To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Φρυγανιές

Φρυγανιές, είδη, ποικιλίες, ολικής, σταρένιες, τιμές, προσφορές

Φρυγανιές, είδη, ποικιλίες, ολικής, σταρένιες, τιμές, προσφορές

Οι φρυγανιές είναι τροφές που προέρχονται από δημητριακά. Ιδιαίτερα από σκληρό σιτάρι. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο πρωινό ή σε δευτερεύοντα σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων. Το πρωί ή/και το απόγευμα ή ακόμα και πριν τον ύπνο . Υπάρχουν διάφορα είδη φρυγανιών, διαφορετικού σχήματος, στρογγυλά ή τετράγωνα, με γεύση και χωρίς γεύση, κανονικά κ.λπ. Με σύνθεση παραδοσιακά, φρυγανιές ολικής αλέσεως ,  άλλα δημητριακά, φρυγανιές χωρίς γλουτένη, χωρίς αλάτι, με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο κ.λπ. Σε αντίθεση με το συνηθισμένο ψωμί, οι φρυγανιές έχουν μια εντελώς τραγανή υφή. Προσφέρονται για συνοδευτικά γλυκά και αλμυρά φαγητά ή για να εμποτιστούν.

Από διατροφική άποψη, σε σύγκριση με το ψωμί, οι φρυγανιές περιέχουν λιγότερο νερό και περισσότερες θερμίδες . Επιπλέον, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μαλτοδεξτρίνης και απλών / διαλυτών σακχάρων. Επίσης σακχαρόζης και ως εκ τούτου μια σαφώς πιο γλυκιά γεύση. Σε πιο περιοριστικές δίαιτες, οι φρυγανιές χρησιμοποιούνται συχνά μόνες τους, σαν να ήταν μπισκότα, παρά ως υποκατάστατο του ψωμιού. Σε σχέση με το οποίο έχουν λιγότερο πολύτιμα θρεπτικά χαρακτηριστικά. Οι φρυγανιές είναι κυρίως εμπορικά τρόφιμα. Ωστόσο, μπορούν να παραχθούν και στο σπίτι.

Διατροφικές ιδιότητες των φρυγανιών

Οι φρυγανιές είναι τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή πολύ πλούσιες σε θερμίδες. Αυτό το χαρακτηριστικό καθορίζεται από την υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων , από την πολύ χαμηλή υγρασία και από την παρουσία λιπαρών. Κυρίως ακόρεστων απαραίτητων για τη ζύμη και το ρόδισμα. Περιέχουν επίσης μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών μέσης βιολογικής αξίας και μέτρια συγκέντρωση διαιτητικών ινών .

Σε σύγκριση με το κοινό ψωμί, τα αμυλούχα πολυμερή και οι πρωτεΐνες των φρυγανιών, υφίστανται διπλό ψήσιμο. Υφίστανται θερμική υδρόλυση ευνοώντας τη μείωση των χρόνων πέψης . Αυτό το χαρακτηριστικό καθορίζει επίσης την αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη ινσουλίνης.

Οι φρυγανιές περιέχουν γλουτένη . Μερικοί παρουσιάζουν επίσης μικρές συγκεντρώσεις λακτόζης , ενώ το επίπεδο ισταμίνης είναι αμελητέο. Η περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι χαμηλή, ενώ η πρόσληψη φαινυλαλανίνης φαίνεται μέτρια. Η χοληστερόλη απουσιάζει .

Οι φρυγανιές περιέχουν καλές ποσότητες σιδήρου. Ακόμη και όχι πολύ βιοδιαθέσιμου νατρίου, επιτραπέζιου αλατιού, κάλιο , μαγνήσιο και ψευδάργυρο . Η παροχή υδατοδιαλυτών βιταμινών της ομάδας Β είναι σχετική. Ειδικά θειαμίνη ή Β1, ριβοφλαβίνη ή Β2 και νιασίνη ή PP.

Ποια είναι τα συστατικά;

  • Αλεύρι
  • Μαγιά
  • Λάδι
  • Ζάχαρη
  • Αλας
  • Αυγά
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Νερό

 

Με τι μπορώ να τις συνοδεύσω;

  • Nutella
  • μέλι
  • ρικότα
  • ρικότα και σύκα
  • βούτυρο
  • βούτυρο και θαλασσινό αλάτι
  • τυρί κρέμα (Philadelphia)
  • μαρμελάδες ή ζελέ
  • φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κ.λπ

 

Διαφορετικά είδη φρυγανιών

Υπάρχουν διάφορα είδη φρυγανιών που μπορείτε να βρείτε παντού, είτε σε φούρνους, είτε σε super makret. Μπορείτε όμως να τις φτιάξετε και στο σπίτι. Τα είδη που υπάρχουν στην αγορά είναι

  • φρυγανιές σταρένιες
  • σίκαλης
  • ολικής αλέσεως πολύσπορες
  • χωριάτικες
  • σουηδικού τύπου
  • χωρίς αλάτι
  • χωρίς γλουτένη

 

Συνταγές με φρυγανιές

Οι φρυγανιές  θα μπορούσαν να συγκριθούν με πολύ φρυγανισμένο γλυκό ψωμί. Μετά τη ζύμη, το διογκωτικό και το πρώτο μαγείρεμα, υφίστανται το άλειμμα και μια περαιτέρω θερμική επεξεργασία. Αυτά τα τελευταία βήματα δίνουν στη φρυγανιά μεγαλύτερη ευθρυπτότητα, χαμηλότερες συγκεντρώσεις νερού, μεγαλύτερη πρόσληψη λιπιδίων, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και μεγαλύτερη πεπτικότητα σε σύγκριση με το παραδοσιακό ψωμί .

Εμπορικές συνταγές φρυγανιάς

Τα συστατικά των φρυγανιών εμπορίου είναι: αλεύρι μαλακού σίτου τύπου 00, φοινικέλαιο , μαγιά μπύρας , ζάχαρη, εκχύλισμα βύνης κριθαριού , αλεύρι σίτου “βυνοποιημένο” και αλάτι. Προφανώς, κάθε εταιρεία έχει διαφορετική συνταγή αλλά, καταρχήν, τα συστατικά δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που αναφέρθηκαν. Εκτός από τα διαιτητικά προϊόντα.

Διαδικασία εμπορικών φρυγανιών

Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και περιλαμβάνει μια συσκευασία που εγγυάται τη διατήρηση των οργανοληπτικών και γευστικών χαρακτηριστικών των φρυγανιών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνταγές για σπιτικές φρυγανιές

Είναι τρόφιμα που μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν ακόμα και στο σπίτι. Τα συστατικά των σπιτικών  είναι: αλεύρι μαλακό σταρένιο, βούτυρο, μαγιά μπύρας , ζάχαρη, αυγά, γάλα, νερό και αλάτι (το γάλα και τα αυγά μπορούν να αντικατασταθούν από άλλο νερό, αλλά το αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπερτεθεί).

Διαδικασία σπιτικών παξιμαδιών

Η προετοιμασία γίνεται με τον εξής τρόπο: κοσκινίζουμε τα αλεύρια. διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το μαλακωμένο βούτυρο ενώ συνεχίζουμε το ζύμωμα. Tο αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον αρχικό όγκο. Σπάστε το διογκώνοντας ισιώνοντας τη ζύμη και τυλίγοντάς την πάνω της. Το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά. Βουρτσίστε με αυγά ή γάλα. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε στους 180 ° C για 40. Το βγάζετε από τη φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει. Κόβουμε φέτες περίπου ενός εκατοστού και τις βάζουμε σε ένα ταψί φούρνου. Ψήνουμε σε αεριζόμενο φούρνο στους 130° για 45′. αφήνουμε να κρυώσει και καταναλώνουμε.

 

 

 

 

en_GBEnglish

Main Menu