To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Ταχίνι

Ταχίνι, είδη, ποικιλία, βιολογικό, με κακάο, τιμές, προσφορές

Ταχίνι, είδη, ποικιλία, βιολογικό, με κακάο, τιμές, προσφορές

Υπάρχουν όλο και περισσότερα τρόφιμα και συστατικά από τη Μέση Ανατολή και άλλα μέρη του πλανήτη που εισάγουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη γαστρονομία μας χάρη στην παγκοσμιοποίηση και την ανησυχία των σεφ που πάντα επιδιώκουν να καινοτομούν. Μιλάμε για, τότε, πατάτες, ρύζι, κανέλα, παπάγια, αβοκάντο… Και πιο κοντά στο σήμερα, σάλτσα σόγιας ή ταχίνι για παράδειγμα.

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι  είναι μια πάστα με αλεσμένο σουσάμι , γνωστό και ως σουσάμι, είναι πολύ δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα και όλο και περισσότερο στη δική μας, τόσο που είναι ήδη εύκολο να το βρείτε σε διάφορα καταστήματα.

Είναι πολύ ευέλικτο στην κουζίνα αφού μπορεί να καταναλωθεί τόσο αλειμμένο σε ψωμί όσο και συνοδευτικά με άλλα υλικά σε πολλές συνταγές. Eιδικά σε χορτοφαγικές συνταγές, όπως το χούμους ή το Baba Ganoush . Προσφέρει έντονη γεύση, φρυγανισμένο και ελαφρώς πικρό αλλά νόστιμο. Υπάρχουν δύο είδη ταχινιού. Λευκό, άψητο και με περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ψητό, με πιο έντονη και αρωματική γεύση.

Επιπλέον, το ταχίνι είναι μια τροφή υγιεινή για την καρδιά. Καθώς είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ και ακόρεστα λιπαρά. Εκείνα που σας βοηθούν να μειώσετε την κακή χοληστερόλη και έχει φυτικές ίνες και εύκολα απορροφήσιμες πρωτεΐνες που ευνοούν την πέψη αυτών των λιπαρών. Το σουσάμι με το οποίο παρασκευάζεται περιέχει σημαντική δράση κατά της αρτηριοσκλήρωσης. Θεωρείται φυσικό αντιοξειδωτικό που μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων των ιστών.

Τι γεύση έχει;

Έχει γεύση σουσάμι, σαν ηλιόσπορος αλλά πιο ήπια, αν και εξαρτάται από το αν είναι λευκό ή σκούρο καφέ ταχίνι. Το λευκό ταχίνι φτιάχνεται με άλεσμα ωμού λευκού σουσαμιού και το σκούρο καφέ ταχίνι με φρεσκοκαβουρδισμένο λευκό σουσάμι, που είναι πιο αρωματικό. Το σκούρο καφέ είναι συνήθως πιο παστέλι και έχει πιο συμπυκνωμένη γεύση, ενώ το λευκό είναι πιο υγρό.
Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κουταλάκι του γλυκού από οποιοδήποτε από αυτά, αν δεν το έχετε ξανακάνει, θα κολλήσει στον ουρανίσκο σας.

Ταχίνι και ιδιότητες

Αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες που έχουν κάνει το ταχίνι «υπερτροφή»:

  • Είναι μια τροφή πολύ πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα 6 και ωμέγα 9. Προσοχή όμως, ακόμα κι αν θεωρούνται «υγιεινά λιπαρά», δεν πρέπει να καταναλώνονται υπερβολικά, καθώς είναι πολύ θερμιδικά, παρόλο που είναι πολύ θρεπτικός.
  • Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη.
  • Πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα αυτών της ομάδας Β.
  • Συμβολή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. Ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και το όφελος από την κατανάλωσή του μπορεί να είναι συγκρίσιμο με αυτό του γάλακτος, επομένως κάνει καλό στα οστά.
  • Ιδανικό για τη μείωση της χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτοστερόλες.

 

Πώς να το εισάγουμε στη διατροφή μας

Είναι ένα πολύ κοινό φαγητό σε άλλους πολιτισμούς. Ειδικά σε κουζίνες όπως η τουρκική ή η ινδική, όπου τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι εμφανίζονται σε πολλές συνταγές ως κύρια συστατικά. Και παρόλο που το ταχίνι συνδέεται συνήθως με το χούμους , δεν είναι η μόνη εφαρμογή που έχει, μακριά από αυτό.

  • Πάνω σε φρυγανιά αλείφουμε ή ως ορεκτικό για ντιπ . Το να το συνδυάσετε απλά με το αγαπημένο σας ψωμί είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να φάτε ταχίνι.
  • Ως καρύκευμα. Εδώ φαίνεται η πολύ δημοφιλής παρουσία του στο χούμους. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη συνταγή στην οποία μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τη γεύση και φυσικά να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του. Μπορείτε να το προσθέσετε και σε κρέμες και πουρέ.
  • Σε γλυκά και επιδόρπια. Πιθανώς μια από τις πιο επιτυχημένες χρήσεις του τους τελευταίους μήνες και μια που δημιουργεί τάση. Γιατί; Αντί να χρησιμοποιούμε λίγο ραφιναρισμένο αλεύρι για το ψήσιμο στο σπίτι, το ταχίνι θα κάνει τα επιδόρπια μας πολύ πιο υγιεινά. Επίσης, η γεύση είναι πιο εκπληκτική. Από τις πιο επιτυχημένες συνταγές είναι αυτές για μπισκότα.

Πώς μπορώ να το αποθηκεύσω;

Δεν χρειάζεται ψυγείο εκτός και αν είναι πολύ ζεστό. Το χειμώνα μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου. Αλλά αν είναι πάνω από 18ºC καλύτερα να το βάλετε στο ψυγείο γιατί τα λίπη του ταχινιού ταγγίζουν και μετά έχει τρομερή… ταγγισμένη γεύση. Βασικό πρόβλημα με την κατάψυξη είναι ότι διαχωρίζεται. Το λάδι μένει από πάνω και όλη η πάστα από κάτω, αλλά δεν είναι πρόβλημα αν έχετε λίγη υπομονή. Απλά πρέπει να το ανακατέψετε δυνατά για λίγα λεπτά για να το χρησιμοποιήσετε. Το ότι ένα στρώμα μένει στο κάτω μέρος συμβαίνει και όταν το αφήνετε έξω. Οπότε όποτε πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε, βάλτε το κουτάλι μέχρι το τέλος και ανακατέψτε καλά.

en_GBEnglish

Main Menu