To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.
Ατμομάγειρας, τιμές, προσφορές, εκπτώσεις, συσκευές 2022-2023.

Ατμομάγειρας, τιμές, προσφορές, εκπτώσεις, συσκευές 2022-2023.

Ατμομάγειρες

Το έθιμο του φαγητού στον ατμό, τόσο διαδεδομένο σήμερα, έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή κινέζικη και ιαπωνική κουζίνα. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος διατηρεί όλη τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού εμποδίζοντάς το να έρθει σε επαφή με το νερό μαγειρέματος. Για αυτόν τον τύπο μαγειρικής τεχνικής, χρησιμοποιείται ένα εργαλείο που ονομάζεται ατμομάγειρας. Υπάρχουν πολλά μοντέλα σε ατμομάγειρες: γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, σιλικόνη μεταξύ άλλων. Ωστόσο, όλα χρειάζονται ένα δοχείο όπου μπορεί να βράσει το νερό του μαγειρέματος, όπως μια κατσαρόλα.

Οι ηλεκτρικοί ατμομάγειρες, από την άλλη, δεν το χρειάζονται, εκτός από το ότι προσφέρουν λειτουργίες αδιανόητες σε έναν παραδοσιακό βραστήρα, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

 

Το πιο σημαντικό

  • Το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων χωρίς απώλεια γεύσης, μυρωδιάς ή υφής. Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι σε ατμομάγειρες, οι ηλεκτρικοί είναι οι πιο αποδοτικοί, αφού εκμεταλλεύονται όλο τον ατμό που παράγουν για το μαγείρεμα των τροφίμων. Είναι εύχρηστες συσκευές, ικανές να προετοιμάσουν πολλά πιάτα ταυτόχρονα.
  • Εκτός από τα αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία μας, οι ηλεκτρικοί ατμομάγειρες προσφέρουν μεγάλη οικονομία. Εκτός του ότι δεν είναι πολύ ακριβές συσκευές, εκμεταλλεύονται 100% νερό και ρεύμα. Καθαρίζονται εύκολα και μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.
  • Η επιλογή ενός καλού ηλεκτρικού ατμομάγειρα περιλαμβάνει τη διατήρηση ορισμένων παραγόντων, όπως τον αριθμό των ατόμων για τα οποία θα μαγειρέψουμε. Πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε αν μας βολεύει να αποκτήσουμε ψηφιακό ή απλούστερο. Η ισχύς, η χωρητικότητα και το μέγεθος της δεξαμενής νερού σας είναι άλλα κριτήρια που θα πρέπει να αξιολογήσουμε.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ατμομάγειρες;

Τα πλεονεκτήματα του μαγειρέματος στον ατμό είναι αδιαμφισβήτητα. Το πιο προφανές είναι ότι το φαγητό διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του μετά τη διαδικασία μαγειρέματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα οφέλη που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Λιγότερα λιπαρά. Γενικά, δεν απαιτείται η προσθήκη λαδιού ή οποιουδήποτε είδους λίπους στο φαγητό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Είναι, λοιπόν, ένας τρόπος υγιεινού μαγειρέματος που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη ζυγαριά υπό έλεγχο.

Πλήρης αξιοποίηση των τροφίμων. Με το να μην έρθετε σε επαφή με το νερό και να μαγειρέψετε κάτω από 110º, το φαγητό δεν χάνει καμία από τις ιδιότητές του. Η οσμή, το χρώμα, η γεύση και η υφή παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα μετά το μαγείρεμα.

Ταχύτητα. Με τους περισσότερους ηλεκτρικούς ατμομάγειρες, μπορείτε να μαγειρέψετε πολλά φαγητά ταυτόχρονα, χάρη στο γεγονός ότι έχουν πολλά καλάθια. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η ταυτόχρονη προετοιμασία δύο ή περισσότερων πιάτων, εξοικονομώντας έτσι χρόνο.

Οικονομία. Οι ηλεκτρικοί ατμομάγειρες είναι συσκευές που καταναλώνουν σχετικά λίγο φως. Πολλά μοντέλα διαθέτουν προγράμματα που επιτρέπουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσαρμογή των χρόνων μαγειρέματος ανάλογα με τον τύπο του φαγητού.

Το φαγητό δεν καίγεται. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, το φαγητό δεν θα σας κολλάει πλέον. Τα περισσότερα βαπόρια της αγοράς διαθέτουν και σύστημα προειδοποίησης σε περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει πολύ.

Χαμηλό κόστος. Οι ηλεκτρικοί ατμομάγειρες δεν είναι καθόλου ακριβοί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των δοχείων κουζίνας που θα εξοικονομήσετε.

 

Πώς χρησιμοποιείτε έναν ατμομάγειρα;

Οι ατμομάγειρες είναι εξαιρετικά έξυπνες και εύχρηστες συσκευές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχάσετε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Πριν την ανάψετε, πρέπει να γεμίσετε τη δεξαμενή της με νερό, διαφορετικά μπορεί να καταστρέψετε τη συσκευή. Ούτε θα χρειαστεί να προσθέσετε λάδι στο νερό ή στο φαγητό που πρόκειται να καταναλώσετε.

Είναι επίσης σημαντικό η δεξαμενή να μην ξεμένει ποτέ από νερό κατά το μαγείρεμα. Οι περισσότεροι ατμομάγειρες επιτρέπουν την προσθήκη νερού κατά το μαγείρεμα. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ηχητικό ή ελαφρύ συναγερμό που μας προειδοποιεί για χαμηλή στάθμη νερού. Τα φαγητά τοποθετούνται στα καλάθια ανάλογα με τη συνοχή τους: τα πιο σκληρά στο κάτω μέρος και τα πιο τρυφερά στο πάνω μέρος. Οι χρόνοι μαγειρέματος του φαγητού ποικίλλουν πολύ. Τα ψάρια μπορούν να μαγειρευτούν σε περίπου 10 λεπτά, ενώ τα λαχανικά όπως το κουνουπίδι μπορούν να είναι έτοιμα σε μόλις 12. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρείται η μέγιστη ποσότητα φαγητού ανά δίσκο, διαφορετικά μπορεί να μην ψηθούν όπως αναμένεται.

 

Υπάρχει κάποιο κόλπο στο μαγείρεμα με ατμομάγειρα;

Αν και αυτές οι συσκευές είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση, υπάρχουν μια σειρά από κόλπα που θα κάνουν τα πιάτα σας να αποκτήσουν παρουσία και γεύση.

  • Ψύξτε τα λαχανικά. Μόλις ψηθούν, αφαιρούμε τα λαχανικά από τον ατμό και τα βάζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα κόψετε το μαγείρεμα και τα λαχανικά θα κερδίσουν τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.
  • Καρύκευμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, καλύτερα να αλατοπιπερώσετε τα λαχανικά από πριν και να αφήσετε το αλάτι για το τέλος.
  • Λάδι στο τέλος. Πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση λαδιού κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Θα το προσθέσουμε μόνο όταν το φαγητό είναι έτοιμο και πρόκειται να το πιάσουμε.
  • Τυλίξτε το ψάρι. Για να μαγειρέψουμε το ψάρι, καλό είναι να το τυλίξουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο οποίο θα έχουμε κάνει τρύπες.
  • Κρέατα. Τα κρέατα με χαμηλά λιπαρά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι πιο ζουμερά όταν μαγειρεύονται στον ατμό.
  • Ξεχωρίστε τα λαχανικά και τα όσπρια. Συνιστάται να χωρίζετε τα λαχανικά και τα όσπρια σε διαφορετικά διαμερίσματα.
  • Αρωματισμός. Μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά στο νερό για να αρωματίσουμε το φαγητό κατά το μαγείρεμα.

 

Περίληψη

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους παρασκευής φαγητού. Ωστόσο, χάρη στους ηλεκτρικούς ατμομάγειρες, δεν χρειάζεται πλέον να κυκλοφορείτε χρησιμοποιώντας κατσαρόλες και τηγάνια για να αχνίσετε φαγητό. Με αυτή την απλή συσκευή, θα αποκτήσουμε πλούσια και υγιεινή τροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά άθικτα.

Με το άρθρο μας, σας ενημερώσαμε για ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τους ηλεκτρικούς ατμούς, όπως η χρήση ή ο καθαρισμός τους. Σας προσφέραμε επίσης ένα ή άλλο κόλπο, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Τέλος, σας δείχνουμε μια σειρά παραγόντων που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τον ηλεκτρικό ατμομάγειρα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

en_GBEnglish

Main Menu