To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Τυριά

Τυριά, είδη, ποικιλίες, κρέμες τυριών, με μυρωδικά, τιμές, προσφορές

Τυριά, είδη, ποικιλίες, κρέμες τυριών, με μυρωδικά, τιμές, προσφορές

Τα τυριά είναι μια στερεά τροφή που παρασκευάζεται από πηγμένο γάλα αγελάδων, κατσικιών, προβάτων, βουβάλων, καμήλων ή άλλων μηρυκαστικών θηλαστικών. Είναι η ιδανική τροφή γιατί είναι πολύ δύσκολο να χαλάσει με τον καιρό αφού όταν στεγνώσει βελτιώνονται οι ιδιότητές τους σε σχέση με το βάρος. Το γάλα προκαλείται να πήξει χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό πυτιάς (ή υποκατάστατου) και οξίνισης. Τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για την οξίνιση του γάλακτος, παίζοντας επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της υφής και της γεύσης των περισσότερων τυριών. Ορισμένα περιέχουν επίσης καλούπια, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική επιφάνεια.

Είδη τυριών

Η μεγάλη γκάμα των υπαρχόντων τυριών καθιστά αδύνατη μια ενιαία ταξινόμηση τους. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που τα καθορίζουν, όπως ο βαθμός παλαίωσης, ή ωρίμανσης, η προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιείται, η υφή του ή η περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Διάφοροι τύποι ή χαρακτηριστικά τους περιγράφονται παρακάτω.

Ονομασίες προέλευσης

Η συντριπτική πλειοψηφία των τυριών ταυτίζεται με τη γεωγραφική περιοχή από την οποία προέρχονται. Σε ορισμένες χώρες αυτό μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ονομασιών προέλευσης, με τις οποίες προσπαθούν να προστατεύσουν τις ποικιλίες που παράγονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων, από παραγωγούς από άλλες περιοχές που θα ήθελαν να επωφεληθούν από το καλό όνομα που έχουν τα πρωτότυπα έχουν δημιουργήσει.

Τύποι γάλακτος που χρησιμοποιούνται

Το γάλα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην παρασκευή τυριού είναι το πλήρες αγελαδινό γάλα. Κυρίως επειδή είναι το γάλα με τα υψηλότερα νούμερα παραγωγής. Τα τυριά που λαμβάνονται από το αγελαδινό γάλα προέρχονται από γόνιμες περιοχές, κατάλληλες για κτηνοτροφία, όπως οι πεδιάδες της βόρειας Ευρώπης, οι Άλπεις, τα Πυρηναία ή τα βουνά της Κανταβρίας. Σήμερα η παραγωγή αυτών των τυριών έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με τη χρήση γάλακτος από γαλακτοκομικές φάρμες.

Ξεκάθαρα παραδείγματα αγελαδινών τυριών είναι το ολλανδικό γκούντα, το ελβετικό έμενταλ ή το τυρί τέτγια από τη Γαλικία. Τα οποία έχουν όλα παρόμοια υφή, γεύσεις και χρώματα. Γενικά, το αγελαδινό γάλα δίνει στο τυρί πιο ήπια γεύση από άλλα είδη τυριού. Αν και αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Επομένως είναι εύκολο να βρείτε αγελαδινό τυρί με πολύ έντονη γεύση, όπως το γερμανικό Harzer Käse ή το ιταλικό gorgonzola.

Στις μεσογειακές περιοχές, όπου υπάρχουν λίγες αγελάδες, είναι πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιείται πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο δίνει στο τυρί μια νότα οξύτητας. Το καστιλιάνικο τυρί, το Manchego, το Roquefort, η γραβιέρα ή η φέτα παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα. Ένα παράδειγμα κατσικίσιου τυριού με ονομασία προέλευσης είναι το τυρί Majorero. Είναι επίσης δυνατή η ανάμειξη διαφορετικών ειδών γάλακτος, όπως στην περίπτωση του τυριού Cabrales στο οποίο χρησιμοποιείται ένα μείγμα από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Χρησιμοποιείται επίσης το γάλα πολλών άλλων θηλαστικών, όπως το βουβαλίσιο γάλα στην αυθεντική μοτσαρέλα (σήμερα χρησιμοποιείται και αγελαδινό), αλλά είναι κάπως πιο δύσκολο να βρεθεί, σε σύγκριση με τα γάλατα που ήδη αναφέρθηκαν.

Φρέσκα τυριά

Τα φρέσκα τυριά είναι εκείνα στα οποία η επεξεργασία συνίσταται αποκλειστικά στην πήξη και την αφυδάτωση του γάλακτος. Δεν εφαρμόζονται πρόσθετες τεχνικές συντήρησης σε αυτά τα τυριά. Επομένως διαρκούν πολύ λιγότερο χρόνο χωρίς να λήξουν. Η συντήρησή τους θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή των γιαουρτιών. Αφού είναι απαραίτητη η διατήρησή τους σε χώρους ψύξης. Το γεγονός της επεξεργασίας του γάλακτος σε μικρότερο βαθμό τα κάνει να έχουν ήπιες γεύσεις και ασυνεπείς υφές.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούνται ως υλικά για σαλάτες.  Στην Ιταλία, το κατεξοχήν τυρί στις σαλάτες είναι η μοτσαρέλα, η οποία παρασκευάζεται με την εισαγωγή του τυροπήγματος του γάλακτος σε ζεστό νερό, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται μάζες σε μορφή μπάλες λόγω της επίδρασης της θερμοκρασίας. Σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ιταλίας, η μοτσαρέλα καταναλώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την παρασκευή της. Η μοτσαρέλα είναι επίσης το πιο χρησιμοποιούμενο ως συστατικό στις πίτσες, ωστόσο για αυτό χρησιμοποιείται μια πιο αφυδατωμένη ποικιλία, Η οποία δεν αντιστοιχεί σε φρέσκο ​​τυρί. Τα φρέσκα τυριά χρησιμοποιούνται επίσης σε επιδόρπια, ή ως συστατικά σε σάλτσες. Το ιταλικό μασκαρπόνε και το γερμανικό τυρί κουάρκ είναι παραδείγματα αυτού, με πολύ κρεμώδη υφή.

Αλλαντικά τυριά

Η ωρίμανση των τυριών συνίσταται στην παλαίωσή τους, σε μια διαδικασία κατά την οποία στεγνώνουν και εφαρμόζονται επίσης τεχνικές συντήρησης. Όπως το αλάτισμα ή το κάπνισμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να θεωρηθεί ένα τυρί ως ωριμασμένο μπορεί να διαφέρει από το ένα στο άλλο, αλλά γενικά απαιτείται τουλάχιστον ενάμιση ή δύο χρόνια.

Η διαδικασία ωρίμανσης το κάνει να αποκτά μια πολύ πιο σκληρή και στεγνή υφή, καθώς και να αυξάνει την ένταση της γεύσης του, μια ιδιότητα ιδιαίτερα επιθυμητή στους λάτρεις του τυριού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ανέχονται τις έντονες γεύσεις, επομένως είναι εύκολο να βρεθούν διαφορετικές παραλλαγές ωρίμανσης για το ίδιο τυρί, ταξινομώντας τις συνήθως ως μαλακές, ημιπολυμερισμένες και ωριμασμένες. Παραδείγματα αλλαντικών τυριών μπορεί να είναι το τυρί Manchego ή το Gouda. Ωστόσο, το γκούντα εξάγεται συνήθως με θεραπεία περίπου μισό χρόνο, ενώ στη Νότια Ολλανδία μπορεί να βρεθεί και παλαιότερο, φτάνοντας να φτάσει τα δύο χρόνια. Η grana-padanno και η παρμεζάνα θεραπεύονται επίσης, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν τους χρόνους των τριών ετών. Έχουν εξαιρετικά σκληρή υφή, που διευκολύνει την κατανάλωσή τους σε τριμμένη μορφή, ως καρύκευμα ή ως γέμιση για ιταλικά ζυμαρικά.

Τυριά κρέμα

Το τυρί έχει μια συμπαγή φυσική κατάσταση, ωστόσο είναι δυνατό να αποκτήσετε μια πιο κρεμώδη υφή αυξάνοντας σημαντικά την ποσότητα της κρέμας, άρα και του λίπους. Αυτά τα είδη τυριών συνήθως καταναλώνονται συνοδευόμενα από ψωμί και η χρήση τους σε τοστ είναι συνηθισμένη.

Ορισμένα γαλλικά τυριά έχουν μακρά παράδοση στην κρεμώδη υφή τους. Το τυρί καμαμπέρ, με χαρακτηριστικά παρόμοια με το μπρι, είναι ένα από τα πιο διάσημα. Χαρακτηρίζεται από το ανθισμένο λευκό φλοιό του, που καταναλώνεται μαζί με το τυρί και του δίνει μια πικρή γεύση. Η ονομασία προέλευσης αυτού του τυριού το αναγκάζει να κυκλοφορεί πάντα σε στρογγυλό σχήμα και να περιλαμβάνεται σε ξύλινο κουτί.

Ένας πιο σύγχρονος τύπος τυριού παραγωγής είναι το τυρί κρέμα, που συνήθως ονομάζεται τυρί Philadelphia. Είναι μια λευκή κρέμα, που διανέμεται σε σκάφη παρόμοια με εκείνα της μαργαρίνης ή του βουτύρου. Καταναλώνεται ευρέως σε πρωινά και επιδόρπια και μια ποικιλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κύριο συστατικό σε ορισμένα cheesecakes.

Στην παρασκευή γλυκών συνήθως χρησιμοποιείται ανθότυρο, συνδυασμένο με γλυκές γεύσεις. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η κρέμα τυριού μασκαρπόνε , που χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή του τιραμισού. Το τυρί κουάρκ χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές συνταγές για επιδόρπια στη γερμανική ή αυστριακή κουζίνα .

Είναι επίσης δυνατό να βρείτε τυριά με ημι-κρεμώδη υφή. Καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπαγές ή κρεμώδες, όπως το κέικ Casar από την Extremadura, στην Ισπανία . Αυτό το τυρί, αν και μπορεί να καταναλωθεί ωμό, είναι χαρακτηριστικό για να ψηθεί για λίγα λεπτά στο φούρνο, έτσι ώστε να παραμείνει εντελώς ή εν μέρει υγρό. Όπως το camembert, έχει λουλουδάτο φλοιό, που καταναλώνεται μαζί με τυρί από όσους αγαπούν τις έντονες ή πικρές γεύσεις.

Πράσινα ή μπλε τυριά

Αυτά τα τυριά διακρίνονται από την παρουσία καλουπιών, που τους δίνουν το πράσινο ή γαλαζωπό χρώμα τους. Ίσως είναι η ποικιλία που μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη απόρριψη με την πρώτη ματιά, λόγω του χρώματος και της έντονης μυρωδιάς της, που μπορεί να μας θυμίζει αποσύνθεση. Ωστόσο, η έντονη γεύση του είναι μια από τις πιο εκτιμώμενες από τους καλοφαγάδες του τυριού.

en_GBEnglish

Main Menu