To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Σπορέλαιο

Σπορέλαιο, ποικιλίες, είδη, χαρακτηριστικά, τιμές, προσφορές

Σπορέλαιο, ποικιλίες, είδη, χαρακτηριστικά, τιμές, προσφορές

Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου και η αντικατάστασή του από άλλες εναλλακτικές είναι ένας από τους λόγους που οι εξαγωγές του στη διεθνή αγορά και γενικά οι πωλήσεις του έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο. Η πώληση φυτικών ελαίων αποκτά εμπιστοσύνη και αξία στην αγορά και γίνεται πραγματικό στοίχημα. Υπό αυτή την έννοια, το εξευγενισμένο σπορέλαιο κερδίζει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Το σπορέλαιο υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. Χρησιμοποιείται συχνά στην κουζίνα ως εναλλακτική λύση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τηγάνισμα, αλλά ποια είδη υπάρχουν και ποια χαρακτηριστικά έχουν; Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως.

Πώς λαμβάνεται το σπορέλαιο;

Η εξαγωγή του πολύτιμου υγρού γίνεται γενικά με δύο διαφορετικούς τρόπους. Το πιο σύγχρονο σύστημα, το οποίο είναι επίσης φθηνότερο και ταχύτερο, χρησιμοποιεί χημικά εκχυλίσματα διαλύτη. Τα οποία εγγυώνται υψηλότερη απόδοση. Εναλλακτικά, υπάρχει η φυσική φυσική εκχύλιση, μέσω της συμπίεσης των σπόρων. Αυτή είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή μαγειρικών ελαίων, γιατί επιτρέπει την παραγωγή πιο εύγευστων προϊόντων.

Τύποι σπορέλαιου: Ποικιλίες και ιδιότητες

Συχνά έχουμε ασχοληθεί με τροπικά κραμβέλαια και φοινικέλαια , των οποίων η χρήση τροφίμων συζητείται πολύ, τόσο για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία όσο και για εκείνες στο οικοσύστημα. Τα συγκεκριμένα φυτικά έλαια δεν πωλούνται στα  σούπερ μάρκετ ως μεμονωμένα προϊόντα, αλλά βρίσκονται ανάμεσα στα συστατικά πολλών τροφίμων. Τώρα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους επειδή η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει επιβάλει την υποχρέωση να προσδιορίζεται το μεμονωμένο λάδι ή λίπος που χρησιμοποιείται στην ετικέτα . Ο γενικός όρος «φυτικά έλαια (ή λίπη)» δεν είναι πλέον αρκετός.

Αντίθετα, ας δούμε τώρα τους κύριους τύπους σπορέλαιου που μπορούν να βρεθούν και να χρησιμοποιηθούν ως μεμονωμένο προϊόν. Διευκρινίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά και η σύνθεση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας και τις κλιματικές συνθήκες.

ΛΙΝΕΛΑΙΟ

Αυτό το έλαιο έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά των σπόρων λιναριού. Δηλαδή μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων , κυρίως λινολενικού οξέος . Ωστόσο, καλό είναι να διευκρινιστεί ότι αυτό το συστατικό οξειδώνεται εύκολα. Επομένως η διαδικασία εκχύλισης, η προσοχή στις θερμοκρασίες (ποτέ πάνω από 40 °) αλλά και στη διατήρηση είναι απαραίτητα όπως για το λινέλαιο. Είναι στην πραγματικότητα ένα λάδι που πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο, ωμό και γρήγορα. Η τυπικά πικρή του γεύση τείνει να γίνει ταγγισμένη εάν δεν αποθηκευτεί σωστά (πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο). Αν αγαπάτε τις έντονες γεύσεις μπορείτε να το δοκιμάσετε ως dressing για σαλάτες ή λαχανικά.

ΗΛΙΕΛΑΙΟ

Περιέχει πρωτεΐνες, φαινόλες, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ιδιαίτερα ελαϊκό, χρήσιμο για την υγεία της καρδιάς , και βιταμίνη Ε, γι’ αυτό συνιστάται στη διατροφή για τη μείωση της χοληστερόλης , αλλά επίσης εκτιμάται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι στην αγορά υπάρχουν κυρίως ποιότητες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα έχει τροποποιηθεί για να αυξηθούν τα μονοακόρεστα, εις βάρος των πολυακόρεστων. Αυτό κάνει το ηλιέλαιο πιο ανθεκτικό και σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως χρησιμοποιείται συχνά για τηγάνισμα, αντικαθιστώντας το πιο ακριβό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για να αποφευχθεί το τάγγισμα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο .

ΛΑΔΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΥ

Είχαμε ήδη την ευκαιρία να σας μιλήσουμε για τις εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες των κολοκυθόσπορων. Πλούσιοι σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεταξύ των οποίων υπερισχύει το λινολεϊκό , με αντιοξειδωτική και προστατευτική δύναμη της κυκλοφορίας του αίματος . Το λάδι που λαμβάνεται από αυτό φαίνεται να είναι επίσης χρήσιμο σε περίπτωση διαταραχών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και την υπερτροφία του προστάτη, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα καλός κανόνας να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Το έλαιο κολοκυθόσπορου έχει μια έντονη γεύση που θυμίζει φουντούκια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ντύσετε σαλάτες, αλλά και για μαριναρισμένα πιάτα με βάση τα αυγά. Όπως και άλλα είδη σπορέλαιου, θα πρέπει να καταναλώνεται ωμό, για να διατηρεί όλες τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ

Χρησιμοποιείται κυρίως σε ανατολίτικες συνταγές μαγειρικής. Για παράδειγμα για τεμπούρα. Το σησαμέλαιο έχει μια λεπτή γεύση, γλυκιά και ανοιχτόχρωμο, κατάλληλο και για ντύσιμο λαχανικών, σαλάτας και φαλάφελ ή ως συστατικό σε ορισμένες συνταγές γλυκών. Περιέχει αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και ελαϊκό και λινολεϊκό οξύ εξίσου που το καθιστούν αποτελεσματικό κατά των ελεύθερων ριζών και στην καταπολέμηση της γήρανσης, ακόμη και στον εγκέφαλο, όπως συμβαίνει με το Αλτσχάιμερ . Λόγω των ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα και επίσης στην ιατρική της Αγιουρβέδα.

ΕΛΑΙΟ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Από το φυτό κάνναβης δεν λαμβάνεται μόνο ένα εναλλακτικό αλεύρι στο 00 , αλλά και το λάδι. Το έλαιο σπόρων κάνναβης μπορεί να είναι ένα καλό καρύκευμα για χρήση ωμό σε λαχανικά ή σούπες . Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα λινολεϊκό οξύ , και Ωμέγα-6 και για το λόγο αυτό είναι αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , χρήσιμες σε περίπτωση γρίπης και για τη διατήρηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

ΦΥΣΤΙΚΕΛΑΙΟ

Το συγκεκριμένο σπορέλαιο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον ως συστατικό σε μαργαρίνες. Για παράδειγμα για την παρασκευή του περίφημου φυστικοβούτυρου αλλά βρίσκεται και ως ένα μόνο καρύκευμα. Έχει γλυκιά γεύση, είναι πολύ κατάλληλο για τηγάνισμα και είναι λιγότερο ευαίσθητο στο τάγγισμα από άλλα λάδια. Μεταξύ των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, ξεχωρίζει η παρουσία ελαϊκού οξέος , βιταμίνης Ε και μεταλλικών αλάτων, ενώ τα Ωμέγα-3 που υπάρχουν σε άλλα σπορέλαια είναι σπάνια. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. Χρησιμοποιείται πάντα με μέτρο και σε μια ισορροπημένη διατροφή (για παράδειγμα για να συνοδεύει τα ψάρια για να εφοδιαστεί με Ωμέγα-3). Αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι η ισορροπία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 που τα καθιστά ευεργετικά για την υγεία. Ενώ μια υπερβολική ανισορροπία του ενός ή του άλλου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονώδη κατάσταση και να δημιουργήσει χρόνιες ασθένειες μακροπρόθεσμα.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε “σιτηρέλαιο” και όχι σπορέλαιο. Είναι ένα πολύ δημοφιλές και εμπορευματοποιημένο φυτικό έλαιο. Σίγουρα οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικές. Περιέχει, μάλιστα, λινολεϊκό, ελαϊκό, βήτα-καροτένιο και βιταμίνη Ε, όλες σημαντικές ουσίες για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά χάνονται μετά τη διαδικασία διύλισης στην οποία υποβάλλεται το αργό πετρέλαιο για να αποκτήσει διαυγές χρώμα, ουδέτερη γεύση και καλή αντοχή στην οξείδωση. Ωμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, ενώ ζεστό προσφέρεται για τηγάνισμα.

ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ

Το λάδι που λαμβάνεται από σπόρους σόγιας υποβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε χημική επεξεργασία, ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ορισμένες βιολογικές εκδόσεις, που σπάνια συναντά κανείς σε γενόσημα σούπερ μάρκετ. Είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται κυρίως στην ανατολίτικη κουζίνα αλλά και στην vegan κουζίνα . Είναι πολύ πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προσέχουμε γιατί στο σογιέλαιο η αναλογία Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 είναι υπερβολικά ανισόρροπη προς το τελευταίο και αυτό, όπως είπαμε προηγουμένως, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ο οργανισμός.

ΓΛΥΚΟ ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ

Παρά την πολύ γλυκιά του γεύση, αυτό το σπορέλαιο ταιριάζει καλά με πιάτα με ψάρι, λαχανικά και σε ντρέσινγκ σαλάτας . Το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι λάδι ποιότητας για τρόφιμα , γιατί συχνά χρησιμοποιείται και για καλλυντικά προϊόντα. Ιδιαίτερα για την ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών, κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα και είναι πολύ θερμιδικό, επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται για την ικανότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη και να βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες .

en_GBEnglish

Main Menu