To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Μανιτάρια

Μανιτάρια, ποικιλίες, αποξηραμένα, κονσέρβα, τιμές, προσφορές

Μανιτάρια, ποικιλίες, αποξηραμένα, κονσέρβα, τιμές, προσφορές

Τα μανιτάρια ονομάζονται τα καρποφόρα σώματα διαφορετικών μυκήτων , ή οποιουδήποτε μύκητα που έχει το σχήμα ομπρέλας. Αν και είναι τροφές φυτικής προέλευσης που δεν είναι λαχανικά , διατροφικά μοιάζουν πολύ με αυτά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή θερμιδική πρόσληψη. Είναι επίσης πηγή σύνθετων υδατανθράκων, αν και παρέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από πολλά λαχανικά . Ανάμεσα στα μέταλλα και τις βιταμίνες τους, ξεχωρίζουν το κάλιο, το σελήνιο και οι βιταμίνες της ομάδας Β.

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Κοινό σε όλα τα μανιτάρια είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό καθώς και ο πλούτος τους σε μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχουν επίσης ποικίλες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών, καθώς και φυτικές ίνες . Ομοίως, όλες οι ποικιλίες μανιταριών μοιράζονται επίσης τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Αφού τα περισσότερα δεν φτάνουν το 1% και έχουν χαμηλή θερμιδική πρόσληψη. Επιπλέον, όλα τα μανιτάρια και οι μύκητες βρίσκουν την καλύτερη εποχή για κατανάλωση αυτούς τους φθινοπωρινούς μήνες του χρόνου. Επομένως, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου δεν μπορούμε να σταματήσουμε να εκμεταλλευόμαστε αυτά τα συστατικά στα πιάτα μας.

 

Διαφορετικά είδη μανιταριών και οι ιδιότητές τους

Πέρα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω που μοιράζονται όλα τα μανιτάρια και οι μύκητες, μπορούμε να βρούμε διαφορετικά είδη ή ποικιλίες στην αγορά. Το καθένα από αυτά έχει διαφορετικές θρεπτικές ιδιότητες από τις άλλες. Επομένως, παρακάτω σας δείχνουμε τις συγκεκριμένες ιδιότητες διαφορετικών τύπων μανιταριών :

Portobello

Είναι από τα αγαπημένα  μανιτάρια και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα μανιτάρια αλλά είναι πιο εξωτική ποικιλία . Έχει ιδιαίτερο καφέ χρώμα και μεγάλο μέγεθος που το καθιστά ιδανικό για διάφορα πιάτα στην κουζίνα. Χαρακτηρίζεται από τον πλούτο του σε κάλιο. Είναι μια από τις ποικιλίες που συμπυκνώνουν περισσότερο αυτό το ορυκτό. Επίσης ξεχωρίζει η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Αφού ξεπερνά τα 2 γραμμάρια όταν τα περισσότερα έχουν κατά μέσο όρο 1 γραμμάριο ανά 100 γραμμάρια τροφής. Είναι ιδανικό για αθλητές και άτομα με υπέρταση λόγω των μετάλλων του. Αν και μπορούμε να το συμπεριλάβουμε και σε ελαφριά πιάτα, να τα φτιάξουμε γεμιστά ή ως φυσικό δοχείο για άλλα σοτέ, πουρές ή άλλα παρασκευάσματα.

Níscalos

Είναι πολύ νόστιμα και ξεχωρίζουν κυρίως για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Επομένως μπορούν να είναι τα ιδανικά μανιτάρια όταν επιδιώκουμε να προωθήσουμε την εντερική διέλευση και να φροντίσουμε την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, βέβαια, έχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες καθώς και μέταλλα και βιταμίνες. Αλλά χαρακτηρίζονται από το ότι είναι ένα από τα μανιτάρια με την υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη. Περίπου 100 Kcal ανά 100 γραμμάρια. Οπότε, αν και συνεχίζουν να είναι ελαφρύ συστατικό, αποτελούν την ιδανική ποικιλία για να ετοιμάσετε ενεργητικά πιάτα, κατάλληλα για όσους θέλουν να πάρουν βάρος .

Μανιτάρια

Τα κλασικά λευκά μανιτάρια που συνήθως χρησιμοποιούμε σε διάφορες παρασκευές. Αυτό το είδος μανιταριού ξεχωρίζει για τον πλούτο του σε κάλιο (390 mg ανά 100 γραμμάρια), καθώς και για την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τη χαμηλή θερμιδική του πρόσληψη. Ξεπερνά τα 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και περιέχει μόνο 35 Kcal. Καθιστώντας το μια από τις πιο συνιστώμενες ποικιλίες για όσους θέλουν να χάσουν βάρος , φροντίζοντας παράλληλα την υγεία του σώματος.

Boletus

Άλλο ένα κλασικό στην κουζίνα που συνήθως χρησιμοποιούμε σχετικά συχνά και, όπως τα μανιτάρια, ξεχωρίζει η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ενέργεια, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν φτάνουν τα 30 Kcal ανά 100 γραμμάρια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό  του boletus είναι η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Λίγο πάνω από 2%, και η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, γι’ αυτό και συνιστώνται ιδιαίτερα όταν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον όγκο των πιάτων χωρίς να τους προσθέσουμε σχεδόν καθόλου θερμίδες.

Chanterelle

Το συγκεκριμένο είδος μανιταριού ξεχωρίζει, εκτός από το ευχάριστο σχήμα του που μπορεί να διακοσμήσει κάθε πιάτο, την περιεκτικότητά του σε μέταλλα που κάνουν καλό στον οργανισμό όπως σίδηρο και κάλιο . Έχει περίπου 5 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια και 440 mg κάλιο. Καθιστώντας το ιδανικό συστατικό για προσθήκη σε πιάτα για vegans ή αθλητές που θέλουν να τρώνε υγιεινά. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και έτσι μπορεί εύκολα να προωθήσει την εντερική διέλευση.

Μπορείτε να δείτε ότι παρόλο που όλα τα μανιτάρια και οι μύκητες έχουν υγιεινές ιδιότητες και συνιστώνται ιδιαίτερα εποχιακά συστατικά για προσθήκη στα πιάτα, ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία καθενός από αυτά μπορούμε να βρούμε διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Επομένως, το να μάθουμε να γνωρίζουμε τις θρεπτικές ιδιότητες των διαφορετικών τύπων μανιταριών είναι το κλειδί εάν θέλουμε να επιλέξουμε την καλύτερη επιλογή που θα συμπεριλάβουμε στις συνταγές μας.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια στην κουζίνα

Τα μανιτάρια αναπτύσσονται στο έδαφος, σε υγρό περιβάλλον και χωρίς πολύ φως. Επομένως, συνήθως φτάνουν στα χέρια μας με ίχνη βρωμιάς τυπικά αυτού του οικοτόπου. Πριν τα καταναλώσουμε πρέπει να τα καθαρίσουμε σωστά, έχοντας τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε το επιφανειακό χώμα με μια βούρτσα και μετά με ένα υγρό πανί ή, υπάρχουν αυτοί που τα βάζουν κάτω από τη βρύση (λεπτή κλωστή νερού) για να τα πλύνουν και μετά να τα στεγνώσουν . εξασφαλίζοντας έτσι την απομάκρυνση από κάθε άλλη βρωμιά.

Είναι σημαντικό να μην τα μουλιάσετε διαφορετικά το μανιτάρι θα χάσει τη συνοχή του όταν αφυδατωθεί και δεν συνιστάται να τα πλένετε πολύ νωρίτερα αλλά λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά ως μέρος ενός καρπάτσιο ή σαλάτας ή να τα ενσωματώσουμε σε παρασκευές μετά το μαγείρεμα όπως σοτέ ,  στιφάδο με λαχανικά ή νόστιμο άγριο ρύζι . Τα μανιτάρια κυκλοφορούν έτοιμα συσκευασμένα σε κονσέρβες.

 

en_GBEnglish

Main Menu