To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Ούζο

Ούζο, ποικιλία, μάρκες, παραδοσιακό ποτό, τιμές, προσφορές

Ούζο, ποικιλία, μάρκες, παραδοσιακό ποτό, τιμές, προσφορές

Θέλετε να γνωρίσετε το Ούζο; Η Ελλάδα φτιάχνει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο ποτό που συνήθως τρελαίνει ντόπιους και τουρίστες που μόλις το δοκιμάσουν δεν μπορούν να σταματήσουν να πίνουν όλο και περισσότερο, είναι το ούζο. Μια ελληνική λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάσετε. Το ούζο είναι ένα παραδοσιακό ποτό στην Ελλάδα και τραβάει όλη την προσοχή χάρη στη γλυκύτητα και τη συναρπαστική του γεύση, και η φήμη και η προτίμησή του είναι τόσο μεγάλη που διαθέτει Μουσείο στο νησί της Λέσβου, ελάτε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για αυτό το ελληνικό ποτό .

Τι είναι το ούζο;

Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό με γεύση γλυκάνισο ελληνικής προέλευσης με έντονη γλυκιά γεύση και άρωμα γλυκόριζας, το οποίο χαρακτηρίζεται από άχρωμο και διάφανο στην όψη. Έχει αλκοολικό περιεχόμενο μεταξύ 37% και 50%, γεγονός που το καθιστά δυνατό ποτό.

Προέλευση του ούζου

Η προέλευση του ούζου είναι κάπως συγκεχυμένη, ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στον Τύρναβο, μια ελληνική πόλη που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εφευρέθηκε στο νησί της Λέσβου, όπου συγκεντρώνεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν ότι το ούζο έχει σχέση με το τσίπουρο. Ένα κονιάκ από πυρηνέλαιο από την Ελλάδα. Λέγεται ότι και τα δύο δημιουργήθηκαν από τους μοναχούς της μονής του Αγίου  Άθως κατά τον δέκατο τέταρτο αιώνα, και επειδή και τα δύο έχουν πρωταγωνιστή τον γλυκάνισο, εικάζεται ότι προέρχεται από το τσίπουρο.

Συστατικά

Το ούζο παρασκευάζεται από ώριμα σταφύλια, γλυκάνισο, αλκοόλ και ζάχαρη. Με περιεκτικότητα ίση ή μικρότερη από 50 γραμμάρια ανά λίτρο, η γεύση του είναι γλυκιά και το άρωμά του έχει νότες γλυκόριζας. Κάθε κατασκευαστής φυλάει μυστικά για την προετοιμασία του με καχυποψία, επομένως, κάθε παρουσίαση έχει διαφορετική γεύση από την άλλη.

Πώς φτιάχνεται το ούζο

Το ούζο παρασκευάζεται παρόμοιο με το τσίπουρο , το οποίο είναι το ελληνικό αντίστοιχο της ιταλικής γκράπα. Το τσίπουρο παρασκευαζόταν στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό και είναι κονιάκ που αποστάζεται από μούστο ή υπολείμματα σταφυλιών που πατούνται για την οινοποίηση. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο βάσης (αν και πολύ πιο ισχυρή), το ούζο παραδοσιακά αποστάζεται σε χάλκινους αποστακτήρες και αρωματίζεται με γλυκάνισο. Άλλα μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρύφαλλο, ο κόλιανδρος, ο μάραθος, η μέντα και η μαστίχα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη συνταγή ενός αποστακτηρίου. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι το τελικό απόσταγμα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20 τοις εκατό της αρχικής μαγιάς ούζου και να εμφιαλώνεται σε τουλάχιστον 37,5 τοις εκατό αλκοόλη κατ’ όγκο (ABV, 75 proof).

Τα περισσότερα ούζο πέφτουν γύρω στα 80 απόδειξη. Αν και αυτό φαίνεται ήπιο σε σύγκριση με τα ουίσκι και τα ρούμια υψηλής αντοχής, το ούζο είναι δυνατό και φλογερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη επιβραδύνει την απελευθέρωση του αλκοόλ στο σύστημά σας. Συνιστάται στους πότες να είναι προσεκτικοί γιατί οι επιπτώσεις του ούζου θα σας ξεβράσουν.

Το ούζο αποστάχθηκε για πρώτη φορά εμπορικά το 1856. Είναι αποκλειστικά προϊόν Ελλάδας και Κύπρου. Το 2006, η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης της ονομασίας του προϊόντος ούζο. Προστατεύεται από ονομασία ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Λέσβος (Μυτιλήνη) υπερηφανεύεται ως το κέντρο παραγωγής ούζου, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ του ούζου της χώρας από 17 αποστακτήρια. Είναι ευρέως γνωστό για μερικά από τα καλύτερα ούζο στην Ελλάδα. Οι συνταγές για την απόσταξη ούζου μπορεί να είναι παρόμοιες, αν και οι περισσότερες είναι στενά φυλαγμένα οικογενειακά μυστικά.

Πως πίνεται

Το ούζο σερβίρεται συνήθως σκέτο, χωρίς πάγο και συχνά σε ένα ψηλό, λεπτό ποτήρι που ονομάζεται σφηνάκι (παρόμοιο με ένα ποτήρι highball). Οι Έλληνες μπορεί να προσθέσουν παγωμένο νερό για να αραιώσουν τη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα το υγρό να γίνει αδιαφανές λευκό και γαλακτώδες. Γνωστό ως «φαινόμενο ούζου», οφείλεται στα έλαια γλυκάνισου και μοιάζει με την κουτάλα που παράγεται με το ρίξιμο αψέντιου. Εάν προσθέσετε πάγο απευθείας στο ούζο, θα δημιουργήσετε αντιαισθητικούς κρυστάλλους στην επιφάνεια του ποτού σας.

Οι περισσότεροι Έλληνες θα χλεύαζαν την ιδέα να αναμειγνύεται το ούζο με οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό. Αν θέλετε να καλύψετε τη γεύση, προσθέστε νερό, χυμό λεμονιού, φύλλα μέντας και μέλι για να φτιάξετε λεμονάδα ούζου. Σε άλλα μέρη του κόσμου, χρησιμοποιείται περιστασιακά ως σέικερ κοκτέιλ ή ως υποκατάστατο άλλων αποσταγμάτων με γεύση γλυκάνισου.

Οι Έλληνες αγαπούν τόσο πολύ αυτό το ποτό που υπάρχουν αμέτρητα ουζερί σε όλη την Ελλάδα που ονομάζονται ουζερί . Αυτά είναι χαλαρά μέρη που ειδικεύονται σε πολλά διαφορετικά είδη ούζου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι δημοφιλή για τη δελεαστική ποικιλία ορεκτικών τους γνωστά ως μεζέδες . Αυτά τα γευστικά μικρά πιάτα φαγητού είναι απαραίτητο συστατικό της κοινωνικής πλευράς της κατανάλωσης ούζου. Παρά την έντονη γεύση του, το ούζο συμπληρώνει πολλά διαφορετικά είδη φαγητών και το μενού με μεζέ θα είναι συχνά μακρύ και ποικίλο. Όταν πίνετε ούζο, το συνηθισμένο  είναι « στην υγεία σου» .

Δημοφιλείς μάρκες

Οι μάρκες ούζου τείνουν να έχουν αφοσιωμένους ακόλουθους. Μερικά από τα καλύτερα είναι αποκλειστικά στη χώρα, αν και υπάρχουν αρκετές γνωστές μάρκες που απολαμβάνουν διεθνή διανομή. Επειδή  μπορεί να διαφέρει πολύ από αποστακτήριο σε αποστακτήριο, συνιστάται να δοκιμάσετε μερικές μάρκες για να βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

  • Kefi
  • Ouzo 12
  • Πλωμάρι Τινάρβου
  • Ouzo Barbayianni
  • Ouzo Mini
  • Απαράμιλλος

Μαγειρεύοντας με ούζο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα για να προσθέσει μια χαρακτηριστική γεύση γλυκάνισου σε σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο. Οι Έλληνες θα χρησιμοποιήσουν το ούζο σε συνταγές που κυμαίνονται από μαρινάδες με θαλασσινά μέχρι κράκερ.

en_GBEnglish

Main Menu