To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Σπάτουλες Κουζίνας

Σπάτουλες Κουζίνας, σερβιρίσματος, ποικιλία, σχέδια, υλικά, προσφορές

Σπάτουλες Κουζίνας, σερβιρίσματος, ποικιλία, σχέδια, υλικά, προσφορές

Η γνωστή σπάτουλα είναι απαραίτητη σε κάθε κουζίνα. Θέλετε να στρίψετε, να ανακατέψετε ή να κόψετε με αυτό; Έχουμε λύση ακόμα και για τρίψιμο. Η γνώση που πρέπει να έχετε για τις σπάτουλες κουζίνας είναι τόσο ευέλικτη όσο και το ίδιο το εργαλείο. Και για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη χάρη σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Η σπάτουλα είναι ένα μικρό, επίπεδο εργαλείο με μια λαβή στο ένα άκρο και μια άκρη που καμπυλώνει από τη λαβή σε ορθή γωνία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξύσετε ή να απλώσετε πράγματα όπως γλάσο, ζύμη κ.λπ. από επιφάνειες όπως μπολ ανάμειξης ή πάγκους.

Το πιο σημαντικό

  • Οι σπάτουλες κουζίνας, η σπάτουλα η τρυπητή  είναι ένα κουζινικό σκεύος που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα. Χρησιμοποιείται για να γυρίσουμε το φαγητό στο τηγάνι από τη μια πλευρά στην άλλη.
  • Μερικές σπάτουλες κουζίνας έχουν στρογγυλή άκρη, άλλες έχουν ίσια άκρη, άλλες είναι επιμήκεις και άλλες είναι φαρδιά. Βασικά, όλα έχουν τον ίδιο σκοπό, να μην κολλάνε τα τρόφιμα στο τηγάνι.
  • Ανάλογα με το τηγάνι και τη χρήση που πρόκειται να του δοθεί, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετική σπάτουλα. Εκτός από το σχήμα, οι σπάτουλες κουζίνας διαφέρουν ως προς το αν χρησιμοποιούνται για ένα επικαλυμμένο τηγάνι, ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο ή τη σχάρα.

 

Κριτήρια αγοράς για σπάτουλες κουζίνας

Είναι δύσκολο να αποφασίσεις για μια συγκεκριμένη σπάτουλα γιατί η αγορά είναι μεγάλη. Βρείτε την κατάλληλη σπάτουλα για εσάς εδώ. Αντικειμενικά, τα προϊόντα διαφέρουν στα ακόλουθα σημεία: Θα εμβαθύνουμε σε καθένα από τα σημεία στις ακόλουθες ενότητες και θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Υλικό

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξέρετε ποιο τηγάνι έχετε στο σπίτι, γιατί ανάλογα με το σκεύος θα χρειαστείτε μια σπάτουλα από διαφορετικό υλικό. Θα χαρούμε να σας εξηγήσουμε εν συντομία τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για κάθε υλικό, γιατί δεν είναι όλα εξίσου καλά ή εξίσου ωφέλιμα για την υγεία σας.

Πλαστικό, σιλικόνη ή νάιλον: Οι σπάτουλες από πλαστικό, σιλικόνη ή νάιλον διαφέρουν ως προς την αντοχή τους στη θερμότητα. Αυτές οι σπάτουλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εσφαλμένα, καθώς οι ουσίες που περιέχουν μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στην ενότητα για τη σωστή χρήση.

Ξύλο: Μια ξύλινη σπάτουλα είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη θερμότητα, δεν γρατσουνίζει το τηγάνι, είναι φιλική προς το περιβάλλον, ανθεκτική και πολύ στιβαρή. Απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει από άλλα. Ένα άλλο καλό πλεονέκτημα της ξύλινης σπάτουλας είναι ότι μπορεί να χαραχτεί. Δεδομένου ότι το ξύλο αποθηκεύει νερό, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε την τέλεια θερμότητα του λίπους στο τηγάνι σας.

Ανοξείδωτο ατσάλι: Με μη επικαλυμμένα τηγάνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό θέλετε για τη σπάτουλα σας. Μια σπάτουλα από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ιδανική για αυτά τα τηγάνια. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μια καλή επιλογή για ψήσιμο.

Δεν συνιστούμε ανοξείδωτη σπάτουλα για αντικολλητικά τηγάνια γιατί θα καταστρέψει την επίστρωση. Εάν έχετε επικαλυμμένο ταψί, δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε πιρούνια ή παρόμοια σκεύη. Οι σπάτουλες από πλαστικό, σιλικόνη, νάιλον ή ξύλο είναι κατάλληλες για αυτό το σκοπό.

Θερμική αντίσταση

Ποιος δεν το έχει ζήσει; Τηγανίζετε κάτι νόστιμο στο τηγάνι σας και κατά λάθος ξεχνάτε να βγάλετε τη σπάτουλα από το τηγάνι. Και τα μαγειρικά σας σκεύη έχουν ένα λιωμένο αποτύπωμα στο τηγάνι. Θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι για την αντοχή στη θερμότητα της σπάτουλας σας. Πάμε στο ακέραιο.

  • Πλαστικό: Πολλές σπάτουλες στην αγορά είναι κατασκευασμένες από πλαστικό. Ωστόσο, κατά την αγορά, βεβαιωθείτε ότι η σπάτουλα είναι κατασκευασμένη από πλαστικό υψηλής θερμοκρασίας.
  • Σιλικόνη: Το υλικό μπορεί να εκτεθεί σε πολύ υψηλή θερμότητα.
  • Ξύλο: Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα, οπότε ο τορναδόρος δεν μπορεί να λιώσει. Δυστυχώς, οι ξύλινες σπάτουλες δεν είναι διαθέσιμες σε κάθε πιθανό σχήμα και μέγεθος. Τείνουν να είναι μάλλον στενά και επομένως λιγότερο κατάλληλα για ορισμένα πιάτα.
  • Ανοξείδωτος χάλυβας: Στην τεχνική ορολογία, ο ανθεκτικός στη θερμότητα ανοξείδωτος χάλυβας ονομάζεται “ανθεκτικός στη θερμότητα και ανθεκτικός σε ερπυσμό”. Το υλικό είναι κατάλληλο για τη σχάρα και τηγάνια χωρίς επίστρωση.

Τα πλαστικά μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με την αντοχή τους στη θερμότητα, τη θερμοκρασία και τα πεδία εφαρμογής. Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό στο Διαδίκτυο. Όταν αγοράζετε μια πλαστική σπάτουλα, προσέχετε πάντα τις συντομογραφίες που γράφει ο κατασκευαστής στο προϊόν.

Πλυντήριο πιάτων

Τα περισσότερα μαγειρικά σκεύη που κατασκευάζονται σήμερα πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Μόνο η επίστρωση των σπάτουλων από ανοξείδωτο χάλυβα, για παράδειγμα, μπορεί να καταστραφεί κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης στο πλυντήριο πιάτων.

Λάβετε υπόψη ότι το ξύλο δεν πρέπει να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων γιατί μπορεί να φουσκώσει ανάλογα με τον τύπο του ξύλου. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να καθαρίζετε τις ξύλινες σπάτουλες με το χέρι.

Μήκος και βάρος

Το μήκος και το βάρος είναι πολύ ατομικά. Η σπάτουλα σας πρέπει να ταιριάζει στο τηγάνι σας. Λάβετε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερο είναι το τηγάνι, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η σπάτουλα για να μην καείτε.

  • Διαστάσεις: Τα πιο κοντά μοντέλα έχουν περίπου 29 εκατοστά, ενώ τα πιο μακριά φτάνουν τα 36 εκατοστά.
  • Βάρος: Το βάρος της σπάτουλας κυμαίνεται μεταξύ 40 και 280 γραμμαρίων. Εάν η σπάτουλα από σιλικόνη ή πλαστική έχει λαβή από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι φυσικά πιο βαριά. Ωστόσο, το βάρος πρέπει να είναι δευτερεύον για εσάς. Εκτός κι αν ψάχνετε για ένα gadget κουζίνας για παιδιά, τότε συμφέρει η σπάτουλα να είναι όσο πιο ελαφριά γίνεται.

Πως καθαρίζετε τις σπάτουλες κουζίνας;

Οι περισσότερες σπάτουλες πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, καθιστώντας τους εύκολο να καθαριστούν. Αλλά μην ανησυχείτε, οι βοηθοί κουζίνας μπορούν ακόμα να καθαριστούν με το χέρι. Μόνο οι αυλακώσεις μπορούν να πιάσουν υπολείμματα φαγητού, αλλά με λίγο τρίψιμο, τα υπολείμματα αφαιρούνται γρήγορα και εύκολα χάρη στην επιφάνεια όλων των υλικών που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες.

Ξύλινες σπάτουλες κουζίνας

Οι ξύλινες σπάτουλες από ξύλο απαιτούν προσοχή για να έχουν καλή εμφάνιση πολλά χρόνια αργότερα. Η φροντίδα δεν είναι περίπλοκη. Είναι καλύτερο να πλένετε την ξύλινη σπάτουλα σας με νερό αμέσως μετά τη χρήση και να την αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα πάνω σε ένα πανί. Εφαρμόστε μαγειρικό λάδι μία φορά το μήνα.

Πρακτική συμβουλή: το καυτό λάδι είναι πιο αραιό και απορροφάται καλύτερα. Και για να διατηρήσετε το ξύλο λεία, μπορείτε να τρίβετε το μαχαίρι στόκου με λεπτό γυαλόχαρτο κατά διαστήματα. Μια ευρέως διαδεδομένη φήμη είναι ότι τα βακτήρια σωρεύουν στα ξύλινα μαχαιροπίρουνα.

Δεν είναι όλα τα είδη ξύλου εξίσου υγιεινά, αυτό είναι γεγονός. Μια μελέτη δείχνει ότι το πεύκο ταιριάζει πολύ στην κουζίνα. Δεν παρέχει βιότοπο για βακτήρια και ως εκ τούτου δεν τους επιτρέπει να εξαπλωθούν.

Σπάτουλα από ανοξείδωτο χάλυβα

Ο καθαρισμός σχετίζεται στενά με το υλικό. Οι σπάτουλες από ανοξείδωτο χάλυβα καθαρίζονται εύκολα. Χρειάζεστε μόνο νερό, λίγο απορρυπαντικό και ένα μαλακό σφουγγάρι. Μην χρησιμοποιείτε τακάκια καθαρισμού ή ατσάλινο μαλλί γιατί θα γρατσουνίσουν την επιφάνεια.

Οι επίμονοι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με ξύδι ή συμπυκνωμένο κιτρικό οξύ. Υπάρχουν αρκετές οικιακές θεραπείες που είναι καλές για τον καθαρισμό του ανοξείδωτου χάλυβα. Ένα από αυτά είναι το λεμόνι.

en_GBEnglish

Main Menu