To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Υποκατάστατα Γάλακτος

Υποκατάστατα Γάλακτος, προϊόντα, ποικιλία, τιμές, προσφορές

Υποκατάστατα Γάλακτος, προϊόντα, ποικιλία, τιμές, προσφορές

Τα υποκατάστατα γάλακτος είναι κάθε ουσία που μοιάζει με γάλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το γάλα. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι γνωστές ποικιλοτρόπως ως μη γαλακτοκομικά ποτά , γάλα ξηρών καρπών , γάλα δημητριακών , γάλα οσπρίων και εναλλακτικό γάλα.

Για τους ενήλικες, τα υποκατάστατα γάλακτος έχουν δύο μορφές: φυτικά γάλατα , τα οποία είναι υγρά που παράγονται από φυτά και μπορούν να παραχθούν σπιτικά ή εμπορικά, και κρέμα καφέ , συνθετικά προϊόντα που εφευρέθηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Ειδικά για να αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα στον καφέ . Στην περίπτωση των βρεφών, το μητρικό γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα βρεφικό γάλα με βάση το αγελαδινό γάλα ή τη σόγια .

Λόγω της σύνθεσής τους, τα εναλλακτικά του αγελαδινού γάλακτος μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να αντέξουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το αγελαδινό χωρίς να χαλάσουν. Ορισμένα υποκατάστατα γάλακτος διατίθενται στην αγορά  ως πιο υγιεινό από το αγελαδινό γάλα. Επειδή είναι χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχει χοληστερόλη . Όταν τα ανάλογα γάλακτος στερούνται διατροφικών βιταμινών ή μετάλλων που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα (όπως βιταμίνη Β12 ή ασβέστιο), μπορεί να είναι οχυρωμένα.

 

Γιατί να επιλέξω υποκατάστατα γάλακτος;

Το παραδοσιακό γάλα είναι από την αγελάδα, γεγονός που αλλάζει για ιδεολογικούς λόγους, υγείας ή απλά για να βρει νέες γεύσεις.

  • Ιδεολογικοί λόγοι : Πρόκειται για την περίπτωση του βιγκανισμού. Eνός κινήματος που πιστεύει ότι το ζώο έχει δικαίωμα σε μια ζωή εκτός από την εκμετάλλευσή του προς όφελος των ανθρώπων
  • Λόγοι υγείας : Το αγελαδινό γάλα περιέχει λακτόζη (ένα είδος ζάχαρης που υπάρχει στο γάλα θηλαστικών). Ένα αλλεργιογόνο που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν, προκαλώντας στομαχικές ενοχλήσεις, πρήξιμο στην κοιλιά, διάρροια κ.λπ.

 

Τι είδη υπάρχουν;

Τα φυτικά γάλατα είναι υγρά που παράγονται μαζικά από φυτικά εκχυλίσματα και νερό. Φτιάχνονται για να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά γάλατα ως ποτά και ως συστατικά στη μαγειρική. Τα φυτικά γάλατα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για καταναλωτές που υποφέρουν από αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα , δυσανεξία στη λακτόζη ή υπερχοληστερολαιμία . Οι άνθρωποι που τηρούν μοτίβα διατροφής χωρίς γαλακτοκομικά (π.χ. Vegan , Paleo , Whole 30 ) είναι επίσης σημαντικοί καταναλωτές.

Γάλα σόγιας

Παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας και περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα. Είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική του αγελαδινού γάλακτος, αλλά με έλλειψη ασβεστίου. Eίναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φολικού οξέος . Η σόγια έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης. Aν και για να έχετε αυτό το όφελος πρέπει να καταναλώνετε πολλή σόγια (προτείνουν περίπου 25 γραμμάρια σόγιας την ημέρα ή τέσσερα ή πέντε προϊόντα σόγιας). Αν αποφασίσετε να πιείτε γάλα σόγιας θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που δεν έχει γεύση και είναι κατά προτίμηση βιολογικό. Aυτός ο τύπος είναι αυτός που διατηρεί τις αυθεντικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, συνιστάται η λήψη σόγιας με μέτρο. Eιδικά σε άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς η σόγια μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Γάλα αμυγδάλου

Περιέχει λιγότερες θερμίδες από τα δύο προηγούμενα είδη γάλακτος, αφού έχει λιγότερα ακόρεστα λιπαρά και χοληστερόλη. Έχει επίσης περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας βιταμίνης D και σχεδόν τη μισή βιταμίνη Ε , αν και έχει λίγη πρωτεΐνη. Οι ιδιότητες του γάλακτος αμυγδάλου για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων έχουν αναγνωριστεί. Εάν έχετε μια πλήρη πρωτεϊνική δίαιτα είναι μια καλή εναλλακτική, είναι επίσης ένα καλό υποκατάστατο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον καφέ ή τα δημητριακά για όσους κάνουν δίαιτα.

Γάλα ρυζιού

Για να ληφθεί ρυζόγαλο, αλέθεται και ανακατεύεται με νερό μέχρι να γίνει υγρό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ζάχαρη δίνοντάς του μια φυσική γλυκιά γεύση. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά εκτός και αν του προστεθούν βιταμίνες και ασβέστιο . Είναι το λιγότερο πιθανό γάλα να προκαλέσει αλλεργίες, αλλά δεν περιέχει σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη. Το γάλα ρυζιού είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά έχει διπλάσιους υδατάνθρακες και δεν έχει τη θρεπτική δύναμη του γάλακτος. Επομένως θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με άλλες πηγές πρωτεΐνης ή να αναζητήσετε μάρκες που είναι «τεχνητά» εμπλουτισμένες.

Γάλα καρύδας

Παρασκευάζεται με την ανάμειξη νερού με τη φρεσκοτριμμένη λευκή εσωτερική σάρκα μιας ώριμης καρύδας. Αν και από ορισμένους Δυτικούς θεωρείται υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό συστατικό στις κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας , της Νότιας Ασίας , της Καραϊβικής και της Βόρειας Νότιας Αμερικής για αιώνες, αν όχι χιλιετίες. Είναι επίσης πηγή ασβεστίου και βιταμινών C, E, B1, B3, B5 και B6. [6] Το γάλα καρύδας είναι συνήθως πολύ υψηλό σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά χαμηλό σε πρωτεΐνη, καθιστώντας το ένα καλό υποκατάστατο της κρέμας, καθώς μπορεί να αναδευτεί με παρόμοιο τρόπο για να διακοσμήσει αρτοσκευάσματα ή επιδόρπια.

Γάλα βρώμης

Ορισμένα υποκατάστατα γάλακτος χρησιμοποιούν δημητριακά αντί για ξηρούς καρπούς ή όσπρια. Το γάλα βρώμης είναι ένα σχετικά πρόσφατα αναπτυγμένο υποκατάστατο γάλακτος φυτικής προέλευσης. Διατίθενται διάφορα σκευάσματα για άμεση κατανάλωση ή για χρήση στον καφέ. Το γάλα βρώμης έχει ήπια γεύση βρώμης και συχνά συμπληρώνεται με ασβέστιο και βιταμίνες για να είναι ένα βιώσιμο υποκατάστατο για το vegan μητρικό γάλα. Διατίθεται στο εμπόριο ως βιολογική εναλλακτική του γάλακτος αμυγδάλου.

Τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος είναι διαθέσιμα για μωρά εάν ο θηλασμός δεν αποτελεί επιλογή. Τα βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα αγελάδας, σόγιας ή ρυζιού μπορούν να αποτελέσουν συμπλήρωμα στο μητρικό γάλα. Ακόμα και μοναδική πηγή διατροφής πριν από την εισαγωγή στερεών τροφών. Η φόρμουλα για βρέφη είναι συνήθως εμπλουτισμένη με διαιτητικά θρεπτικά συστατικά. Βελτιστοποιημένα για βρέφη και νήπια, όπως ο σίδηρος, για να διασφαλιστεί η επιβίωση, η ανάπτυξη και η υγεία του βρέφους.

Τα δημοφιλή υποκατάστατα γάλακτος που προέρχονται από σπόρους περιλαμβάνουν το γάλα κάνναβης και το γάλα λιναριού. Παρασκευάζονται αλέθοντας τους σπόρους με νερό. Οι οποίοι στη συνέχεια στραγγίζονται για να παραχθεί ένα κρεμώδες γάλα με γεύση ξηρών καρπών. Το γάλα κάνναβης είναι φυσικά πλούσιο σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Το γάλα chia και το γάλα κινόα είναι επίσης διαθέσιμα στο εμπόριο, αλλά είναι λιγότερο κοινά καθώς είναι πολύ νεότερες εξελίξεις.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από μαγιά, η ζάχαρη αναμιγνύεται με τη μαγιά. Η προκύπτουσα διαδικασία ζύμωσης δημιουργεί τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης. Οι οποίες είναι πανομοιότυπες με αυτές που βρίσκονται στο γάλα. Στη συνέχεια συνδυάζεται με σάκχαρα, λίπη και μέταλλα φυτικής προέλευσης για την αναπαραγωγή του γάλακτος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως κανονικό γάλα, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευής τυριού. Τα υποκατάστατα γάλακτος που παράγονται με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτούν τη χρήση ζώων και, σε σύγκριση με την κανονική παραγωγή γάλακτος, είναι πιο αποτελεσματικά, παράγουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου και χρησιμοποιούν λιγότερη γη (καθώς δεν χρειάζονται τροφή, φαρμακευτική αγωγή, εμποτισμό, γάλα και σφαγή ζώα όταν δεν υπάρχουν ζώα). Πιο παραγωγικό

en_GBEnglish

Main Menu