To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Ταψιά

Ταψιά, μεγέθη, ποικιλία, ανοξείδωτα, κεραμικά, τιμές, προσφορές

Ταψιά, μεγέθη, ποικιλία, ανοξείδωτα, κεραμικά, τιμές, προσφορές

Όλοι έχουμε την ανάγκη να μαγειρέψουμε και οι δίσκοι του φούρνου είναι τα πιο χρησιμοποιούμενα στοιχεία κουζίνας όταν ετοιμάζουμε τις αγαπημένες μας συνταγές, είτε γλυκές είτε αλμυρές. Αν και όλοι γνωρίζουμε τα κλασικά φαρδιά μαύρα ταψιά φούρνου, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία που βολεύει κανείς να γνωρίζει ώστε οι συνταγές μας να βγουν νόστιμες. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα είναι βασικά σημεία για τον καθορισμό μιας κατάλληλης αγοράς. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να επιλέξετε ένα καλό ταψί. Ορίστε!

Το πιο σημαντικό

  • Υπάρχουν διάφοροι τύποι ταψιών φούρνου. Οπότε πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το πιο κατάλληλο ανάλογα με το είδος της συνταγής που φτιάχνετε.
  • Τα ταψιά μπορούν να ταξινομηθούν με διαφορετικά κριτήρια. Ορισμένα είναι πολυλειτουργικά, αλλά άλλα εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένες χρήσεις, όπως γυαλί ή κεραμικό.
  • Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τα θεραπεύσετε ή να τα καθαρίσετε για να αποφύγετε τη ζημιά και να διαρκέσουν περισσότερο.

Τι είναι τα ταψιά

Τα τηγάνια ψησίματος είναι απαραίτητο στοιχείο για την κουζίνα όλων μας, επειδή χρησιμοποιούνται για να μαγειρεύουν σχεδόν όλα τα είδη συνταγών, από επιδόρπια μέχρι πίτσα, ψήσιμο κρέας ή τηγανητό φαγητό.

Όπως μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε με αυτά, μπορείτε να τα βρείτε και από διαφορετικά υλικά. Γενικά, μπορούμε να βρούμε μέταλλο ή γυαλί, αν και χρησιμοποιούνται ευρέως και κεραμικά ή πορσελάνη.

Τι διαφορετικοί τύποι ταψιών υπάρχουν;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ταψιών του φούρνου είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών για ταψιά φούρνου ανάλογα με το τι θέλουμε να μαγειρέψουμε. Μπορούμε να βρούμε:

    • Αντικολλητικοί δίσκοι: για να μην χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία ωρίμανσης, οι αντικολλητικοί δίσκοι είναι πολύ πρακτικοί για την εξοικονόμηση υλικών και την αποφυγή κολλήματος της ζύμης.
    • Επεκτάσιμοι δίσκοι: ονομάζονται επίσης γενικοί δίσκοι επειδή προσαρμόζονται σε οποιονδήποτε φούρνο. Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για συνταγές σάλτσας επειδή ξεχειλίζει από τις υποδοχές, αλλά είναι υπέροχες για πίτσα.
    • Δίσκοι με σχάρες: οι πιο κατάλληλοι για το άχνισμα του κρέατος, αν και είναι κατάλληλοι και για άλλες συνταγές γιατί στα περισσότερα μοντέλα ο δίσκος μπορεί να διαχωριστεί από το πλέγμα.

 

Πώς να προετοιμάσετε το ψήσιμο σε ταψιά;

Είναι μια διαδικασία επάλειψης που βοηθάει το φαγητό να απελευθερώνεται πιο εύκολα από το ταψί. Επίσης δεν αφήνει μεταλλική αίσθηση στη γεύση του φαγητού όταν ψήνεται. Αρχικά, αλείφουμε το βούτυρο μέσα στο δίσκο με πινέλο κουζίνας ή χαρτοπετσέτα. Στη συνέχεια πρέπει να αφήσετε το ταψί στο φούρνο στους 200° για 30 λεπτά και μετά να το αφήσετε να κρυώσει ώστε να το πλύνουμε με σαπούνι και νερό.

Τι μεγέθη υπάρχουν τα ταψιά;

Το μέγεθος του ταψιού του φούρνου θα εξαρτάται πάντα από τον φούρνο στον οποίο χρησιμοποιείται και από το πόσο φαγητό θέλετε να φτιάξετε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι το 42×34, αν και το 44,5×38 είναι πιο βολικό για μαγείρεμα σε ποσότητα.

Πώς πρέπει να καθαρίζεται ένα ταψί;

Αν θέλετε να μάθετε μερικά κόλπα για να καθαρίσετε εύκολα ένα ταψί φούρνου, ακολουθούν μερικά κόλπα:

  • Ζεστό νερό: αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο χρησιμοποιημένη επιλογή, αφού χρειάζεται μόνο να βράσετε νερό για να το αφήσετε να ξεκουραστεί στο δίσκο για μερικές ώρες. Το ζεστό νερό είναι πάντα ένας χρήσιμος πόρος για την αφαίρεση λίπους ή βρωμιάς από βρώμικα πιάτα.
  • Λεμόνι: Το λεμόνι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση του λίπους, αλλά έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι εξαλείφει τις άσχημες οσμές. Προσθέστε νερό στο ταψί, προσθέστε το χυμό λεμονιού με τη φλούδα, βάλτε το ταψί στο φούρνο και ανάψτε το να δράσει για 20 λεπτά.
  • Ξίδι: Το ξύδι χρησιμεύει ως απολυμαντικό που απομακρύνει τη βρωμιά και το λίπος από τις επιφάνειες. Προσθέστε τρία μέρη νερό σε ένα ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, μετά ρίξτε το μείγμα στο δίσκο και αφήστε το να δράσει για 15 ή 20 λεπτά και μετά πλύνετε το με σφουγγάρι και σαπούνι.
  • Ξίδι με μαγειρική σόδα: Η ανάμειξη αυτών των δύο χημικών ουσιών δημιουργεί μια αποτελεσματική φόρμουλα για τον καθαρισμό των καμένων τηγανιών. Πρέπει να προσθέσετε 10 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, τρεις ξύδι, τέσσερις ζεστό νερό για να σχηματιστεί μια πάστα και στη συνέχεια αλείψτε το ταψί. Θα πρέπει να το αφήσετε να καθίσει για μια ώρα πριν το πλύνετε με το σφουγγάρι

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται με ένα ταψί;

Τα ταψιά είναι δύσκολο να τα χειριστείτε όταν τα αφαιρέσετε από το φούρνο. Η έλλειψη φροντίδας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα πρώτου βαθμού στα χέρια, επομένως καλό είναι πάντα να φοράτε γάντια κουζίνας πριν τα αφαιρέσετε. Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν πανιά για να κρατούν τους δίσκους, αλλά αυτό δεν είναι βολικό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Κριτήρια αγοράς

Έχετε ακόμα αμφιβολίες για τη σωστή επιλογή ενός ταψιού; Μην ανησυχείς. Εδώ σας δείχνουμε ορισμένες οδηγίες ανάλογα με τις φιλοδοξίες σας ή τον τύπο του φούρνου που έχετε στο σπίτι. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε:

Υλικό

Σημαντικό στοιχείο είναι το υλικό με το οποίο κατασκευάζεται ο δίσκος, αφού μπορεί να επηρεάσει την προετοιμασία του φαγητού. Ανάμεσα σε πολλές επιλογές μπορούμε να βρούμε:

Πλεονέκτημα Μειονεκτήματα
μέταλλο ή αλουμίνιο Είναι τα πιο κοινά και φθηνότερα. Χρησιμοποιούνται σχεδόν για τα πάντα Κίνδυνος οξείδωσης, αίσθηση μετάλλου στα τρόφιμα ή απώλεια της επίστρωσης τεφλόν με την πάροδο του χρόνου
Ανοξείδωτο ατσάλι Συνιστάται για επαγγελματική χρήση καθώς είναι το πιο ανθεκτικό και πλένεται εύκολα γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος οξείδωσης. Δεν συνιστώνται για ψήσιμο
Γυάλινα Είναι κατάλληλα τόσο για φούρνο όσο και για φούρνο μικροκυμάτων και επιτρέπουν καλύτερη θέα στο μαγείρεμα του φαγητού, εκτός από το ότι καθαρίζονται εύκολα. Δεν είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ψηθούν
Κεραμικά Αποτελούν καλή επιλογή για το μαγείρεμα των συνταγών με γκρατέν και δεν αφήνουν μεταλλικό άρωμα στο φαγητό, επομένως δεν χρειάζονται διαδικασία ωρίμανσης. Είναι ευαίσθητα στα σημάδια και δεν μπορούν να μπουν στη φωτιά

Μέγεθος

Είναι πάντα σημαντικό να έχετε το σωστό μέγεθος δίσκου, καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να βλάψει τις συνταγές σας. Τα βαθιά ταψιά χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο κρέας ή ψάρι, αλλά και για την παρασκευή λαζάνιων  ή για το μαγείρεμα ορισμένων ειδών γλυκών όπως τα μπράουνις.

Από την άλλη τα επίπεδα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μικρότερων και πιο τραγανών σάντουιτς όπως μπισκότα, γκρισίνι, ψωμί ή πίτσα. Τα ταψιά για πίτσα είναι συνήθως στρογγυλά και μερικά έχουν τρύπες στο κάτω μέρος για να φουσκώσει καλύτερα η ζύμη.

Σύμφωνα με τη συνταγή

Η χρήση ενός μόνο ταψιού φούρνου για το μαγείρεμα οποιασδήποτε συνταγής δεν είναι ιδανική. Εξαρτάται επίσης από το ποια θα χρειαστείτε. Για να φτιάξετε παντεσπάνια, το λογικό είναι να έχετε ένα βαθύ ταψί για να μην ξεχειλίσει η προετοιμασία και έτσι να αποκτήσετε ένα πιο ψηλό κέικ. Τα αντικολλητικά ταψιά είναι ιδανικά για να φτιάξετε μπισκότα ή τηγανητά. Χωρίς να χρειάζεται να αλείψετε την επιφάνεια με λάδι ή λαρδί, πετυχαίνοντας πιο υγιεινό αποτέλεσμα και χωρίς σπατάλη υλικών.

Συμπέρασμα

Οι δίσκοι σχάρας είναι πολύ χρήσιμοι για την παρασκευή κρέατος.  Ανάλογα με τον τύπο του φούρνου. Το να μαγειρεύεις καθημερινά δεν είναι το ίδιο με το να μαγειρεύεις για δουλειά. Επομένως, οι επαγγελματίες σεφ χρειάζονται βιομηχανικούς δίσκους φούρνου που να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι επαγγελματικοί δίσκοι μαγειρέματος είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο ή χάλυβα με αντικολλητική επίστρωση Teflon. Μπορούμε επίσης να βρούμε επεκτεινόμενους δίσκους που μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε τύπο φούρνου, είτε αερίου είτε ηλεκτρικού.
en_GBEnglish

Main Menu