To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Τσάι, Βότανα

Τσάι, Βότανα, αφεψήματα, ποικιλίες, είδη, τιμές, προσφορές

Τσάι, Βότανα, αφεψήματα, ποικιλίες, είδη, τιμές, προσφορές

Το τσάι είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού τσαγιού που ονομάζεται Camellia sinensis της οικογένειας Theaceae(s). Καταναλώνεται, είτε ως ζεστό είτε ως κρύο ρόφημα, από περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρόλο που είναι δεύτερο μόνο μετά το φυτό του καφέ από άποψη εμπορικής σημασίας.

Το τσάι και η ιστορία του

Ετυμολογικά, η λέξη τσάι προέρχεται από το κινεζικό ιδεόγραμμα που προφέρεται «chah» στα καντονέζικα και «tay» στη διάλεκτο Amoy. Ως «chah» το τσάι έχει ταξιδέψει στην Ιαπωνία , την Ινδία , την Περσία και τις περιοχές του κυριλλικού αλφαβήτου ( Ρωσία , Ουκρανία , κ.λπ.). Αν και για το λεξιλόγιό μας, τα γερμανικά και τα αγγλικά ταξίδεψαν ως «tay». Όταν οι Ολλανδοί το μετέφεραν στην Ευρώπη από την Ιάβα .

Η προέλευσή του χρονολογείται από την ιαπωνική μυθολογία που το πιστώνει στον Κινέζο βουδιστή άγιο Μποντιντάρμα που θα παρέμενε μπροστά σε έναν τοίχο κάνοντας διαλογισμό για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια των διαλογισμών του ο άγιος αποκοιμήθηκε και όταν σηκώθηκε ήταν τόσο αναστατωμένος που αποκοιμήθηκε που έκοψε τα βλέφαρά του για να βεβαιωθεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Φυτά αναπτύχθηκαν από τα πεσμένα βλέφαρά  των οποίων τα φύλλα, βυθισμένα σε ζεστό νερό, παρήγαγαν ένα ρόφημα που καταπολεμούσε τον ύπνο.

Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι το τσάι επιβλήθηκε από τους Βρετανούς, η δυτική χρήση του τσαγιού επιβλήθηκε από τους Ολλανδούς. Το έφεραν στην Ολλανδία στα ταξίδια τους και το έφεραν στην Αμερική μέσω του Νέου Άμστερνταμ (αργότερα ονομάστηκε Νέα Υόρκη ) στα μέσα του 17ου αιώνα . Το έθιμο του τσαγιού στις 5 μ.μ. εισήχθη από τη σύζυγο του 7ου Δούκα του Μπέντφορντ, Άννα, γύρω στο 1840 . Επειδή εκείνη την εποχή ο κόσμος έτρωγε βαρύ πρωινό και δεν κατανάλωνε άλλο φαγητό μέχρι το δείπνο στις 8 το βράδυ, η Δούκισσα θεσμοθετούσε ένα γεύμα στις 5 το απόγευμα με τσάι και κέικ.

Πως παράγεται το τσάι

Τα φύλλα τσαγιού επεξεργάζονται για την παραγωγή πράσινου ή μαύρου τσαγιού. Η παρασκευή του μαύρου τσαγιού ξεκινά με τη διαδικασία «στεγνώματος» των φύλλων. Είτε φυσικά είτε με ζεστό αέρα. Μετά το στέγνωμα, το υλικό πρέπει να περάσει ανάμεσα σε κυλίνδρους για να στραγγιστούν οι χυμοί και να χτυπηθεί για να σπάσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια κοσκινίζονται και ζυμώνονται για να επιτευχθεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το τσάι που έχει υποστεί ζύμωση στη συνέχεια ξηραίνεται, ταξινομείται και συσκευάζεται. Τα σπασμένα φύλλα και μέρος των απορριμμάτων χρησιμοποιούνται για «φακελάκια τσαγιού».

Ιδιότητες τσαγιού

Το τσάι έχει επουλωτικές, βακτηριοκτόνες, δροσιστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρασκευή καλλυντικών όσο και για δερματολογικά προϊόντα. Επιπλέον, το τσάι έχει μια ευχάριστη διεγερτική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα , η οποία μπορεί να πείσει τους εθισμένους στον καφέ .

Άλλες ιδιότητες τσαγιού

  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
  • Προστατεύει από κοιλότητες
  • Η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού ξεπερνά αυτή ορισμένων φρούτων και λαχανικών
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης
  • Διεγείρει τις άμυνες και την πνευματική λειτουργία
  • Είναι ένα φυσικό ρόφημα που δεν παχαίνει, δεν περιέχει ζάχαρη ή θερμίδες στην αρχή.

Ποικιλίες τσαγιού

Πράσινο τσάι

Λαμβάνεται με ξήρανση των φύλλων στον ήλιο για μία ή δύο ώρες ή με ψήσιμο. Αυτές οι διαδικασίες δύσκολα αλλάζουν τη χημική του σύνθεση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών (κατεχίνες). Δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πράσινου τσαγιού. Όλες από τις οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Χρήση σε καλλυντικά

Η αντιοξειδωτική δύναμη του πράσινου τσαγιού το καθιστά μια από τις πιο εκτιμώμενες αντιγηραντικές ουσίες στα καλλυντικά. Η αντιοξειδωτική του δύναμη αποτρέπει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, διακόπτει την αλυσιδωτή αντίδραση και επιδιορθώνει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν. Σε αρωματοποιίες ή καταστήματα, γνωστά ως The Body Shop, μπορείτε να βρείτε πλήρεις σειρές περιποίησης δέρματος με τσάι. Εξαιρετικές ειδικά για όσους έχουν προβλήματα με υπερβολική λιπαρότητα ή ακμή. Ενυδατικές κρέμες, scrub, καθαριστικά προσώπου, αποσμητικά, αποστάγματα αρωματοθεραπείας. Εκτός από το να το πίνετε, υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε τα αποτελέσματα του τσαγιού από το εξωτερικό.

Μαύρο τσάι

Είναι μια άλλη ποικιλία του ίδιου είδους που λαμβάνεται με ζύμωση πρώτα και ξήρανση και μετά με ζεστό αέρα. Με τη διαδικασία αποκτά σκούρα απόχρωση και παράγεται χημικός μετασχηματισμός των αμινοξέων του, λιπαρών οξέων, πολυφαινολών κ.λπ.

Κόκκινο τσάι

Λευκό τσάι

Επεξεργασία τσαγιού

Το νερό ζεσταίνεται και λίγο πριν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μια πιτσιλιά στον άδειο βραστήρα για να μην καούν τα φύλλα. Ενσωματώνεται τσάι και προστίθεται ζεστό νερό. Αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά και πιείτε το με γάλα , ζάχαρη, ζαχαρίνη, μέλι ή λεμόνι.

 

Άλλα είδη βοτάνων

Η βοτανοθεραπεία  υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συνήθως το ντουλάπι μας μπορεί να έχει μια καλή ποσότητα πρώτων υλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για προληπτικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Πολλά αφεψήματα που, εκτός από το να σας ενυδατώσουν, μπορούν να μειώσουν το άγχος και ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα υπέρτασης.

  • Γλυκάνισο . Το έγχυμα γλυκάνισου χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε προβλήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος. Είναι αποχρεμπτικό και δρα ως μυοχαλαρωτικό. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Echinacea. Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό αφού έχει πολλές ιδιότητες, όπως αμινοξέα, φυτικές ίνες και μέταλλα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού.
  • Τζίντζερ . Είναι ευεργετικό σε κάθε είδους προβλήματα στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη του κρυολογήματος και για την ανακούφιση περιπτώσεων ημικρανίας ή κράμπες της περιόδου.
  • Χαμομήλι . Από τα αφεψήματα και τα αφεψήματα βοτάνων, είναι το πιο χρησιμοποιημένο κατά των γαστρεντερικών ενοχλήσεων.
  • Φασκόμηλο . Από τα τσάγια και τα αφεψήματα, είναι από αυτά με πιο πικρή γεύση. Ωστόσο, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική (απολυμαντική) δράση.
  • Βαλεριάνα . Πολύ δημοφιλές γιατί βοηθά στον ύπνο, λόγω της χαλαρωτικής του δράσης στο νευρικό σύστημα. Η κατανάλωσή του δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
en_GBEnglish

Main Menu