To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Γάλα

Γάλα, είδη, ποικιλία, σοκολατούχο, αμυγδάλου, καρύδας, τιμές, προσφορές

Γάλα, είδη, ποικιλία, σοκολατούχο, αμυγδάλου, καρύδας, τιμές, προσφορές

Το γάλα είναι μια από τις κύριες πηγές ασβεστίου στη φύση και η μοναδική στο μωρό. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων λειτουργιών, για το σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών και των δοντιών. Αλλά επιπλέον,  παρέχει πολύτιμα στοιχεία όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και άλλα μέταλλα που κάνουν το γάλα βασική τροφή σε όλες τις ηλικίες.

Πως παρασκευάζεται το γάλα

Ως γάλα νοείται το λευκό υγρό που λαμβάνεται από το άρμεγμα των μαστών θηλυκών θηλαστικών. Για ανθρώπινη κατανάλωση πρέπει να παρασκευάζεται σε συνθήκες υγιεινής, με καλή υγεία και διατροφή του ζώου και πρέπει να παρασκευάζεται εκτός της περιόδου τοκετού. Εάν δεν προσδιορίζεται η ζωική πηγή από την οποία προέρχεται, συνήθως αναφέρεται στο αγελαδινό γάλα.

Η σύσταση των διαφορετικών τύπων γάλακτος ποικίλλει ανάλογα με το είδος, τη φυλή ακόμα και το ζώο. Μερικές από τις πτυχές που επηρεάζουν τη σύνθεση του γάλακτος είναι η τροφή, η ηλικία, η περίοδος γαλουχίας, η εποχή του χρόνου και το σύστημα αρμέγματος.

Η γαλακτοβιομηχανία πραγματοποιεί μια σειρά από διαδικασίες όπως θερμικές επεξεργασίες ή τυποποίηση λίπους. Στη συνέχεια, ψύχεται και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου (5°C) μέχρι τη στιγμή της συσκευασίας. Πάντα με αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Αν και υπάρχουν διαφορετικές θερμικές διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία το γάλα, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη είναι η λεγόμενη επεξεργασία UHT. Συνίσταται στο να φέρετε το ομογενοποιημένο γάλα σε θερμοκρασίες 130° έως 150°C για μόνο 2-4 δευτερόλεπτα. Επιτρέποντάς το να απολυμανθεί κατάλληλα και με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάνει με ασφάλεια στον καταναλωτή, χωρίς όμως μεγάλη τροποποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Η τυποποίηση της περιεκτικότητας σε λιπαρά πραγματοποιείται επειδή μπορεί να ποικίλλει την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Για παράδειγμα, ανάλογα με την εποχή του έτους. Το χειμώνα παρουσιάζει περίπου 4,8% λιπαρά, ενώ το καλοκαίρι η περιεκτικότητα πέφτει στο 2,8%. Η γαλακτοβιομηχανία, μέσω της διαδικασίας ομογενοποίησης, τυποποιεί την περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος, ώστε τα χαρακτηριστικά του να είναι πάντα τα ίδια. Το λίπος που αφαιρείται από το γάλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων όπως βούτυρο, κρέμες, κρέμες κ.λπ.

Συστατικά γάλακτος

Το πλήρες γάλα είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες και θρεπτικές τροφές. Περίπου το 87-89% του γάλακτος είναι νερό και παρέχει περίπου 60 kcal ανά 100 ml. Και κάθε 100 ml γάλακτος παρέχει περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων ( λακτόζη ), 3-4 γραμμάρια πρωτεΐνης ( καζεΐνη και πρωτεΐνες ορού γάλακτος ) και 3-4 γραμμάρια λίπους. Παρέχει επίσης μέταλλα όπως ασβέστιο (125 mg), κάλιο , φώσφορο , ψευδάργυρο και μαγνήσιο .

Το γάλα περιέχει επίσης υδατοδιαλυτές βιταμίνες (ομάδα Β) και λιποδιαλυτές βιταμίνες ( βιταμίνη Α και βιταμίνη D ), αν και σε όχι πολύ υψηλές ποσότητες. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Α ξεχωρίζει . Τα περισσότερα από τα εμπορικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Τύποι γάλακτος που διατίθενται στην αγορά.

  • Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αποβουτυρωμένα γάλατα που έχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά 0,3% και ημιαποβουτυρωμένα γάλατα που περιλαμβάνουν από 0,3% έως 3% λιπαρά.
  • Γάλα χωρίς λακτόζη: αυτό το είδος γάλακτος υφίσταται μια διαδικασία κατά την οποία η λακτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη και γαλακτόζη για να διευκολυνθεί η πέψη. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη .
  • Αρωματισμένο: είναι ζαχαρούχο  γάλα στο οποίο προστίθενται γεύσεις όπως φράουλα, σκόνη κακάο , κανέλα, βανίλια κ.λπ. Παρασκευάζονται συνήθως από αποβουτυρωμένο γάλα ή σε κάθε περίπτωση ημιαποβουτυρωμένο.
  • Συμπυκνωμένο ή εβαπορέ γάλα: αυτό το γάλα έχει αφαιρεθεί μερικώς το νερό του και είναι πολύ πιο πηχτό από το κανονικό γάλα. Μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.
  • Εμπλουτισμένο: είναι γαλακτοκομικά παρασκευάσματα στα οποία προστίθεται συστατικό με προστιθέμενη θρεπτική αξία όπως βιταμίνες, ασβέστιο , φώσφορος , ωμέγα-3 κ.λπ. Αυτό το είδος γάλακτος έχει μεγάλη ζήτηση σήμερα.
  • Γάλα σε σκόνη: παστεριωμένο και στη συνέχεια αφυδατωμένο φυσικό γάλα. Διατηρεί τις ιδιότητές του σε πρωτεΐνες, λίπη, λακτόζη και ασβέστιο . Το γάλα σε σκόνη θεωρείται πολύ εύπεπτο, επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο του βάρους του είναι πρωτεΐνη και παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο . Υπάρχει πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο και αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη. Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος σε σκόνη παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο γάλα. Επειδή είναι πολύ πιο εύκολο στην επεξεργασία του και η θερμική επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε αρωματικές γεύσεις ή τάγγιση.

Σε τι χρησιμεύει;

Η τακτική κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Η βιταμίνη συμβάλλει στη σωστή απορρόφηση και μεταβολισμό του ασβεστίου . Επίσης η επαρκής παροχή ασβεστίου βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην πρόληψη παθολογιών που σχετίζονται με την αφαλάτωση των οστών, όπως η οστεοπόρωση.

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για τη στερέωση του φωσφορικού ασβεστίου στα δόντια και τα οστά. Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται επίσης στο γάλα, αλλά δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή. Ειδικά σε εκείνους που πίνουν αποβουτυρωμένο γάλα, το οποίο είναι χαμηλότερο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες. Συνιστάται ιδιαίτερα για παιδιά.

Το γάλα παρέχει πρωτεΐνη καλής ποιότητας. Η οποία, μαζί με την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες και μέταλλα, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά τη σωματική δραστηριότητα. Διαφορετικές μελέτες συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση γάλακτος με υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας και καλύτερη σύσταση σώματος.

Προφυλάξεις

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να καταναλώνουν μικρές ποσότητες γάλακτος, κατά προτίμηση προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, ή ακόμη και να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που περιέχουν λακτόζη για εκδόσεις χωρίς λακτόζη Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται εάν είστε αλλεργικοί στις πρωτεΐνες του γάλακτος.

en_GBEnglish

Main Menu