To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Αλεύρι, Σιμιγδάλι

Αλεύρι Σιμιγδάλι, προϊόντα, ποικιλίες, είδη, τιμές, προσφορές

Αλεύρι Σιμιγδάλι, προϊόντα, ποικιλίες, είδη, τιμές, προσφορές

Χρησιμοποιούμε αλεύρι και σιμιγδάλι για πολλά πιάτα και παρασκευάσματα για προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Τι γνωρίζουμε για τα διαφορετικά αλεύρια και σιμιγδάλια; Πώς λαμβάνεται σε κάθε περίπτωση; Ποιο είναι το πιο βολικό για κάθε προετοιμασία; και για την υγεία μας; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα διάφορα αλεύρια και σιμιγδάλια.

Τι είναι το αλεύρι;

Το αλεύρι είναι η λεπτή σκόνη που λαμβάνεται από αλεσμένα δημητριακά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα. Μπορεί να ληφθεί αλεύρι από διάφορα δημητριακά. Αν και το πιο κοινό είναι το αλεύρι σίτου, το αλεύρι παρασκευάζεται επίσης από άλλα δημητριακά όπως σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι… και υπάρχουν και άλλα είδη αλευριού που λαμβάνονται από άλλα τρόφιμα όπως όσπρια (ρεβίθια, σόγια). κάστανα, μανιόκα κ.λπ.

Το αλεύρι μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αναλογία ολικής αλέσεως. Ανάλογα με το αν απορρίπτεται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα πίτουρου και φύτρων. Η αναλογία των δημητριακών ολικής αλέσεως που χρησιμοποιείται για να ληφθεί το αλεύρι ονομάζεται βαθμός εκχύλισης . Όταν μιλάμε για βαθμό εκχύλισης 90%, θα ήταν ένα αλεύρι που περιέχει το 90% του πλήρους δημητριακού και το 10% του πίτουρου και των φύτρων έχουν απορριφθεί. Επομένως, ένα αναπόσπαστο αλεύρι θα ήταν ένα αλεύρι με 100% εκχύλιση.

 

Τι είναι το σιμιγδάλι;

Το σιμιγδάλι είναι το αλεύρι οποιουδήποτε κόκκου που είναι χοντροαλεσμένο. Αυτή η λέξη ιταλικής προέλευσης προέρχεται από το λατινικό simila , που σημαίνει «άνθος αλευριού» . Που ήδη δείχνει ότι είναι αλεύρι με πιο παχιά και βαριά υφή, όχι λεπτή σκόνη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως σιτάρι, αλλά υπάρχει σιμιγδάλι από άλλα δημητριακά, όπως καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι ή κριθάρι . Το σιμιγδάλι φτιάχνεται επίσης με αλεύρι από όσπρια. Όπως φακές, ρεβίθια ή μπιζέλια για να ληφθεί το σιμιγδάλι από το οποίο παράγονται διάφορα είδη ζυμαρικών. Μακαρόνια, χυλοπίτες, μακαρόνια, ραβιόλια.

Οι διάφοροι τύποι σιμιγδαλιού λαμβάνονται με το άλεσμα, περισσότερο ή λιγότερο, των κόκκων των δημητριακών . Μπορούμε να βρούμε ψιλό, μέτριο ή χοντρό σιμιγδάλι ανάλογα με το βαθμό άλεσης και η μετέπειτα χρήση του θα εξαρτηθεί από αυτά τα μέτρα: τα καλύτερα χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή ζυμαρικών, ψωμιού ή ζύμης πίτσας. Tα μεσαία, για να φτιάξουμε κουσκούς, και τα χοντρά μπορούν να καταναλωθούν ως μικρά ζυμαρικά για σούπες.

Τα δημητριακά έχουν 3 διαφορετικά μέρη: το ενδοσπέρμιο, το πίτουρο και το φύτρο. Ανάλογα με το αν κάποια από αυτά τα μέρη διατηρούνται ή εξαλείφονται, λαμβάνονται αυτοί οι 2 τύποι σιμιγδαλιού:

  • Εκλεπτυσμένο: γίνεται απλά με το ενδοσπέρμιο.
  • Ολοκληρωτικά: αυτά που λαμβάνονται με άλεσμα ολόκληρου του δημητριακού, με όλα τα μέρη του.

 

Αλεύρι σκληρού σίτου και σιμιγδάλι διαφορές

Στην κουζίνα και όταν ψωνίζετε υλικά, οι διαφορές μεταξύ αλεύρων και προϊόντων αλευριού μπορεί να είναι ένα συγκεχυμένο μέρος της διαδικασίας. Το σκληρό σιτάρι, για παράδειγμα, παρέχει τόσο σιμιγδάλι σκληρού σίτου όσο και αλεύρι και χρησιμοποιείται σε προϊόντα που κυμαίνονται από ψημένα ψωμιά μέχρι εμπλουτισμένα ζυμαρικά. Η λήψη του σωστού αλεύρου ή δημητριακών για το επόμενο γαστρονομικό σας έργο μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολη. Αν καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ του σιμιγδαλιού και αλευριού.

Υφή

Τόσο το σιμιγδάλι όσο και το αλεύρι  είναι προϊόντα που παρασκευάζονται από αλεσμένο σκληρό σιτάρι. Το ενδοσπέρμιο – τα θρεπτικά συστατικά που περιβάλλουν τους σπόρους του σιταριού – διαχωρίζεται από τους κόκκους μέσω της διαδικασίας άλεσης, με αποτέλεσμα ένα χοντροαλεσμένο αλεύρι γνωστό ως σιμιγδάλι. Η υφή του σιμιγδαλιού είναι πιο βαριά, όπως η μπαγιάτικη φρυγανιά, και είναι πιο χονδροειδής από τα περισσότερα αλεσμένα αλεύρια. Το αλεύρι σκληρού σίτου είναι η λεπτοαλεσμένη σκόνη που έχει απομείνει από τη διαδικασία άλεσης και επίσης προϊόν σιμιγδαλιού που αλέθεται περαιτέρω. Το αλεύρι σκληρού σίτου είναι πολύ πιο λεπτόκοκκο από το σιμιγδάλι και είναι μια κίτρινη σκόνη σε αποχρώσεις που μοιάζουν με πιο παραδοσιακά αλεύρια ψησίματος.

Λειτουργία

Το σιμιγδάλι και το αλεύρι σκληρού σίτου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και γλουτένη. Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη σιταριού που τα άτομα με κοιλιοκάκη δεν μπορούν να φάνε. Αυτές οι πρωτεΐνες κάνουν τα αλεύρια πολύ εύκαμπτα σε μορφή ζύμης και τους επιτρέπουν να διατηρούνται καλά, ακόμη και σε ζεστές συνθήκες. Στο σιμιγδάλι, η χοντρή υφή του αλευριού λειτουργεί σαν ένα σύνθετο υλικό. Συγκρατώντας τη ζύμη των ζυμαρικών ενωμένη και σκληρύνοντάς την όταν θερμαίνεται. Το αλεσμένο αλεύρι σκληρού σίτου, με την πιο λεπτή υφή του, δημιουργεί μια απαλή ζύμη που επιτρέπει στους παρασκευαστές ζυμαρικών να φτιάχνουν πιο εύκολα τα ζυμαρικά και όταν μαγειρεύονται διπλώνουν ή τυλίγονται.

Εφαρμογές

Το σιμιγδάλι και το αλεύρι σκληρού σίτου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ζυμαρικά. Ακόμη και σε ορισμένα είδη ψωμιού που πρέπει να έχουν πυκνή ή σκληρή υφή. Η χοντρή, κοκκώδης υφή του σιμιγδαλιού το καθιστά χρήσιμο για σκληρά ζυμαρικά που κρατούν το σχήμα τους κάτω από τη θερμότητα. Τα  φαρφάλε και τα μακαρόνια χρησιμοποιούν όλες τις ιδιότητες του σιμιγδαλιού που διατηρούν το σχήμα τους για να δώσουν στα κομμάτια των ζυμαρικών τους διαφορετικά σχήματα. Το αλεύρι σκληρού σίτου χρησιμοποιείται σε μαλακά προϊόντα νουντλς όπως τα μακαρόνια και τα λαζάνια. Ώστε τα ζυμαρικά να γίνονται πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα όταν μαγειρεύονται. Η λεπτή υφή των κόκκων του αλεύρου σκληρού σίτου προσφέρεται επίσης καλά για το ψήσιμο, προσφέροντας σκληρές υφές για ψωμιά και ζυμαρικά

 

Κατηγορίες Αλευριού, Σιμιγδαλιού 

 

Αλεύρι Σιμιγδάλι Άλλα Άλευρα
en_GBEnglish

Main Menu