To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Τσίχλες

Τσίχλες, ποικιλία, είδη, με γεύσεις, χωρίς ζάχαρη, τιμές, προσφορές

Τσίχλες, ποικιλία, είδη, με γεύσεις, χωρίς ζάχαρη, τιμές, προσφορές

Οι τσίχλες κοινώς γνωστές ως chicle , είναι  τσίχλες με γλυκιά γεύση. Είναι γενικά κατασκευασμένες με ουδέτερη πλαστική βάση (οξικό πολυβινύλιο ή κόμμι ξανθάνης), που είναι αυτό που τους δίνει την ελαστικότητά τους, κάτι που είναι τόσο διασκεδαστικό για όσους το μασούν. Είναι μια πολύ δημοφιλής καραμέλα σε ενήλικες και παιδιά. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις και χρώματα τσίχλας, για όλα τα γούστα.

Τσίχλες και ιστορία

Η προέλευσή τους χρονολογείται από την προϊστορία, το έτος 50 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν ρητίνη εντίνα. Οι Μάγια μασούσαν επίσης χυμό chikozapote , ή καλύτερα γνωστό ως τσίχλα. Τόσο οι Μάγια όσο και οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τσίχλα για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Αποσπά την πείνα και τη δίψα για λίγο. Η τσίχλα χρονολογείται από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ο εκσυγχρονισμός και η εμπορευματοποίηση αυτού του προϊόντος έγινε κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δημοφιλές όνομα του chicle προέρχεται από τη λέξη (nahuatl tzictli) που είναι ένα ελαστικό πολυμερές που λαμβάνεται από το χυμό του Manilkara zapota , ενός δέντρου της οικογένειας Sapotaceae παλαιότερα γνωστό ως Sapota zapotilla ή Acras zapota με καταγωγή από το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και την τροπική Νότιο Αμερική. Λόγω της γλυκιάς και αρωματικής γεύσης του, πολλοί λαοί της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για μάσημα.

Βιομηχανοποίηση

Επί του παρόντος, η τσίχλα δεν φτιάχνεται πλέον με τη ρητίνη του δέντρου της σαποδίλιας, αλλά με συνθετικά υλικά στα οποία προστίθενται αρωματικές ουσίες, γλυκαντικές ουσίες και χρωστικές. Μπορείτε να τα βρείτε σε κουτιά, σε ταμπλέτες, σε μπάρες, με ή χωρίς ζάχαρη. μπάλες τσίχλας κατά βάρος που γλιστρούν στα χέρια μας από μια στρογγυλή και διαφανή μηχανή. Πικάντικη τσίχλα, γεμιστή και μη γεμιστή, δροσιστική, απαλή, έντονη και φυσικά σε όλα τα χρώματα, ενώ συναντάται και ως συνοδευτικό σε άλλα γλυκά, όπως παγωτά, γλειφιτζούρια και καραμέλες, γεγονός που το κάνει ένα από τα πιο καταναλωτικά γλυκά του πλανήτη.

Σχετικά με τα συστατικά της τσίχλας

Αρχικά, η βάση της τσίχλας είναι ένα μείγμα ελαστομερών, πλαστικοποιητών, πληρωτικών, κεριού και ρητίνης. Με άλλα λόγια όταν μασάτε τσίχλα: καουτσούκ, λάδι και πλαστικό. Νόστιμο! Η ασπαρτάμη είναι μια άλλη από τις τοξικές ουσίες της τσίχλας. Αυτή η γλυκαντική ουσία είναι υπεύθυνη για νευρωνικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και είναι η αιτία άλλων όπως: διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, άσθμα και παχυσαρκία. Το υδρογονωμένο λάδι δημιουργεί τρανς λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Μιλώντας για την ξυλιτόλη (σάκχαρο αλκοόλ) είναι μια ουσία που δημιουργείται από τη ζάχαρη και αποδεικνύεται ότι είναι διεγερτικό για την αύξηση βάρους.

Ανάμεσα στη ρητίνη, το κερί και τη ζάχαρη, τα πιο κοινά συστατικά τσίχλας , σε αυτές τις περιόδους, είναι: 

  • Ξυλιτόλη (ζάχαρη αλκοόλη)
  • Βάση από καουτσούκ
  • Γλυκερίνη
  • Φυσικές και/ή τεχνητές γεύσεις
  • Υδρογονωμένο λάδι καρύδας και άμυλο
  • ασπαρτάμη
  • Λεκιθίνη σόγιας
  • Βαφές
  • BHT
  • Μηλικό οξύ
  • Κιτρικό οξύ

Αστεία γεγονότα σχετικά με τις τσίχλες

  1. Η μασημένη τσίχλα μετά από 5 χρόνια ύπαρξης αρχίζει να εξαφανίζεται
  2. Ωφελεί τα παιδιά με προβλήματα της άνω γνάθου, τα βοηθά να αναπνέουν, να μιλούν και να φωνάζουν
  3. Στη Φινλανδία προστίθεται «ξυλιτόλη» (ζάχαρο οινόπνευμα) για την πρόληψη της τερηδόνας
  4. 560 χιλιάδες τόνοι τσίχλας καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο
  5. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αμερικανοί στρατιώτες έφεραν τσίχλες στην Ευρώπη για να ελέγξουν το άγχος.
  6. Η πρώτη εμπορευματοποιημένη γεύση ήταν η γλυκόριζα και μετά έφτασε το Tutti Fruti
  7. Οι διαλύτες και ο ατμός χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση τσίχλας από το δάπεδο.

Πλεονεκτήματα της τσίχλας

  • Βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας
  • Οι τσίχλες επιταχύνουν τον μεταβολισμό
  • Μειώνει το άγχος και το στρες
  • Αυξάνει τη νοητική ικανότητα

Μειονεκτήματα της τσίχλας

  • Αν και είπαμε ότι είναι πλεονέκτημα για τη στοματική υγεία, αν η τσίχλα έχει ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά στα παιδιά, προάγοντας τη γένεση των τερηδόνων. Με καλό καθάρισμα μετά την κατανάλωση μπορεί να αποφευχθεί.
  • μείωση βάρους
  • πόνος στο σαγόνι
  • Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, κολικούς, εντερικά αέρια.
  • Η κακή συνήθεια (ολοένα και λιγότερο) να πετάς τσίχλα στο έδαφος, εκτός από τη δυσάρεστη στιγμή που την πατάς, μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία, καθώς γίνεται πηγή μικροβίων με τα οποία μπορεί να έρθουν σε επαφή τα κατοικίδια ή τα παιδιά.
en_GBEnglish

Main Menu