To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Μαχαιροπίρουνα

Μαχαιροπίρουνα, ποικιλία, σχέδια, μοντέλα, τιμές, προσφορές

Μαχαιροπίρουνα, ποικιλία, σχέδια, μοντέλα, τιμές, προσφορές

Σας έχει τύχει να πάτε σε ένα κομψό εστιατόριο και να αισθανθείτε αμέσως συγκλονισμένοι από την ποσότητα από τα μαχαιροπίρουνα που βρίσκετε στο τραπέζι; Να μην ξέρετε ποια να χρησιμοποιήσετε για να αρχίσετε να τρώτε;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μαχαιροπίρουνα όπου μπορούμε να βρούμε περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη τα οποία τοποθετούνται και οργανώνονται στο τραπέζι λαμβάνοντας υπόψη την περίσταση και το είδος του φαγητού που θα σερβιριστεί. Δεν είναι το ίδιο να οργανώνεις το τραπέζι για ένα άτυπο γεύμα παρά να το οργανώνεις για τη στιγμή του φαγητού σε έναν γάμο.

Είδη μαχαιροπήρουνων

Μαχαιροπίρουνα ονομάζουμε το σύνολο των βασικών εργαλείων που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να κόβουμε και να τρώμε φαγητό, που αποτελείται από μαχαίρι, πιρούνι και κουτάλι. Αυτά τα τρία βασικά στοιχεία μας συνοδεύουν στο τραπέζι για να εκπληρώσουμε μια βασική λειτουργία που είναι να τρώμε. Μέχρι στιγμής όλα είναι εύκολα. Αλλά αυτό το απλό έργο του φαγητού γίνεται πιο περίπλοκο καθώς περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως το μαχαίρι στο βούτυρο, το πιρούνι του γλυκού ή κουταλάκι του καφέ.

Στη συνέχεια, σας δείχνουμε τις ποικιλίες από μαχαιροπίρουνα που υπάρχουν και σε τι χρησιμοποιείται το καθένα.

Μαχαίρια

Το μαχαίρι είναι ένα από τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Κάνοντας την εμφάνισή του ως επιτραπέζιο μαχαίρι τον 19ο αιώνα ως πρακτικό εργαλείο. Ως στοιχείο κοπής που μπορούμε να βρούμε σήμερα με διαφορετικά υλικά και διαδικασίες κατασκευής

Τα μαχαίρια κατασκευάζονται για να εκπληρώσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία που είναι το κόψιμο. Από εκεί έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά μαχαίρια για να χτυπούν, να κόβουν, να σκίζουν, να κόβουν σε κύβους, να χαράζουν, να φέτες ή να απλώνουν, όλες αυτές οι εργασίες γίνονται με ένα μαχαίρι, αλλά η διαφορά είναι στη λάμα του μαχαιριού που μπορούμε να βρούμε μυτερή, αμβλεία, οδοντωτή κ.λπ.

  • Θαμπή λεπίδα: Χρησιμοποιείται για την κοπή μαλακών ή μαγειρεμένων φαγητών.
  • Οδοντωτή λεπίδα: Ιδανική για κοπή κρέατος
  • Φαρδιά και επίπεδη λεπίδα: Κάνει πιο καθαρά κοψίματα, για παράδειγμα σε φιλέτο ψαριού.
  • Μυτερή λεπίδα: Για το κόψιμο ή το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών
  • Λεπίδα με αμβλεία άκρα: Για να αλείψετε βούτυρο, τυριά ή μαρμελάδες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μαχαιριών για κάθε μενού και ακόμη και για συγκεκριμένα πιάτα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο στο τραπέζι, τα μαχαίρια πρέπει να πηγαίνουν πάντα στη δεξιά πλευρά του πιάτου και με την άκρη στραμμένη προς τα μέσα. Στη συνέχεια, σας δείχνουμε μερικά μαχαίρια που, αν και δεν τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε και να γνωρίζουμε τη χρησιμότητά τους στο τραπέζι.

Τραπεζομάχαιρο

Το μήκος του πρέπει να είναι ίσο με αυτό των κουταλιών και των πιρουνιών. Κατά μέσο όρο είναι 9,5 ή 10 ίντσες. Το επιτραπέζιο μαχαίρι πρέπει να έχει οδοντωτή λεπίδα για να διευκολύνει το κόψιμο του φαγητού. Χρησιμοποιείται επίσης για να σπρώχνει τα τρόφιμα ή ως αντικατάσταση του μαχαιριού σαλάτας. Εάν υπάρχει περισσότερο μαχαίρι στο τραπέζι, το επιτραπέζιο μαχαίρι πρέπει να πάει πρώτο, δηλαδή πιο μακριά από το πιάτο.

Μαχαίρι ψαριού

Αυτός ο τύπος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ψάρι στο μενού. Έχει επίπεδη λάμα, ακόμα κι αν δεν έχει άκρη, εξακολουθεί να θεωρείται μαχαίρι. Έχει σχήμα επίπεδο φτυάρι και παρόλο που δεν έχει οδοντωτή λεπίδα, κόβει εύκολα το κρέας του ψαριού και η άκρη του μαχαιριού βοηθά στο διαχωρισμό των στρωμάτων του ψαριού και στην ανύψωση των οστών. Η παραγγελία του σε διάταξη σε τραπέζι κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά από ένα επιτραπέζιο μαχαίρι.

Μαχαίρι μπριζόλας

Σε σύγκριση με το επιτραπέζιο μαχαίρι, αυτό το είδος μαχαιριού είναι μικρότερο και η οδοντωτή λεπίδα του είναι πιο εμφανής. Χρησιμοποιείται όταν στο τραπέζι σερβίρονται μεγάλα κομμάτια κρέατος που χρειάζονται ακριβέστερο κόψιμο και για να μοιράζεται το κρέας με μεγάλη ευκολία. Η θέση του στο τραπέζι είναι τρίτη μετά το μαχαίρι ψαριού, που σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στο κυρίως πιάτο.

Επιδορπίου

Αυτός ο τύπος μαχαιριού έχει οδοντωτή λεπίδα και είναι το μικρότερο από όλα τα προαναφερθέντα. Σε αντίθεση με τα άλλα μαχαίρια, αυτό δεν κάθεται δίπλα στα υπόλοιπα μαχαίρια, αλλά πηγαίνει πάνω από το πιάτο μαζί με το κουτάλι του γλυκού. Αφού χρησιμοποιείται στο τέλος του γεύματος για να κόψει επιδόρπιο, φρέσκα φρούτα, κέικ και κέικ.

Πιρούνια

Από την αρχή της ανθρωπότητας, ήταν συνηθισμένο να τρώμε με το χέρι. Έτσι η εισβολή αυτού του νέου σκεύους στο τραπέζι είχε αρκετές απορρίψεις και αποτυχημένες προσπάθειες πριν γίνει το σημαντικό εργαλείο που είναι σήμερα. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 19ου αυτό το σκεύος κατάφερε να επιβληθεί στο τραπέζι. Όπου έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου είχε αρκετές αλλαγές, από το να έχει μια ακίδα σε 2, 3 και 4 αιχμές όπως το ξέρουμε σήμερα. Σύμφωνα με την εθιμοτυπία του τραπεζιού, τα πιρούνια πηγαίνουν στην αριστερή πλευρά του πιάτου.

Πιρούνια εκκίνησης

Αυτό το πιρούνι έχει τέσσερις δόντια και είναι μικρότερο από το πιρούνι του κύριου πιάτου. Η θέση του στο τραπέζι είναι τοποθετώντας το στην αρχή, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο από το πιάτο.

Κύριο πιρούνι

Από αυτό το είδος πιρουνιού μπορείτε να το βρείτε με τέσσερα ή πέντε δόντια. Έχει το ίδιο μέγεθος με το κουτάλι και το μαχαίρι και η θέση του στο τραπέζι είναι μετά το πιρούνι της μίζας πιο κοντά στο πιάτο.

Πιρούνι θαλασσινών

Αυτό το είδος πιρουνιού είναι ιδανικό για την κατανάλωση μαλακόστρακων όπως στρείδια, καλαμάρια, αστακός, καβούρι, μεταξύ άλλων. Έχει δύο σκοπούς, το λεπτό άκρο με δύο δόντια χρησιμοποιείται για να μαζέψει τα οστρακοειδή, ενώ το ίσιο ξύστρα χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το κρέας.

Πιρούνι επιδορπίου

Αυτό το είδος πιρουνιού είναι μικρότερο και χρησιμοποιείται για την κατανάλωση κέικ και πίτας.

Κουτάλια

Το κουτάλι είναι ένα από τα παλαιότερα σκεύη, σε αντίθεση με το μαχαίρι και το πιρούνι. Τα πρώτα κουτάλια που ήταν γνωστά δεν χρειάζονταν σκάλισμα, αλλά βρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, για παράδειγμα, όστρακα ή κοίλες πέτρες.

Μέχρι τον 18ο αιώνα το σχέδιο του κουταλιού άλλαξε και έκτοτε είναι βασικό στοιχείο για να μας ταΐζει, όπου μπορούμε να βρούμε περισσότερες από 50 παραλλαγές κουταλιών για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε ή να φάμε φαγητό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο κατά την οργάνωση του τραπεζιού, τα κουτάλια τοποθετούνται δεξιά. Δίπλα στα μαχαίρια και με το κοίλο μέρος προς τα πάνω.

Της σούπας

Το κουτάλι της σούπας είναι το πιο γνωστό μεταξύ όλων των τύπων κουταλιών, το μέγεθός του είναι ίδιο με το μαχαίρι του τραπεζιού, είναι ένα μεγάλο, στρογγυλεμένο κουτάλι με βαθιά κοιλότητα που χρησιμοποιείται για την κατανάλωση σούπες, πουρέ και όσπρια.

Κουταλάκι του καφέ

Αυτό το κουτάλι είναι το πιο μικρό από όλα, ακόμα και αυτό των γλυκών. Χρησιμοποιείται για καφέ ή αφεψήματα, όπου κάποιοι προτιμούν να τα γλυκάνουν και το κουτάλι είναι χρήσιμο για το ανακάτεμα και την αραίωση των γλυκαντικών του ποτού.

Κουτάλι παγωτού

Σε αντίθεση με το κουτάλι του γλυκού, αυτό το κουτάλι είναι λεπτό και μακρύ για να φτάσει στον πάτο των ποτηριών ή των φλιτζανιών παγωτού που χρησιμοποιούν συχνά ορισμένα εστιατόρια. Χρησιμοποιείται για την κατανάλωση παγωτού ή γλυκών με υγρή ή ημίρευστη υφή.

Κουταλάκι του γλυκού

Όπως και τα προηγούμενα μαχαιροπίρουνα γλυκού, το κουτάλι είναι εξίσου μικρό και κάθεται δίπλα στο πιρούνι του γλυκού και το μαχαίρι με τη λαβή να δείχνει προς τα δεξιά. Χρησιμοποιείται για να τρώτε ζεστά και κρύα γλυκά πιάτα για να τελειώσετε το γεύμα.

 

en_GBEnglish

Main Menu