To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Σιμιγδάλι

Σιμιγδάλι, είδη, ποικιλίες, βιολογικό, φυτικό,   τιμές, προσφορές

Σιμιγδάλι, είδη, ποικιλίες, βιολογικό, φυτικό, τιμές, προσφορές

Σχεδόν όλοι είναι εξοικειωμένοι με το σιμιγδάλι από την παιδική ηλικία. Σε πολλούς προσφέρθηκε να το χρησιμοποιήσουν ως υγιεινό και θρεπτικό προϊόν. Όλοι γνωρίζουν πολλές συνταγές για την παρασκευή του.Το σιμιγδάλι είναι ένα αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη που παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι. Έχει αρκετά παχιά υφή, κίτρινο χρώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη γλουτένης . Η υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη σημαίνει ότι το αλεύρι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την παρασκευή ζυμαρικών , αλλά αυτό το αλεύρι είναι επίσης ένα κοινό συστατικό στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα, καθώς και στο κουσκούς . Το σιμιγδάλι είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι πιο δημοφιλές στην Ιταλία.

Ποικιλίες σιμιγδαλιού

Το αλεύρι από σιμιγδάλι μπορεί να αγοραστεί σε χοντρή, μέτρια και λεπτή υφή. Το πιο συνηθισμένο είναι το μεσαίο τρίψιμο. Που σημαίνει ότι οι χοντρές και λεπτές υφές είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα. Τέλος το λεπτό άλεσμα είναι παρόμοιο σε υφή με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Χρήσεις σιμιγδαλιού

Μια από τις πιο κοινές χρήσεις του σιμιγδαλεύρου είναι η παρασκευή ζυμαρικών από την αρχή. Είναι ιδανικό αλεύρι λόγω της περιεκτικότητάς του σε γλουτένη, η οποία δημιουργεί λιγότερο κολλώδη ζύμη και είναι πολύ πιο ελαστική από άλλα αλεύρια. Αυτό βοηθά τα ζυμαρικά να διατηρήσουν το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.

Το σιμιγδάλι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή κουσκούς, το οποίο είναι απλά βρεγμένο σιμιγδάλι που ανακατεύεται σε μικρά μπαλάκια. Επίσης, αυτό το αλεύρι είναι καλό για την παρασκευή ψωμιού, κέικ και πίτσας, καθώς και για κουάκερ και πουτίγκες. Στο Μαρόκο, το αλεύρι από σιμιγδάλι που ονομάζεται smida είναι το βασικό συστατικό στο khobz , ένα στρογγυλό ψωμί που ψήνεται στο φούρνο, και βρίσκει τον δρόμο του σε γλυκά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Στην Ινδία, όπου είναι γνωστό ως rawa ή sooji , το σιμιγδάλι μαγειρεύεται σε χυλό . Χρησιμοποιείται για γλυκές πουτίγκες στην Ευρώπη και είναι βασικό συστατικό στη Νιγηρία, όπου βράζεται με νερό και τρώγεται με μαγειρευτά και σούπες. Οι κόκκοι συνήθως πασπαλίζονται σε ταψιά πίτσας πριν ψηθεί η ζύμη της πίτσας.

Πώς να μαγειρέψετε με σιμιγδάλι

Όταν ενσωματώνεται αλεύρι από σιμιγδάλι σε συνταγές για σπιτικά ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο είδος αλευριού, όπου συνδυάζεται με υγρά και μερικές φορές ξηρά υλικά. Προστίθεται επίσης σε σάλτσες , σούπες και μαγειρευτά ως πυκνωτικό. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή κολλήματος κατά το ψήσιμο με ζύμη. Για να δημιουργήσετε ένα χορταστικό χυλό πρωινού, βράστε το χυλό μαζί με το γάλα μέχρι να πήξει. Το σιμιγδάλι μπορεί επίσης να αντικαταστήσει μέρος ή όλο το αλεύρι σε συνταγές ψησίματος, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων , όπου προσδίδει μια τραγανή, εύθραυστη υφή.

Όπως με κάθε είδος αλευριού, θα πρέπει να χύνεται στα κύπελλα μέτρησης αντί να τα βυθίζετε στη σακούλα με το αλεύρι. Το βούτηγμα μπορεί να προσθέσει επιπλέον αλεύρι στη συνταγή, το οποίο θα κάνει τη ζύμη των ζυμαρικών σας πιο στεγνή και πιο δύσκολη στη χρήση.

Τι γεύση έχει;

Οι κόκκοι έχουν μια γλυκιά, ξηρή γεύση και ένα γήινο άρωμα. Φέρνει επίσης αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στα ζυμαρικά.

Διατροφή και οφέλη

Σε σύγκριση με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι είναι πιο θρεπτικό. Έχει διπλάσιες φυτικές ίνες και σημαντικά περισσότερες πρωτεΐνες. 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει 13 γραμμάρια, ενώ οι κόκκοι περιέχουν 21 γραμμάρια. Ωστόσο, οι κόκκοι έχουν περισσότερες θερμίδες από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αυτό το αλεύρι έχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο, καθώς και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προάγουν το αίσθημα πληρότητας και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης ευεργετικές για το πεπτικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της κανονικότητας. Όταν συνδυάζεται με υψηλές συγκεντρώσεις φολικού οξέος και μαγνησίου, βοηθά στην προστασία της καρδιάς και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Κατά την επεξεργασία του σιμιγδαλιού, τα θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται από τον κόκκο του σκληρού σίτου. Οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτά τα χαμένα θρεπτικά συστατικά, εμπλουτίζοντας το αλεύρι. Οι εμπλουτισμένοι κόκκοι θα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων από τις μη εμπλουτισμένες ποικιλίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αλεύρι από σιμιγδάλι έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλουτένη από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

Γιατί το σιμιγδάλι είναι χρήσιμο

Λόγω της ικανότητάς του να απορροφάται καλά και να παρέχει στον οργανισμό έναν γρήγορο κορεσμό θρεπτικών συστατικών, το σιμιγδάλι χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα. Δεν μπορείτε μόνο να μαγειρέψετε χυλό. Το προϊόν είναι κατάλληλο για ζύμη, παρασκευή κρέμες, κοτολέτες, τηγανίτες με τυρί cottage. Οι γιατροί, γνωρίζοντας πόσο χρήσιμο είναι το χυλό σιμιγδαλιού, συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε πιάτα από αυτό το δημητριακό μετά από ασθένεια για γρήγορη ανάρρωση. Όφελος:

  1. Λόγω της μικρής ποσότητας φυτικών ινών, μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή ατόμων με στομαχικές παθήσεις.
  2. Το προϊόν αφομοιώνεται από το λεπτό έντερο, επομένως βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας βλέννας, λίπους και αλατιού από το σώμα.
  3. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες.
  4. Περιέχει λίγη πρωτεΐνη, επομένως χρησιμοποιείται ως τροφή από άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.
  5. Διαποτίζει το σώμα με θρεπτικά συστατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  6. Λόγω της περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες, έχει θετική επίδραση στο έργο της καρδιάς και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
  7. Η βιταμίνη Ε στα δημητριακά σιμιγδαλιού αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα.
en_GBEnglish

Main Menu