose ) κατατέθηκε στις 31 Μαΐου 1895 από τον John Harvey Kellogg (δημοσίευση στις 14 Απριλίου 1896).

Δημητριακά πρωινού – Corn Flakes

Σε πολλές οικογένειες αντικαθιστούν τα μπισκότα και τα μπριός στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Είναι μια πολύ διαφοροποιημένη κατηγορία, στην οποία διακρίνουμε δύο μεγάλους τομείς: corn flakes, τραγανές νιφάδες, συνήθως με βάση το καλαμπόκι και μούσλι (ή granola), μείγματα νιφάδων δημητριακών, με επικράτηση βρώμης, συνοδευόμενα από αποξηραμένα φρούτα ή αφυδατωμένα, σπόροι, σοκολάτα κ.λπ. Οι πιο γνωστές μάρκες είναι η Kellogg’s και η Nestlé, αλλά κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει τη δική της σειρά, συνήθως αρκετά διαφορετική. Η επιλογή μπορεί να είναι δύσκολη, επίσης επειδή οι διαφορές τιμής μεταξύ ενός προϊόντος και ενός άλλου δεν είναι αμελητέες. Κάναμε μια σύγκριση μεταξύ ορισμένων τύπων κορν φλέικς, λαμβάνοντας υπόψη τα «κλασικά», τα «fitness» με βάση τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα «άπληστα» εκδοχές.

Τα συστατικά των κλασικών κορν φλέικς

Eίναι καλαμπόκι, ζάχαρη και αλάτι, επιπλέον μερικές φορές προστίθενται και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πάντα πολύ χαμηλή, τα σάκχαρα είναι κατά μέσο όρο γύρω στα 6-8 g ανά 100 g και το αλάτι είναι περίπου 1 g. Η προτεινόμενη μερίδα είναι 30 γρ. Επομένως οι ποσότητες αλατιού και ζάχαρης είναι απολύτως αποδεκτές. Ωστόσο, πρέπει να προσέξεις την πραγματική μερίδα, γιατί είναι εύκολο να ρίξεις μεγαλύτερη δόση στο φλιτζάνι. Αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες γιατί δεν σέβονται όλα τα προϊόντα αυτές τις αξίες.

Δημητριακά fitness

Βρίσκουμε προϊόντα που παρασκευάζονται με σιτάρι ολικής αλέσεως, ρύζι και βρώμη. Συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μερικές φορές προστιθέμενα με γαλακτωματοποιητές. Καυχιούνται για την παρουσία αλευριού ολικής αλέσεως, κάτι που είναι σίγουρα θετικό, αλλά συνολικά, εκτός από τον μεγαλύτερο αριθμό προσθέτων, σημειώνεται ότι τα σάκχαρα ανεβαίνουν στο 10-15%. Η σοκολάτα, στην υπό εξέταση περίπτωση (μαύρη σοκολάτα Nestlé Fitness), όπως και σε άλλα παρόμοια προϊόντα ‘fitness’, προσφέρεται σε σκούρα έκδοση, αλλά η παρουσία της σχετίζεται πάντα με υψηλότερο θερμιδικό φορτίο και μεγαλύτερη ποσότητα λίπους. Το Nutri-Score, επίσης σε αυτήν την κατηγορία, αποδίδει το πράσινο «A» στα δημητριακά επώνυμα Nestlé Fitness Original και Crownfield. Αξίζει το κλασικό “B” Well flakes της σειράς ισορροπίας Esselunga και το “C” Nestlé Fitness με μαύρη σοκολάτα. 

Τα λίπη και τα σάκχαρα

Aυξάνονται στην τρίτη ομάδα, αυτή των «άπληστων» κορν φλέικς, που αγαπούν πάνω απ’ όλα τα παιδιά. Βρίσκουμε προϊόντα εμπλουτισμένα με ζάχαρη και κακάο, όπως μικρά καραβάκια ή τραγανές μπάλες ή ακόμα και γεμιστά με σοκολάτα, όπως τα δημητριακά Krave Kellogg ή τα ανάλογα με μάρκες σούπερ μάρκετ. Οι διαφορές μεταξύ του ενός προϊόντος και του άλλου δεν είναι αμελητέες: τα σάκχαρα, στα υπό εξέταση δημητριακά, κυμαίνονται από 20% έως 28% και τα λίπη από 1,7% έως 14% που φτάνουν μόνο οι εκδόσεις με γέμιση κρέμας σοκολάτας. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για εντελώς διαφορετικές τροφές από τα απλά κορν φλέικς από τα οποία ξεκινήσαμε και δεν φαίνεται σκόπιμο να τα προσφέρουμε στα παιδιά. Αν υπολογίσουμε το Nutri-Score, παρατηρούμε ότι σε αυτή την κατηγορία πηγαίνουμε από το B (μπάλες Nesquik και Coop Crescendo) στο D του Kellogg’s Krave.

Ιδιότητες και θρεπτικές αξίες των κορν φλέικς

Τροφές που εμπίπτουν στο σύμπλεγμα των 3 ομάδων τροφών είναι οι νιφάδες καλαμποκιού που συνήθως έχουν ευεργετική θρεπτική δράση. Ιδίως όσον αφορά τη συμβολή των υδατανθράκων και συνεπώς το σθένος. Όχι μόνο οι υδατάνθρακες, αλλά έχουν επίσης υψηλή ποσότητα διαιτητικών ινών. Σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια που παρέχονται με μειωμένες δόσεις. Όσον αφορά τη συνεισφορά του σθένους, είναι αρκετά υψηλή. Αν και μειωτική σε σχέση με αυτή που παρέχουν τα ζυμαρικά. Είναι σκόπιμο να ληφθεί υπόψη ότι οι δόσεις πρέπει να είναι μέτριες (δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 60 γρ).

Όσον αφορά τον γλυκαιμικό ρυθμό των νιφάδων καλαμποκιού, είναι αρκετά υψηλός. Αν και, δεδομένης της συνδυασμένης χορήγησης με αγελαδινό γάλα ή χυμό φρούτων, προσφέρει μια κάπως χαλαρή διαδικασία αφομοίωσης και πέψης. Οι νιφάδες καλαμποκιού φαίνεται να είναι τροφές που χρησιμοποιούνται σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Κυρίως διαιτητικές και δίαιτες που έρχονται σε αντίθεση με την υπερχοληστερολαιμία. Αν και οι σωστές δόσεις τείνουν να πλαισιώνονται εξίσου σε δίαιτες εγγενείς σε περαιτέρω αναβολικές ασθένειες.

Ωστόσο, συγκεκριμένες έρευνες έχουν δείξει σημαντική ποσότητα νατρίου. Επομένως μια μη βέλτιστη ένωση για όσους έχουν προβλήματα με αρτηριακή υπέρταση ή υποφέρουν από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Επομένως, για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, παρήχθη κορν φλέικς χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ως εκ τούτου αποφεύχθηκε η προσθήκη αλατιού.

 

en_GBEnglish

Main Menu