To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Κριτσίνια

Κριτσίνια, είδη, ποικιλίες, γεύσεις, τιμές, προσφορές

Κριτσίνια, είδη, ποικιλίες, γεύσεις, τιμές, προσφορές

Τα κριτσίνια είναι ραβδιά ψωμιού αρωματισμένα με διάφορα μπαχαρικά που μπορούμε να επιλέξουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Το να τα φτιάξεις είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις, οπότε οι δικαιολογίες τελείωσαν! Χαρακτηρίζονται από λεπτό και μακρόστενο, πολύ τραγανό. Αλλά με μεγαλύτερη σκληρότητα από ό,τι μπορούμε να βρούμε. Για παράδειγμα, σε παρόμοια παρασκευάσματα όπως ντόνατς ή ξυλάκια. Σήμερα σερβίρονται ως συμπλήρωμα σε σαλάτες, σε ποικιλίες με αλλαντικά ή τυριά.

Τι είναι τα κριτσίνια;

Είναι μεζεδάκια που αρέσουν σε όλους και παρασκευάζονται στο σπίτι με λίγα βήματα, με ζυμωτή ζύμη παρόμοια με αυτή του ψωμιού. Τέλεια για να τα τσιμπήσετε ως σνακ ή κατά τη διάρκεια ενός απογευματινού σνακ. Μπορούμε να φέρουμε στο τραπέζι σπιτικά για να τα απολαύσουμε με ορεκτικό ή αντί για ψωμί. Νόστιμα μόνα τους ή σερβιρισμένα σε πιατέλα με αλλαντικά και τυριά , σε αλμυρή εκδοχή. Μπορούν να συνοδευτούν και με μαρμελάδες και αλείμματα, αν θέλουμε κάτι γλυκό.

Από τι φτιάχνονται;

Τα κριτσίνια είναι μακριά (λεπτά ή ογκώδη) ραβδιά από πλήρες ή ημιτραγανό ψωμί. Αυτά τα νόστιμα προϊόντα μπορεί να ποικίλλουν  και συνήθως έχουν διάμετρο περίπου δέκα εκατοστά. Τα πιο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους είναι: αλεύρι σίτου, αλάτι, νερό, μαγιά, βούτυρο και λάδι . Τα κριτσίνια μπορούν επίσης να γίνουν από σουσάμι και βούτυρο, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλά μπισκότα.

Πώς να αποθηκεύσετε τα σπιτικά κριτσίνια

Αφού ψηθούν, τα κριτσινάκια μας πρέπει να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουμε σε βάζο ή μεταλλικό. Θα διατηρηθούν υπέροχα για δύο ή τρεις ημέρες, μετά μπορεί να μαλακώσουν λίγο λόγω της υγρασίας.

Πώς να τα ετοιμάσετε

Η συνταγή για σπιτικά κριτσίνια είναι απλή αλλά όπως όλα τα προζύμια θέλει υπομονή και χρόνο. Πράγματι, θέλει ένα τέταρτο της ώρας προετοιμασία, δυόμιση ώρες ξεκούραση και ζύμωμα και περίπου είκοσι λεπτά για το μαγείρεμα: γι’ αυτό πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα κριτσίνια μας λίγο πριν.

Πώς να φτιάξετε σπιτικά κριτσίνια; Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει, στη συνέχεια την απλώνουμε ώστε να είναι αρκετά πηχτή, την αλείφουμε με λάδι και την κόβουμε σε λωρίδες. Όσο πιο λεπτές είναι οι λωρίδες, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα κριτσίνια . Επιλέγουμε το πάχος σύμφωνα με τα γούστα μας ή, αν είναι η πρώτη φορά, κάνουμε μια μίξη από διάφορα φορμάτ για να καταλάβουμε τι μας αρέσει περισσότερο. Προφανώς, αν δημιουργήσουμε κριτσίνια διαφορετικού πάχους και μεγεθών, θα πρέπει να προσέξουμε τους χρόνους μαγειρέματος.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα στο μείγμα για τα καρυκευμένα κριτσίνια ή εναλλακτικά να φτιάξουμε κριτσίνια με σουσάμι, ελιές ή κρεμμύδια ή με ξερή ντομάτα: νόστιμες λύσεις που θα μας ικανοποιήσουν πολύ και θα μας κάνουν το τραπέζι ακόμα πιο φιλόξενο!

Γλυκά κριτσίνια

Ας περάσουμε στις γλυκές συνταγές που εκτιμούν πολύ τα παιδιά όλων των ηλικιών

Μπορείτε να ετοιμάσετε νόστιμα γλυκά κριτσίνια γρήγορα και εύκολα και να τα φέρετε στο τραπέζι για απεριτίφ , πάρτι γενεθλίων ή οικογενειακά δείπνα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα νόστιμο σνακ, ιδανικό για κάθε εποχή γιατί είναι ευέλικτο. Συνοδέψτε το με σάλτσες και καλύμματα κάθε γεύσης, προτιμώντας φρέσκες γεύσεις όπως φρουτώδεις το καλοκαίρι και, αντ ‘αυτού, πιο μεστό το χειμώνα.

Μια πολύ απλή συνταγή γίνεται με κριτσίνια ζαχαροπλαστικής:

  1. ετοιμάζουμε τη ζύμη ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  2. Μετά από 30 λεπτά κόψτε μικρά κομμάτια ζύμης με κρούστα και φτιάξτε μπαστουνάκια ψωμιού μήκους περίπου 20 cm.
  3. τα απλώνουμε σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200° για περίπου 20 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ, ετοιμάστε την επικάλυψη σοκολάτας: λιώστε 200 γραμμάρια σοκολάτας για γεύση σε μπεν μαρί.
  5. αφήνουμε τα γλυκά κριτσίνια να κρυώσουν και μετά βουτάμε τα μισά στη σοκολατένια επικάλυψη, αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει και να στερεοποιηθεί στο ψυγείο.

Τα κριτσίνια γλυκιάς σοκολάτας είναι τέλεια ως νόστιμο σνακ και προετοιμάζονται γρήγορα για ένα γλυκό σνακ.

Η σφολιάτα είναι άλλο ένα ιδανικό συστατικό για να φτιάξετε γρήγορα και νόστιμα γλυκά κριτσίνια . Μπορείτε να επαναλάβετε τη συνταγή που μόλις περιγράφηκε χρησιμοποιώντας τη σφολιάτα αντί για τη ζύμη με κρούστα. Θυμηθείτε να στρίψετε τις λωρίδες της ζύμης για να δώσετε το σχήμα έλικας σε κάθε κριτσίνι.

Μπορείτε να καλύψετε με σοκολάτα ή να πασπαλίσετε την επιφάνεια των κριτσινιών με 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη για τα τελευταία 2 λεπτά μαγειρέματος.

Αφού ψηθούν, μπορείτε να συνοδεύσετε τα γλυκά κριτσίνια με μια νόστιμη κρέμα μασκαρπόνε σερβιρισμένη σε μπολ μιας μερίδας ή να τα απολαύσετε όπως είναι για ένα διαφορετικό πρωινό από το συνηθισμένο.

 

en_GBEnglish

Main Menu