To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Λικέρ

Λικέρ , μάρκες, ποικιλία, είδη, χειροποίητα, παραδοσιακά, προσφορές

Λικέρ , μάρκες, ποικιλία, είδη, χειροποίητα, παραδοσιακά, προσφορές

Τα λικέρ είναι αλκοολούχα ποτά που λαμβάνονται μετά τη διαδικασία της απόσταξης και που στη συνέχεια αρωματίστηκαν. Συχνά αρωματίζονται με φρούτα, βότανα ή μπαχαρικά και μερικές φορές με γεύση κρέμας. Έχουν ζωηρά, έντονα χρώματα και η γλυκιά και έντονη γεύση τους συνήθως κρύβει την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 27º και 55º.

Προέλευση του λικέρ

Τα λικέρ παρασκευάζονταν κατά τον Μεσαίωνα ως φαρμακευτικές θεραπείες, φίλτρα αγάπης, αφροδισιακά και θεραπείες προβλημάτων από φυσικούς και αλχημιστές. Αλλά η πραγματικότητα ήταν ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ δεν ανιχνεύθηκε και έτσι επέτρεψε να επιτύχει ασυνήθιστους σκοπούς.

Η παραγωγή των ηδύποτων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Γραπτά έγγραφα την αποδίδουν στην εποχή του Ιπποκράτη που έλεγε ότι οι αρχαίοι απόσταζαν βότανα και φυτά κυρίως για την ιδιότητά τους να θεραπεύουν ασθένειες ή ως αναζωογονητικά. Αυτό ήταν εν μέρει αλήθεια, αφού σήμερα αναγνωρίζεται ότι το Kümmel ή η μέντα βοηθούν την πέψη. Λόγω αυτών των παραγόντων, τα λικέρ συνδέονται με την αρχαία ιατρική και τη μεσαιωνική αστρολογία . Μέσα στους αιώνες ήταν γνωστά και ως ελιξήρια, λάδια, βάλσαμα και τέλος ως λικέρ.

Γενικά χαρακτηριστικά

Μερικά ποτά παρασκευάζονται με έγχυση ορισμένων ξύλων, φρούτων ή λουλουδιών , σε νερό ή αλκοόλ και προσθέτοντας ζάχαρη κ.λπ. Άλλα παρασκευάζονται με απόσταξη αρωματικών παραγόντων. Οι διαβαθμίσεις αλκοολούχων ποτών ποικίλλουν τόσο πολύ που θα ήταν απαραίτητο να δηλωθεί η ακριβής θερμιδική αξία για κάθε τύπο ποτού κατά την κατάποση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να ανατρέξετε στον πίνακα και τον τύπο για τον υπολογισμό των θερμίδων για τα ποτά. Αλλά γενικά ένα ποτό 27º παρέχει κατά μέσο όρο 300 kcal κάθε 100 ml και μία των 40º περίπου 470 kcal επίσης κάθε 100 ml.

Βασικές μέθοδοι παρασκευής λικέρ

  • Πρώτη . Συνίσταται στην απόσταξη όλων των συστατικών ταυτόχρονα, και στη συνέχεια αυτή η απόσταξη γλυκαίνεται και μερικές φορές χρωματίζεται.
  • Δεύτερη . Συνίσταται στην προσθήκη των βοτάνων ή των φρούτων στην απόσταξη βάσης. Αυτή η δεύτερη μέθοδος επιτρέπει τη διατήρηση της φωτεινότητας, της φρεσκάδας και του μπουκέτου των συστατικών. Επιτυγχάνεται με βάσεις από Μπράντυ ή Κονιάκ, που είναι η καλύτερη ποιότητα.

Τύποι Λικέρ

  • Λικέρ που φτιάχνονται από ένα μόνο φρούτο, επομένως γεύση και άρωμα.
  • Αυτά με ένα μόνο βότανο να κυριαρχεί στη γεύση και το άρωμά του.
  • Αυτά που παράγονται από μείγματα φρούτων ή/και βοτάνων.

Σπιτικές συνταγές

  • με λεμόνι και πορτοκάλι
  • λικέρ λεμονιού και μέντας
  • με δαμάσκηνο

 

Συνδυασμός

Ανάλογα με τον συνδυασμό αλκοόλης/ζάχαρης, τα λικέρ μπορεί να είναι:

  • Extra dry: έως 12% γλυκαντικά.
  • Ξηρό: με 20-25% οινόπνευμα και 12-20% ζάχαρη .
  • Γλυκό : με 25-30% αλκοόλ και 22-30% ζάχαρη.
  • Fino: με 30-35% αλκοόλ και 40-60% ζάχαρη.
  • Κρέμα: με 35-40% αλκοόλ και 40-60% ζάχαρη.

 

Ταξινόμηση

Μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ανάλογα με τον αριθμό των αρωματικών ουσιών που εμπλέκονται στην παρασκευή τους. Άρα μπορούν να είναι:

    • Απλά: όταν παρασκευάζονται με μία μόνο ουσία, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται μικρές ποσότητες άλλων, για να βελτιώσουν τη γεύση ή να ενισχύσουν το άρωμα.
    • Μικτά: είναι αυτά που φέρουν, σε διαφορετικές αναλογίες, αλλά με την ίδια σημασία, αρκετά συστατικά. Τα καλύτερα λικέρ παρασκευάζονται με απόσταξη αλκοόλης υψηλής αντοχής στην οποία έχει εμποτιστεί ένα άρωμα ή ένας συνδυασμός αυτών και επεξεργασία του αποστάγματος με ζάχαρη και, γενικά, με χρωστικές ουσίες. Μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων αρωμάτων είναι, μεταξύ άλλων, η φλούδα πορτοκαλιού , ο σπόρος alcavarea και το blackthorn. Πολλά ποτά έχουν παρασκευαστεί από μοναχούς όπως οι Καρθουσιάνοι ή οι Βενεδικτίνοι. Τα λικέρ μπορούν να σερβιριστούν ως ορεκτικά ή μετά τα γεύματα αλλά και ως συστατικά σε ανάμεικτα ποτά και κοκτέιλ .

 

Γνωστοί τύποι λικέρ

  • Amaretto: είναι ένα από τα πιο γνωστά λικέρ αμυγδάλου. Από 24º έως 28º Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται κουκούτσια βερίκοκου. Πολύ γλυκό, με πικραμύγδαλο, είναι εξαιρετικό λικέρ μετά το δείπνο.
  • Βενεδικτίνη: αυτό το υπέροχο ποτό που λαμβάνεται με την παλαιότερη μέθοδο στον κόσμο, παρασκευάζεται από ένα κονιάκ κρασιού στο οποίο έχουν εμποτιστεί είκοσι βότανα, φλοιοί και ρίζες. Μια πολύ επίπονη διαδικασία, διάρκειας περίπου 3 ετών, στην οποία πρέπει να προστεθούν άλλα 4 χρόνια παλαίωσης.
  • Cassis: είναι ένα λικέρ σταφίδας, που παρασκευάζεται στη Γαλλία και ιδιαίτερα στη Ντιζόν. Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (δεν υπερβαίνει τους 16º), που λαμβάνεται με διαβροχή της μαύρης σταφίδας σε ουδέτερη αλκοόλη, με την προσθήκη, μερικές φορές, μούρων.
  • Κουρασάο: είναι ένα λικέρ που παρασκευάζεται με διαβροχή σε οινόπνευμα των πικρών φλοιών του “Citrus curassaviensis”, μιας ποικιλίας πορτοκαλιού που προέρχεται από το νησί Κουρασάο. Σήμερα κατασκευάζονται διάφορα είδη, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που κυμαίνεται μεταξύ 20º και 40º και κυμαίνεται από πολύ γλυκό έως εντελώς στεγνό. Υπάρχουν και χρωματικές ποικιλίες, τόσο επιδεικτικές στα κοκτέιλ. Διάσημα curacaos είναι το Cointreau και το Grand Marnier γαλλικής καταγωγής και το triple sec ισπανικής καταγωγής.
  • Tia María: είναι το πιο διάσημο λικέρ καφέ που παρασκευάζεται με ρούμι Τζαμάικας και μπαχαρικά, από όπου προέρχεται.
  • Drambuie: είναι το πιο διάσημο λικέρ ουίσκι, που παρασκευάζεται σύμφωνα με μια μυστική φόρμουλα του 18ου αιώνα . Φτιάχνεται από ουίσκι βύνης, βότανα και μέλι ερείκης.
  • Arac: λικέρ προέλευσης βινυλίου, τα σταφύλια πιέζονται, ο μούστος πηγαίνει σε ένα βαρέλι όπου ανακατεύεται 2 ή 3 φορές την ημέρα και αρχίζει να ζυμώνει. Δεκαπέντε μέρες αργότερα, αυτό το μούστο πηγαίνει σε ένα απόσταγμα που, όπως και άλλα οινοπνευματώδη, αποστάζεται με εξάτμιση και ψύξη. Μετά την πρώτη απόσταξη ξαναμπαίνει στον αποστακτήρα αλλά προστίθεται και γλυκάνισος, νερό, καθαρό οινόπνευμα. Αφού το περάσετε από το αλέμπιο και κρυώσει, είναι έτοιμο για εμφιάλωση.
en_GBEnglish

Main Menu