To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Μπίρες

Μπίρες, ποικιλία, μάρκες, χωρίς αλκοόλ, Lager, μαύρες, ξανθιές, τιμές

Μπίρες, ποικιλία, μάρκες, χωρίς αλκοόλ, Lager, μαύρες, ξανθιές, τιμές

Η μπίρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από τη ζύμωση κριθαριού ή άλλων σιτηρών και αρωματίζεται με λυκίσκο ή άλλα φυτά. Σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, οι μπίρες δεν λαμβάνονται από απόσταξη. Λόγω όλων των δυνατοτήτων παρασκευής κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και του αρωματισμού, υπάρχει μεγάλη γκάμα τύπων μπύρας και κάθε ζυθοποιός μπορεί να προσθέσει ένα προσωπικό χαρακτηριστικό σε αυτήν. Η προέλευσή του χρονολογείται στα 4.000 χρόνια π.Χ. και η κατανάλωσή του επεκτάθηκε από τη Μέση Ανατολή έως την ανατολική ακτή της Μεσογείου . Εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Τι είναι οι μπίρες

Οι μπύρες είναι ένα ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Προκύπτει από ζύμωση με χρήση επιλεγμένης μαγιάς, του μούστου από βύνη κριθαριού, ρύζι, καλαμπόκι, λυκίσκο και νερό . Κάθε ένα από τα συστατικά, λαμβανόμενα χωριστά, θεωρείται ότι έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, για παράδειγμα, ο κόκκος του κριθαριού για την ενεργειακή του αξία  και για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και άλατα.

Κατά μέσο όρο, κάθε 100 γραμμάρια μπύρας καταναλώνει 46 kcal. Με άλλα λόγια, μια βαρελίσια μπύρα 300 ml περιέχει περίπου 150 kcal. Όντας η σύνθεσή του κατά μέσο όρο 94% νερό. Θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται στην μπύρα για την καταπολέμηση των νεύρων, της αναιμίας και της αϋπνίας. Από τις εργασίες που δημοσιεύθηκαν το 1984 , κατέστη δυνατό να επαληθευτεί η μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου σε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με εκείνους που απέχουν.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια μπίρα 

Υπάρχουν τρία βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της μπύρας: βύνη κριθαριού, λυκίσκος και νερό. Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας και τη μαγιά και τα πρόσθετα (ρύζι και κορν φλάουρ).

  • Βύνη : Λαμβάνεται από τη διαδικασία βυνοποίησης της παρασκευής κόκκων κριθαριού (υψηλή απόδοση εκχυλίσματος). Η βυνοποίηση περιλαμβάνει την ελεγχόμενη ανάπτυξη της βλάστησης των κόκκων και μια τελική διαδικασία ξήρανσης / καβουρδίσματος. Μόλις μεταμορφωθεί, η βύνη θα δώσει το άμυλο, τα ένζυμα και τις πρωτεΐνες, απαραίτητες για την επεξεργασία του γλεύκους.
  • Λυκίσκος : Προέρχεται από τα ώριμα θηλυκά άνθη του φυτού λυκίσκου. Δίνει στην μπύρα πικρή, ευχάριστη γεύση και το φίνο άρωμα που τη χαρακτηρίζει, παρεμβαίνοντας επίσης στο σχηματισμό και την ποιότητα του αφρού.
  • Νερό : Η μεγάλη σημασία αυτού του στοιχείου δίνεται γιατί συνεργάζεται στη διαδικασία και στην τελική γεύση του προϊόντος. Το νερό, όπως όλα τα άλλα συστατικά, αναλύεται συνεχώς και επεξεργάζεται με θειικά, νιτρικά, χλωριούχα, νάτριο, ασβέστιο κ.λπ. Για τη διατήρηση των απαιτούμενων προτύπων ποιότητας, οι μονάδες διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την αφαλάτωση και τον καθαρισμό του υγρού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
  • Πρόσθετα: Το σπασμένο ρύζι και οι κόκκοι , ως πρόσθετα, συμβάλλουν μόνο στα άμυλα που χρειάζονται για την παρασκευή.
  • Μαγιά: Οι ζύμες είναι μονοκύτταροι μύκητες που αναπαράγονται με εκβλάστηση. Ένα τυπικό κύτταρο ζύμης μπύρας έχει, όταν αναπτυχθεί πλήρως, διάμετρο από 8 έως 14 μm και μάζα ξηρής ύλης 40 pg. Η μαγιά είναι απαραίτητη για τη διαδικασία παρασκευής, όπου οι περισσότερες από τις ουσίες που υπάρχουν στον μούστο (σάκχαρα) διαχέονται μέσω του τοιχώματος στο κύτταρο.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τις μπίρες

  • Το Χρώμα: Καθορίζεται από τις πρώτες ύλες, ειδικά τη βύνη αφού το χρώμα του μούστου καθορίζει το χρώμα της μπύρας. Υπάρχουν ανοιχτόχρωμες βύνες και σκούρες βύνες. Αλλά η εργασία που εκτελείται στο δωμάτιο της κουζίνας ή στο ζεστό μέρος της διαδικασίας, η σύνθεση του νερού που χρησιμοποιείται και οι άλλες πρώτες ύλες επηρεάζουν επίσης το χρώμα. Το στέλεχος της μαγιάς επηρεάζει επίσης το τελικό χρώμα της μπύρας.
  • Ο αφρός: Όλες οι μπίρες πρέπει να έχουν σταθερό αφρό. Ο σχηματισμός του αφρού εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον και τις πρωτεΐνες που περιέχει η μπύρα σε εναιώρηση στο τέλος.
  • Φωτεινότητα και διαφάνεια: Η μπύρα πρέπει να είναι καθαρή και λαμπερή. Η θολότητα στις μπίρες μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις στο φιλτράρισμα, μικροβιολογική μόλυνση από βακτήρια ή άγριες ζύμες. Ακόμα παρουσία βαριών πρωτεϊνών που δεν αφαιρέθηκαν κατά τη διαδικασία, απαέρωση ή μόλυνση με οξυγόνο από ρωγμές στο καπάκι, φωτοχημικές αντιδράσεις λόγω υπερβολικής έκθεσης στο ηλιακό φως .
  • Περιεκτικότητα σε αλκοόλ και πυκνότητα ή εκχύλισμα:Ο αλκοολικός τίτλος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ορίζεται στο Brewing Room. Εξαρτάται από την αναλογία ζυμώσιμων σακχάρων και μη ζυμώσιμων υδατανθράκων γνωστών ως δεξτρίνες. Ορισμένες χώρες έχουν κυβερνητικούς κανονισμούς σχετικά με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις μπίρες. Αν και αυτό έχει εξαφανιστεί ή έχει πέσει σε αχρηστία λόγω της εμπορικής παγκοσμιοποίησης που επέτρεψε τη συνύπαρξη μπύρας από διαφορετικές χώρες. ΣΑτη συνέχεια είναι πολύ συνηθισμένο να βρεθούν στην αγορά από μπίρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (3% – 4%) στις ευρωπαϊκές μπύρες με 7% – 12% αλκοόλ. Όμως οι παραγωγοί πρέπει να ορίσουν τον αλκοολικό τους τίτλο ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται το προϊόν τους και να τον διατηρήσουν ενιαίο για να εγγυηθεί μια σταθερή παραγωγή και πάντα με τα ίδια χαρακτηριστικά και περιεχόμενο.

 

Τα κύρια είδη μπίρας

Υπάρχουν δύο βασικά είδη μπύρας στα οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε σχεδόν όλες τις μπύρες που υπάρχουν: μπίρες Ale και μπύρες Lager. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ευρειών κατηγοριών είναι ο τύπος της ζύμωσης. Οι lager ζυμώνονται στο κάτω μέρος και οι μπίρες ζυμώνονται από πάνω.

Μπύρες Lager

Οι Lager είναι οι πιο δημοφιλείς μπίρες στη Δυτική Ευρώπη. Είναι συνήθως ελαφριές μπίρες, που σερβίρονται κρύες με υψηλή πόση. Μέσα στο Lager μπορούμε να βρούμε τρεις κύριους υποτύπους: το Pilsen, το special Lager και το Extra Lager.

Μπύρες Pilsen Lager

Είναι οι πιο δημοφιλείς μπίρες στην Ισπανία. Έχουν μέτρια προς χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, περίπου 4%. Είναι ξανθές μπίρες που παρασκευάζονται με ελαφριά βύνη όπως η Malt Pilsner ή η Premium Pilsner. Έχουν ένα ελαφρύ άρωμα λυκίσκου με απαλές και φρέσκες νότες, όντας τα πιο ελαφριά Lager.

Ειδική Lager

Ιδιαίτερες είναι επίσης ξανθές μπίρες, χρυσαφένιες όπως οι pilsners αλλά με πιο κεχριμπαρένιες ανταύγειες. Έχουν αρώματα βύνης, ελαφρώς καβουρδισμένα με νότες λυκίσκου. Είναι πολύ κρεμώδεις μπύρες.

Extra lager

Είναι οι Lagers με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (μεταξύ 6 και 7%). Έχουν χάλκινο χρώμα, που προέρχεται από την ψητή βύνη. Το άρωμά του είναι πιο έντονο, με αρκετά δυνατό σώμα και αφρό.

Μπύρες Ales

Πριν από τις lagers, ήταν το πιο δημοφιλές είδος μπύρας για αιώνες. Τείνουν να έχουν υψηλότερη διαβάθμιση και πιο έντονες γεύσεις. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται κυρίως ζυμομύκητες τύπου Saccharomyces cerevisiae όπως Safale US-05 και Safale S-04 , οι οποίες ζυμώνονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25º.

Pale Ale

Οι μπύρες Pale Ale είναι ένα από τα πιο μοδάτα είδη μπύρας σήμερα. Είναι οι πιο χλωμές μπίρες Ale (εξ ου και το όνομά τους). Ωστόσο, είναι πολύ hoppy μπίρες με έντονη γεύση (μερικές μπορεί να είναι αρκετά πικρές). Μέσα στο Pale Ale υπάρχουν και τα γνωστά IPA (India Pale Ale).

Μαύρες μπύρες

Στις λεγόμενες μαύρες μπύρες μπορούμε να βρούμε δύο βασικούς υποτύπους:

  • Stout Beers: Πολύ μαύρες μπύρες που παρασκευάζονται με ψητή βύνη.
  • Porter Beers: Μια ακόμα πιο δυνατή ποικιλία. Συνήθως είναι πολύ κρεμώδη και μπορούν να έχουν νότες σοκολάτας ή καφέ.

Βελγικές μπίρες

Είναι μπύρες που προέρχονται από το Βέλγιο. Οι δύο πιο γνωστοί είναι ο Βέλγος Trappist Ales και ο Belgian Saisons.

  • Trappists: Μπύρα που παράγεται αρχικά στα μοναστήρια Trappist του Βελγίου. Είναι μπύρες Ale με έντονο χαρακτήρα με δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι. Είναι φρουτώδεις μπίρες, με χρώματα που κυμαίνονται από μπρονζέ έως σκούρο καφέ. Η βαθμολόγηση αυτού του τύπου μπύρας είναι αρκετά υψηλή (μεταξύ 6 και 8º).
  • Belgian Saison: Κοινώς γνωστή ως η μπύρα του καλοκαιριού. Φρέσκια και φρουτώδης γεύση.

Γερμανικές

Έχασαν μεγάλη δημοτικότητα όταν εμφανίστηκαν οι Lager. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί τύποι με αρκετούς ακόλουθους. Ένα από τα πιο γνωστά είναι η Kölsh, ένα είδος παλ μπύρας Ale με την ιδιαιτερότητα της κρύας παλαίωσης. Μαλακές και φρουτώδεις μπύρες με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6º.

Μονή

Μια μπύρα ταμπά χρώματος με ελαφρώς φρυγανισμένο αφρό και πολλή επιμονή. Ένα φρουτώδες άρωμα με νότες καραμέλας. Αυτός ο τύπος έχει συνήθως διαβάθμιση γύρω στους 6º και στο στόμα είναι πολύ νόστιμος και ξηρός. Η μπύρα Craft μας προσφέρει έναν κόσμο δυνατοτήτων, γεμάτο νέες γεύσεις και αποχρώσεις. Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σας είδος μπύρας, σας ενθαρρύνουμε να δοκιμάζετε νέες μπύρες κάθε μέρα. Στην Ισπανία, νέες μπύρες παράγονται καθημερινά χάρη σε μια γενιά ζυθοποιών γεμάτη δημιουργικότητα και ενθουσιασμό. Υγεία και μπύρα!

 

en_GBEnglish

Main Menu