To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Μουστάρδα

Μουστάρδα, ποικιλίες, είδη, με μυρωδικά, κλασσική, dijon, προσφορές

Μουστάρδα, ποικιλίες, είδη, με μυρωδικά, κλασσική, dijon, προσφορές

Την μουστάρδα όλο και περισσότερο την ταυτίζουμε με τη σάλτσα , η προέλευση της μουστάρδας είναι ένα φυτό, το Synapse, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, τα σταυρανθή και του οποίου τα φύλλα έχουν άρωμα παρόμοιο με το πιπέρι. Από αυτά γεννιούνται λευκά και κίτρινα άνθη με επιμήκεις καρπούς όπως λοβούς βανίλιας, φασόλια, μπιζέλια κ.λπ. Στους οποίους βρίσκονται οι σπόροι, μικρές μπάλες που πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία για κατανάλωση, ολόκληρες, θρυμματισμένες ή αλεσμένες.

Από τι φτιάχνεται η μουστάρδα;

Η μουστάρδα αναμιγνύεται με νερό, ξύδι, χυμό λεμονιού, κρασί ή άλλα υγρά, αλάτι και άλλα μπαχαρικά ή/και αρωματικά βότανα. Οι εμπορικές εκδόσεις περιέχουν επίσης ζάχαρη με αποτέλεσμα μια πάστα ή σάλτσα, χρωματισμένη μεταξύ κίτρινου και καφέ και με μεγάλο αριθμό με γεύσεις που κυμαίνονται από γλυκές έως πικάντικες.

Με σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές και δοξασμένες από την αρχαιότητα, πολύ διαδεδομένη ήταν και η σάλτσα από αυτό το σπόρο, φτιαγμένη από σκόνη μουστάρδας διαλυμένη σε λευκό κρασί και λάδι ή ξύδι μαριναρισμένη σε αρωματικά βότανα . Και είναι στον δέκατο τέταρτο αιώνα όταν η γαλλική πόλη Ντιζόν αποκτά το προνομιακό δικαίωμα για την προετοιμασία της, αν και αυτά που φτιάχνουν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί έχουν επίσης πολλή φήμη και άλλες ιδιαιτερότητες στις φόρμουλες τους.

Τα φύλλα του φυτού καταναλώνονται επίσης ωμά ή μαγειρεμένα, ως καρύκευμα για κάρυ , Pak Choi και πολλά άλλα μαγειρευτά στην ανατολίτικη κουζίνα. Και μπορείτε να βρείτε τους σπόρους που έχουν μετατραπεί σε σκόνη, ώστε να μπορείτε να ετοιμάσετε τα δικά σας μείγματα ανακατεύοντάς τα με τα καρυκεύματα της επιλογής σας.

Είδη μουστάρδας και σάλτσες που φτιάχνονται με αυτή

Υπάρχουν περισσότερες από 40 ποικιλίες μουστάρδας, αλλά αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για κατανάλωση είναι:

  • το λευκό ή το κίτρινο, μέσης ισχύος, που αναπτύσσεται στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο Ευρώπη
  • το μαύρο, το πιο δυνατό και το πιο διαδεδομένο. Καλλιεργείται, κυρίως, στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα.
  • το άγριο, ανάμεσα στα δύο προηγούμενα, με ανοιχτοκίτρινους σπόρους, χαμηλής αρωματικής έντασης και που χρησιμοποιείται για άλμη
  • το καφέ ή το καφέ, το οποίο υποδιαιρείται σε: ανατολίτικο, χρησιμοποιείται ευρέως στην κινέζικη και ιαπωνική κουζίνα, ειδικά τα φύλλα του. και καφέ ή ινδικό, που καταναλώνονται ευρέως στην Ινδία ως συστατικό στα κάρυ τους

Από αυτούς τους σπόρους, μόνους ή ανακατεμένους μεταξύ τους, φτιάχνονται οι σάλτσες που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε σε πολλές ποικιλίες στην αγορά. Εξετάζουμε τα πιο δημοφιλή, τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τις γαστρονομικές τους χρήσεις:

ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Είναι η πιο απαλή και «φυσική» μουστάρδα, με υφή πάστας, αφού οι σπόροι παραμένουν ελαφρώς ολόκληροι, αν και όχι εντελώς και ως εκ τούτου «τσακίζουν». Αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα, αυτή είναι η ενδεικνυόμενη μουστάρδα γιατί τσιμπάει πολύ λίγο, αν και πρέπει να σας αρέσει η υφή των μπάλων της. Είναι ελαφρώς όξινο, παρόλο που έχει λίγη ζάχαρη. Συνιστάται για ταρτάρ, βινεγκρέτ, κρέατα, ψάρια…

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΝΤΙΖΟΝ

Είναι το πιο πικάντικο από όλα και δεν είναι ονομασία αλλά είδος επεξεργασίας. Είναι μια πυκνή, σκούρα κίτρινη σάλτσα με χρώμα ώχρας και ξυδάτη γεύση. Δημιουργήθηκε από τον Jean Naigeon, ο οποίος το 1856 αντικατέστησε το ξύδι με όξινο μούστο από ακόμα πράσινα σταφύλια για να το παρασκευάσει , αν και σήμερα παρασκευάζεται με αλκοολούχο ξίδι ή λευκό κρασί. Παγκοσμίως γνωστό, χρησιμοποιείται για βινεγκρέτ, μαγειρευτά, μαρινάδες, μαρινάδες, ωμό μαγείρεμα κ.λπ. Ταιριάζει με κρέας, ψάρι ή λαχανικά.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Έντονο κίτρινο χρώμα, με απαλή γεύση, με ελαφρώς πικάντικη πινελιά, όχι πολύ όξινο και με πυκνή σύσταση. Το χρώμα του, εκτός από το ότι προέρχεται από τους ίδιους τους σπόρους, ενισχύεται με την προσθήκη κουρκουμά . Ανάμεσα στα συστατικά του έχει και ξύδι, νερό και άλλα καρυκεύματα, με ζάχαρη σε πολλές περιπτώσεις. Είναι το χαρακτηριστικό που συναντάς για να συνοδεύσεις χάμπουργκερ , χοτ ντογκ, τηγανιτές πατάτες, ντρέσινγκ για σαλάτες κ.λπ.

ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Είναι πιο πικάντικη σάλτσα, με έντονη και βαθιά γεύση και ελάχιστα γλυκιά, αν και συνήθως έχει λίγη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται για να καρυκεύει όλα τα είδη σάντουιτς, wraps, ψητό κρέας κ.λπ.

ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Είναι επίσης γνωστή ως «Βαυαρική μουστάρδα». Το χρώμα του είναι καφέ, ανάλογα με τον κατασκευαστή λίγο πολύ σκούρο, και γίνεται με όχι πολύ αλεσμένους σπόρους ανακατεμένους με ξύδι, μπαχαρικά, αρωματικά βότανα και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, μελιού, μελάσας ή καραμέλας . Είναι το βασικό συνοδευτικό των γερμανικών λουκάνικων, αλλά ταιριάζει με όλα τα είδη κρεάτων.

Συνταγές με μουστάρδα

Οι συνταγές στις οποίες μπορεί να ενσωματωθεί η μουστάρδα, στις διάφορες ποικιλίες της, είναι όλων των ειδών. Αυτό το καρύκευμα ταιριάζει με σαλάτες, ζυμαρικά, ψάρια, ρύζι, κρέας, ψάρι, μαγειρευτά… και όπου κι αν σκεφτείτε. Δίνει μια πολύ ιδιαίτερη πινελιά σε κάθε πιάτο. Αν δεν το παρακάνετε με την ποσότητα, βοηθά στην ενίσχυση των γεύσεων. Σας δείχνουμε μια επιλογή από τις συνταγές μας με μουστάρδα, είναι απλώς ένα δείγμα από τις γαστρονομικές εφαρμογές της. Τολμήστε να δοκιμάσετε!

en_GBEnglish

Main Menu