To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Παξιμάδια

Παξιμάδια, είδη, ποικιλίες, βιολογικά, χαρουπιού, ζέας, τιμές, προσφορές

Παξιμάδια, είδη, ποικιλίες, βιολογικά, χαρουπιού, ζέας, τιμές, προσφορές

Το ψωμί, σύμφωνα με το λεξικό, είναι μια μερίδα αλευρόζυμα, συνήθως σιτάρι, νερό και αλάτι που αφού ζυμωθεί και ζυμωθεί με τη δράση της μαγιάς, ψήνεται σε φούρνο και σερβίρεται ως φαγητό. Το ψωμί είναι πλούσιο σε άμυλο, γι’ αυτό και το κατατάσσουμε στην ομάδα των αλευρωδών τροφών. Η κατανάλωσή του στο περιβάλλον μας επεκτείνεται ευρέως, καθώς το τοστ τρώγεται συχνά για πρωινό, τα σάντουιτς λαμβάνονται μεταξύ των γευμάτων και σερβίρεται επίσης για να συνοδεύσει το μεσημεριανό γεύμα ή/και το δείπνο. Τα παξιμάδια ή φρυγανισμένα ψωμιά χαρακτηρίζονται από το ότι έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία , η οποία προκαλεί ξήρανση και αλλαγή στην υφή του ψωμιού. Υπάρχουν διάφορα είδη παξιμαδιών.

Τα παξιμάδια και οι διαφορές με το φρέσκο ψωμί

Η επιλογή παξιμαδιών μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους δεν θέλουν να αγοράζουν ψωμί καθημερινά, καθώς είναι πιο ανθεκτικά . Η διαφορά με γυμνό μάτι σε σχέση με ένα φρέσκο ​​ψωμί είναι το νερό ή η υγρασία που παρουσιάζει το κλασικό ψωμί . Καθώς στεγνώνει, το ψωμί αλλάζει υφή, από τρυφερό και αφράτο τρίμμα σε χρυσαφένιο και τραγανό. Καθώς περιέχουν λιγότερο νερό από το φρέσκο ​​ψωμί , τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν θα είναι πιο συμπυκνωμένα. Δηλαδή για το ίδιο βάρος φρέσκου ψωμιού με το φρυγανισμένο ψωμί, το τελευταίο θα έχει περισσότερες θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συστατικά ποικίλλουν, όχι. Τα συστατικά παραμένουν ίδια, όπως και τα θρεπτικά συστατικά , κυρίως οι υδατάνθρακες, αυτό που ποικίλλει είναι οι συγκεντρώσεις τους.

Το παξιμάδι έχει περισσότερο αλάτι από το φρέσκο ​​ψωμί. Επομένως άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, νεφρική νόσο ή ακόμα και παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους. Επιπλέον, έχουν συνήθως μεγαλύτερη αναλογία σακχάρων, συντηρητικών, λιπαρών και είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί η κατανάλωσή τους. Σε ορισμένες από τις ποικιλίες, είναι σύνηθες να προστίθεται λίγο λίπος, επομένως η σύστασή μας είναι να ελέγχετε πάντα την ετικέτα των παξιμαδιών που σκοπεύετε να αγοράσετε.

Είδη παξιμαδιών

Το παξιμάδι είναι ένα τρόφιμο που συναντάμε από τα αρχαία χρόνια. Παλαιότερα αναφερόταν και με την ονομασία διπυρίτης άρτος, δηλαδή ψωμί που μπαίνει δύο φορές στην πυρά, στο φούρνο. Τα πλεονεκτήματά των παξιμαδιών είναι αρκετά καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν άφθονες φυτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής διατροφής. Στα Κρητικά ονομάζεται και ντάκος ή κουλούρα. Υπάρχει ποικιλία παξιμαδιών από διάφορα απλά υλικά.

  • Σταρένια
  • κρίθινα
  • χαρουπιού
  • σίκαλης
  • με ελαιόλαδο
  • με ντομάτα
  • βρώμης
  • με κουρκουμά
  • με γλυκάνισο

 

Πως καταναλώνεται το παξιμάδι

Το παξιμάδι μπορούμε να το φάμε ωμό ή αλλιώς να εμποτισμένο με νερό για πιο μαλακή υφή. Υπάρχουν παξιμάδια που είναι αφράτα και καταναλώνονται πιο εύκολα γιατί σπάνε εύκολα στο μάσημα. Υπάρχουν όμως και άλλα που είναι πιο σκληρά και αρκετοί τα προτιμούν βρεγμένα. Απλά η διαδικασία βρεξίματος θέλει προσοχή ώστε να μην παραμείνει πολύ στο νερό γιατί μετά θα χάσει την συνοχή του.

 

Γιατί σε πολλές δίαιτες προτείνουν την κατανάλωση παξιμαδιού αντί για φρέσκο ​​ψωμί;

Μασάμε όλο και πιο αργά

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι ωφέλιμο το παξιμάδι, είναι ότι  έχει πιο τραγανή υφή, θα χρειαστούμε περισσότερο μάσημα. Και ας θυμόμαστε ότι το μάσημα αργά αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού μας . Όταν μιλάμε για παξιμάδι, μιλάμε περισσότερο για την ίδια τη διαδικασία, και όχι τόσο για το φρυγανισμένο ψωμί που συνήθως αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ . Όταν φρυγανίζουμε το ψωμί το φαγητό χάνει νερό και επομένως με αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε για να το πάρουμε και να περάσει στο πεπτικό πρέπει να το μασήσουμε καλά. Μασώντας το καλά, διευκολύνουμε την πέψη του, κάνοντας επίσης να μην τρώμε με λαχτάρα και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. Αντίθετα, αν μασάμε γρήγορα, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε ή να πίνουμε περισσότερη τροφή. Γιατί το σήμα του κορεσμού χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στον εγκέφαλο.

Ελέγχουμε την ποσότητα

Είναι καλύτερο να το τρώμε φρυγανισμένο είναι γιατί μας βοηθάει να ελέγχουμε την ποσότητα που τρώμε. Άλλωστε, θα κόψουμε τις φέτες ψωμιού ανάλογα με το πάχος της τοστιέρας . Δηλαδή μία ή δύο φέτες ανάλογα με το μέγεθός τους. Ενώ αν έχουμε το κανονικό καρβέλι ή καρβέλι ψωμί, μπορούμε να φάμε περισσότερο στο τραπέζι. Όσον αφορά την ποσότητα, δεν υπάρχει συνιστώμενη ποσότητα ψωμιού ως τέτοια.

Το καλύτερο ολικής αλέσεως

Όπως είπαμε, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικό ψωμί, εξαλείφοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το λευκό ψωμί. Το να παίρνετε λευκό ψωμί είναι σαν να τρώτε ζάχαρη και «βόμβα για την υγεία όσων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε ψωμί με τα γεύματα, αρκεί να καλύψετε τις ανάγκες των δημητριακών. Το πιο υγιεινό ψωμί θα ήταν ψωμί ολικής αλέσεως· αν και δεν χρειάζεται να είναι ούτε 100% ολικής αλέσεως. Το σημαντικό είναι ότι το αλεύρι είναι ποιοτικό και ότι έχει την καλύτερη δυνατή διαδικασία ραφιναρίσματος.

Σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε παξιμάδι στο σούπερ μάρκετ (δηλαδή όχι φρέσκο ​​ψωμί και στη συνέχεια να το φρυγανίσετε, αλλά ήδη φρυγανισμένο ψωμί), είναι σημαντικό να κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υψηλές ποσότητες λίπος ή αλάτι .

 

 

en_GBEnglish

Main Menu