To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Χύτρες Ταχύτητας

Χύτρες Ταχύτητας, μοντέλα, χαρακτηριστικά, ποικιλία, προσφορές

Χύτρες Ταχύτητας, μοντέλα, χαρακτηριστικά, ποικιλία, προσφορές

Η ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας έχει γίνει μια οικιακή συσκευή που αγαπούν πολλοί λάτρεις της μαγειρικής σήμερα. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τα χαρακτηριστικά , τις ομοιότητες και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι χύτρες ταχύτητας, καθώς και μερικές ιδέες για μαγείρεμα.

Ποια είναι τα μέρη μιας ηλεκτρικής χύτρας ταχύτητας;

Πέρα από το μέγεθος, τη μάρκα ή το μοντέλο που έχετε ή θέλετε να αγοράσετε αυτής της συσκευής που μπήκε με μεγάλη δύναμη στις κουζίνες των σπιτιών, πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά μέρη.

Το εξωτερικό δοχείο

Είναι το σπίτι του εσωτερικού σας δοχείου. Αυτό που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της συσκευής σας σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Προσέξτε να μην το μπερδέψετε ποτέ με την κατσαρόλα που μαγειρεύετε και να το λερώσετε κατά λάθος με υλικά ή φαγητό.

Στην εξωτερική κατσαρόλα υπάρχουν επίσης τα κουμπιά για να χρησιμοποιήσετε τις διαφορετικές λειτουργίες που προσφέρει το μοντέλο που έχετε.

Μια συμβουλή πριν συνεχίσετε: είναι πολύ συνηθισμένο να εκμεταλλευτείτε την ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλες αυτές τις αυτόματες λειτουργίες. Αξίζει να πειραματιστείτε με τη χειροκίνητη λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε τον χρόνο και την πίεση για να φτιάξετε μοναδικά πιάτα.

Το καπάκι

Ένα πολύ σημαντικό μέρος του καπακιού είναι το λάστιχο ή το λαστιχάκι που έχει στο εσωτερικό του. Πρέπει πάντα να φροντίζετε να είναι καλά τοποθετημένο, καθώς και να το ελέγχετε για να το αλλάξετε σε περίπτωση που σπάσει ή χρειαστεί να το ρυθμίσετε αν χαλαρώσει.

Ένα άλλο σχετικό σημείο είναι ότι πρέπει να βάζετε πάντα το εξάρτημα με την οπή της βαλβίδας στραμμένο προς τα πίσω. Δηλαδή, εάν στην εξωτερική γλάστρα η όψη είναι ο χώρος για τα κουμπιά, το τμήμα της βαλβίδας πρέπει να είναι από την άλλη πλευρά.

Η ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας έχει χρόνους ανάλογα με το μαγείρεμα που θα κάνουμε. Μας λέει πότε τελειώνει, εκτός από το ότι μας δίνει συγκεκριμένο χρόνο να ανοίξουμε την κατσαρόλα με ασφάλεια. Ομοίως, είναι πάντα σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι βγάζουμε καλά τον αέρα, κάτι που μπορούμε να κάνουμε περνώντας τη βαλβίδα σε “Εξαερισμός” ή “Αερισμός”.

Την ώρα που βάζεις το καπάκι, όταν ακούγεται «κλανκ» και είναι σφιχτό, σημαίνει ότι δεν έχεις παρά να το γυρίσεις για να κλείσει καλά.

 

Η βαλβίδα

Διαφορετικά μοντέλα ηλεκτρικής χύτρας ταχύτητας έχουν συνήθως δύο επιλογές για τη βαλβίδα. «Σφράγιση» ή «Σφράγιση» είναι αυτό που πρέπει να μαγειρέψετε, αφού επιτρέπει στον αέρα να μην βγαίνει και δημιουργείται η απαραίτητη πίεση.

Από την άλλη πλευρά, όταν τελειώσετε το μαγείρεμα και θέλετε να μειώσετε γρήγορα την πίεση, απλώς γυρίστε τη βαλβίδα σε “Αερισμός”. Προσέξτε να μην έχετε τα χέρια σας κοντά στην εξάτμιση, για να αποφύγετε οποιοδήποτε έγκαυμα ή ατύχημα.

Το εσωτερικό δοχείο

Είναι το δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα στο οποίο πρόκειται να κάνετε όλες τις προετοιμασίες σας, οπότε κρατήστε το καθαρό και φροντίστε το καλά. Επίσης, φροντίστε πάντα να χρησιμοποιείτε το εσωτερικό δοχείο με τις συνταγές σας, καθώς μια μικρή ανάμειξη με το εξωτερικό δοχείο μπορεί να μετατραπεί σε μια απροσδόκητη συνεδρία καθαρισμού.

Από την άλλη, προσέξτε πολύ τις γραμμές στο εσωτερικό, που υποδεικνύουν το μέγιστο σημείο στο οποίο μπορείτε να έχετε νερό ή φαγητό. Ποτέ μην υπερβείτε αυτή τη γραμμή.

Τύποι σε χύτρες ταχύτητας

Ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των λειτουργιών που έχει, οι οποίες σχετίζονται με τα σκεύη που μπορούν να αντικαταστήσουν, οι ηλεκτρικές χύτρα ταχύτητας διαφέρουν σε τιμή. Όσο μεγαλύτερες και περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο πιο ακριβό.

  • Μεγέθη: τα μικρότερα είναι 3 λίτρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα πιάτων για έως και 3 άτομα. Το μεσαίο μέγεθος είναι συνήθως λίγο πάνω από 5 λίτρα και το μεγάλο 8 λίτρα.
  • Χαρακτηριστικά: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι μέθοδοι μαγειρέματος που χρησιμοποιούνται. Οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν αργό μαγείρεμα, σοτάρισμα ή μαγείρεμα υπό πίεση. Άλλες λειτουργίες είναι για συγκεκριμένα τρόφιμα: σούπα, στιφάδο, φασόλια, ρύζι ή γιαούρτι. Συνήθως έχουν από 11 έως 15 λειτουργίες.
  • Σκεύη προς αντικατάσταση: Η ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας είναι επίσης πολλαπλών χρήσεων. Μπορεί να αντικαταστήσει τηγάνι, χύτρα ρυζιού, χύτρα ταχύτητας, αποστειρωτή ή μηχανή γιαουρτιού.

Μερικές ιδέες μαγειρικής

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του τύπου κατσαρόλας είναι η πολυλειτουργικότητά του, αφού στον ίδιο χώρο μπορείτε να ετοιμάσετε όλων των ειδών τις συνταγές. Από στιφάδο , μέσα από σούπα ή λαχανικά , μέχρι κάθε είδους ρύζι . Για να μην αναφέρουμε λαχανικά στον ατμό ή νόστιμα ζυμαρικά .

Παραδοσιακές χύτρες ταχύτητας vs. ηλεκτρικές χύτρες ταχύτητας

Αυτά τα δύο μαγειρικά σκεύη συχνά συγκρίνονται αρκετά. Και τα δύο χρησιμοποιούν πίεση προς όφελός τους για να μαγειρέψουν και να μαλακώσουν το φαγητό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας είναι μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής χύτρας ταχύτητας. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Τι να αποφύγετε με την ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας

Αν και γνωρίζουμε ήδη ότι μπορείτε να μαγειρέψετε με διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές μαγειρέματος με αυτήν τη συσκευή, δεν βλάπτει ποτέ να διευκρινίσετε ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία, ώστε η ηλεκτρική σας κατσαρόλα να παραμείνει ως καινούργια.

 

  • Σκεφτείτε πού στην κουζίνα θα το χρησιμοποιήσετε. Αυτές οι κατσαρόλες συνήθως δεν είναι μικρές. Οπότε προσέξτε να μην τις αφήσετε σε καυστήρα ή πολύ κοντά σε πηγή θερμότητας.
  • Μείνετε στο όριο της γραμμής στην εσωτερική κατσαρόλα που λέει το μέγιστο. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα συστατικά ή το νερό σας να το περάσουν.
  • Εάν φτιάχνετε ένα σκεύασμα στο οποίο έχει πολύ νερό, όταν τελειώσει το μαγείρεμα, μην ανοίξετε αμέσως τη βαλβίδα για να εξαερώσει. Αφήνουμε να περάσουν περίπου 5 λεπτά για να μην βγει η πίεση με μεγάλη δύναμη ακόμα και ο ζωμός μέσα να πηδήξει από την τρύπα.
  • Μην μεταφέρετε και μην κρατάτε την ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας από τη λαβή του καπακιού. Αν πρόκειται να το μετακινήσεις, ακόμα κι αν είναι άδειο, πάρε το καλύτερα από κάτω ή από τα πλάγια.
  • Μην αφήνετε ποτέ χαρτομάντιλο ή κάτι παρόμοιο πάνω από το καπάκι, γιατί αυτό κάνει το καπάκι πολύ ζεστό εξωτερικά.
  • Μαγειρέψτε υπομονετικά και ήρεμα για να μην μπερδέψετε την εσωτερική κατσαρόλα με την εξωτερική κατσαρόλα.
  • Θυμηθείτε να πλένετε την κατσαρόλα σας μετά από κάθε προετοιμασία. Ωστε στις μελλοντικές σας συνταγές να μην αναμειγνύονται οι γεύσεις ή, χειρότερα, να καούν τα υπολείμματα του προηγούμενου πιάτου.
  • Μην μετακινείτε την ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας ενώ λειτουργεί. Εάν πρέπει, να είστε προσεκτικοί και να το κάνετε αργά.

Μάθετε πώς να καθαρίζετε την ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας

  • Το εξωτερικό δοχείο: καθαρίστε το εξωτερικό του με ένα υγρό πανί. Στις άκρες, που μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε με τα δάχτυλά σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πινέλο. Για το εσωτερικό μέρος μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανί. Αλλά πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει τελείως πριν το ενεργοποιήσετε.
  • Η βαλβίδα: βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει τροφικά εμπόδια.
  • Το καπάκι: σας συνιστούμε να αφαιρέσετε το λάστιχο ή το καουτσούκ για να το καθαρίσετε καλύτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο πιάτων ή να το κάνετε στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι κουζίνας.
  • Η εσωτερική κατσαρόλα: πλύνετε την όπως κάθε άλλη ανοξείδωτη κατσαρόλα, με ζεστό νερό και σαπούνι κουζίνας. Αν χάσει τη λάμψη του, δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση εξειδικευμένου καθαριστικού για γλάστρες από αυτό το υλικό. Μάθετε πώς να αφαιρείτε τα καμένα από μια κατσαρόλα .
en_GBEnglish

Main Menu