To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά, προϊόντα, είδη, ποικιλία, τιμές, προσφορές

Γαλακτοκομικά, προϊόντα, είδη, ποικιλία, τιμές, προσφορές

Από την αρχή της ανθρωπότητας, το γάλα αποτελεί θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Καθιστώντας απαραίτητο προϊόν για την ανάπτυξη  στα παιδιά και σε κάθε στάδιο της ζωής. Το γάλα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχει μακροθρεπτικά  συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες) στο ίδιο προϊόν. Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και έχει την ευελιξία να παράγει διαφορετικά προϊόντα. Σχεδόν το ήμισυ του γάλακτος που παράγεται στον κόσμο καταναλώνεται φρέσκο, παστεριωμένο, πλήρες, με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιείται για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικά από τα πιο γνωστά γαλακτοκομικά είναι βούτυρο, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ, κρέμα γάλακτος, γάλα σε σκόνη και συμπυκνωμένο γάλα μεταξύ άλλων.

Τι είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από το γάλα που παράγεται από ορισμένα θηλαστικά ζώα όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες και τα βουβάλια. Ανάλογα με τη ζωική προέλευση του γάλακτος, θα δώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά στα γαλακτοκομικά που παρασκευάζονται με αυτό. Όπως χρώμα και γεύση. Περιέργως, σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να πίνουν φρέσκο ​​γάλα, αλλά τους αρέσει η γεύση και η υφή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Έχουν επίσης επίγνωση της σημασίας της ενσωμάτωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή τους διατροφή. Καθώς αποτελούν σημαντική πηγή διατροφής και απαραίτητα για την οικοδόμηση. οστικής μάζας, αποτελώντας τη θεμελιώδη κατανάλωσή του όχι μόνο στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, αλλά και σε όλα τα στάδια της ζωής.

Σημασία των γαλακτοκομικών προϊόντων

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τροφές που μας προσφέρουν ζωτικές ιδιότητες για τη διατροφή και την ανάπτυξη του σώματος. Στη συνέχεια, σας λέμε όλες τις ιδιότητες που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη σημασία της ημερήσιας πρόσληψής τους για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πλούσια σε πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που αποτελείται από αλυσίδες βασικών αμινοξέων. Εκπληρώνοντας στο σώμα μας τη λειτουργία ανάπτυξης και διατήρησης της μυϊκής μάζας. Γενικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών. Με την καζεΐνη να είναι μια από τις κύριες πρωτεΐνες που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τυριών και προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι πρωτεΐνες γάλακτος θεωρούνται πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας λόγω της υψηλής πεπτικότητας και της βιολογικής τους αξίας.

Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες (Β1, Β2, νιασίνη και φολικό οξύ) και λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη Α). Η περιεκτικότητα του συμπλέγματος Β σε βιταμίνες ξεχωρίζει, ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν το γαλακτοκομικό προϊόν που πρόκειται να καταναλωθεί έχει περάσει από άλλες διεργασίες όπως το άπαχο. Καθώς αυτή η θεραπεία μειώνει τη συμβολή των βιταμινών Α και D. Ως λύση σε αυτό το έλλειμμα και έτσι ώστε να είναι εμπορικά ελκυστικές , η βιομηχανία ενισχύει ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα προσθέτοντας αυτές τις βιταμίνες. Όσον αφορά τα μέταλλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και ξεχωρίζει με ιδιαίτερο τρόπο αφού δεν παρέχεται στην ίδια αναλογία από άλλα τρόφιμα. Περιέχει επίσης φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, θείο, ιώδιο και σελήνιο σε μικρότερη αναλογία.

Πλούσια σε λίπη

Μετά το νερό, το λίπος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βρίσκεται με τη μορφή σφαιριδίων λίπους και αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα σταγονίδια λίπους μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης και της βιταμίνης Α, γι’ αυτό και τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι εκείνα που παρέχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά, γεύση και υφή του γάλακτος και όλων των παραγώγων του, με τα πιο κρεμώδη είναι αυτά με υψηλότερο ποσοστό λίπους.

Υδατάνθρακες

Ο κύριος υδατάνθρακας στη σύνθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η λακτόζη. Η οποία είναι η «ζάχαρη του γάλακτος» που αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Δρα ως πηγή ενέργειας και έχει διευκολυντική επίδραση στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η λακτόζη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή διαφορετικών προϊόντων. Καθώς η λακτόζη είναι σημαντική πηγή τροφής για διάφορους τύπους βακτηρίων που ζυμώνουν, μετατρέποντας τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ και αυτή είναι η βάση για την παραγωγή διαφόρων τύπων προϊόντων.

 

Κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα

Έχοντας φρέσκο ​​γάλα και φέρνοντάς το σε ορισμένες συνθήκες, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, παρόλο που προέρχονται από το ίδιο προϊόν, τα θρεπτικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στη συνέχεια, θα δούμε τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τυρί

Το τυρί είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά γαλακτοκομικά προϊόντα στον κόσμο. Ξεχωρίζει διατροφικά ως τρόφιμο με υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών και λιπαρών. Τα τυριά λαμβάνονται με την πήξη της πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνη) που διαχωρίζεται από τον ορό γάλακτος. Διατηρώντας σε συμπυκνωμένη μορφή πολλά θρεπτικά συστατικά γάλακτος όπως πρωτεΐνες, άλατα, λίπος και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η λακτόζη χάνεται με τον ορό γάλακτος και το νερό.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τυριού, που είναι αποτέλεσμα του είδους του γάλακτος, της διαδικασίας παραγωγής και της ωρίμανσης. Ταξινομούνται σε φρέσκο, σκληρό, ημίσκληρο, ώριμο ή άγουρο. Δεν διατηρούν πάντα τις ιδιότητες του γάλακτος. Για παράδειγμα, καθώς το τυρί ωριμάζει, η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μειώνεται, όπως και η περιεκτικότητα σε λίπος, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό ωρίμανσης του τυριού.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά τυριά βρίσκουμε Manchego, Gouda, Cheddar, Ricotta, Roquefort, Brie, Provolone, Parmesan, Mozzarella μεταξύ άλλων, όπου το καθένα έχει διαφορετικές συνθέσεις, αρώματα και γεύσεις.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι λαμβάνεται με την προσθήκη ζυμώσεων σε πλήρες ή αποβουτυρωμένο γάλα που διασπούν τη λακτόζη. Μετατρέποντάς τη σε γαλακτικό οξύ. Καθώς οι καλλιέργειες μεγαλώνουν, το γάλα πυκνώνει δίνοντας στο τελικό προϊόν μια κρεμώδη υφή και πικρή γεύση χαρακτηριστική του γιαουρτιού, όσο περισσότερο στραγγίξει το γιαούρτι, τόσο πιο πηχτό θα είναι σαν το διάσημο ελληνικό γιαούρτι.

Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την επεξεργασία του γιαουρτιού είναι αυτά που ανήκουν στις ομάδες των στρεπτόκοκκων και των γαλακτοβακίλλων για να φτάσουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο οξύτητας. Τα γιαούρτια, έχοντας προβιοτικά, ζωντανούς μικροοργανισμούς που αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας, βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας.

Η ευελιξία του γιαουρτιού είναι άπειρη, μπορούμε να το πιούμε ή να το φάμε με το κουτάλι. Να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές ή αλμυρές παρασκευές.

Βούτυρο

Αυτό το νόστιμο συστατικό που δεν πρέπει να λείπει το πρωί για να το αλείψετε σε ψωμί ή φρυγανιά, το λαμβάνετε από milk shake ή κρέμα γάλακτος. Το βούτυρο είναι ένα προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς είναι ένα γαλάκτωμα λίπους, νερού και στερεών γάλακτος. Χάρη στην νόστιμη γεύση του και τη μεγάλη του ευελιξία, το βούτυρο χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική. Καθιστώντας το το βασικό συστατικό για την παρασκευή κέικ, τηγανίτες, ψωμί, κέικ, μεταξύ άλλων. Σε αντίθεση με τη μαργαρίνη, το βούτυρο είναι πιο ισορροπημένο καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωσή του πρέπει να είναι μέτρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Κρέμα γάλακτος

Η κρέμα γάλακτος  είναι το μέρος που λαμβάνεται με το άπαχο ή τη φυγοκέντρηση του γάλακτος. Αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν αποτελείται από υψηλό ποσοστό λίπους. Γεγονός που το καθιστά ιδανικό για χρήση στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών, κρέμες, διακόσμησης κέικ και δίνοντας υφή και γεύση στα ροφήματα.

Συμπυκνωμένο γάλα

Το οποίο φτιάχνεται από τη μερική αφυδάτωση του γάλακτος με την προσθήκη ζάχαρης. Ως τελικό αποτέλεσμα έχουμε ένα παχύρρευστο, γλυκό γαλακτοκομικό προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής. Ιδανικό για γλυκαντικά ροφήματα ή για χρήση στην παρασκευή πολλαπλών γλυκών.

       Κατηγορίες Γαλακτοκομικών

 

Γάλα Υποκατάστατα Γάλακτος Τυριά
en_GBEnglish

Main Menu