To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Καφές

Καφές, ποικιλίες, είδη, espresso, φίλτρου, αλεσμένος, τιμές, προσφορές

Καφές, ποικιλίες, είδη, espresso, φίλτρου, αλεσμένος, τιμές, προσφορές

Ο καφές είναι το ρόφημα που λαμβάνεται από τους καρπούς και τους σπόρους του φυτού του καφέ ή του καφεόδεντρου ( Καφές ) . Το ποτό είναι ιδιαίτερα διεγερτικό επειδή περιέχει καφεΐνη . Ο καφές Arabica είναι θάμνος ή μικρό δέντρο του γένους Coffea (rubiaceae), εγγενές στην Αβησσυνία . Υπάρχουν 59 είδη, αλλά μόνο τέσσερα είναι εμπορικής σημασίας. Το να πούμε ότι ο καφές είναι ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο είναι υποτιμητικό. Ο αριθμός των φλιτζανιών καφέ που καταναλώνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια . Ξεπερνιέται μόνο από το νερό ως το πιο καταναλωτικό ποτό.

Προέλευση του καφέ

Πολλοί πιστεύουν ότι η προέλευση του καφέ είναι στη Λατινική Αμερική , δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το 67% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από εκεί. Ωστόσο, η προέλευσή του απέχει πολύ από εκεί, συγκεκριμένα στην Αιθιοπία , στο Κέρας της Αφρικής . Τα πρώτα γραπτά έγγραφα που μιλούν για τον καφέ ως ποτό που καταναλώνει ο άνθρωπος χρονολογούνται από τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε αυτή τη χώρα της μαύρης ηπείρου όπου παράγονται μερικοί από τους πιο εκλεκτούς καφέδες στον κόσμο .

Από την αυγή του 16ου αιώνα, η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλο τον αραβικό κόσμο , φτάνοντας στην ευρωπαϊκή ήπειρο έναν αιώνα αργότερα μέσω Βενετών εμπόρων. Ήδη από τον 17ο αιώνα υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη εξειδικευμένων καφενείων, αυτό που ονομάζουμε καφετέρια , σε μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Το πρώτο καφενείο άνοιξε στο Λονδίνο εκείνον τον αιώνα, μετακομίζοντας σύντομα στις αμερικανικές αποικίες του, τις μελλοντικές ΗΠΑ . Στην Ισπανία δεν θα γινόταν δημοφιλές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αφού προηγουμένως το τσάι ήταν το αγαπημένο αφέψημα των συμπατριωτών μας.

Υπάρχουν πολλά είδη κόκκων καφέ, αλλά είναι ο Arabica και ο καφές robusta που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Καφές arabica

Είναι η παλαιότερη και πιο γνωστή ποικιλία καφέ παγκοσμίως. Ονομάζεται επίσης coffera arabica , δεν είναι υπερβολικά πικρό και η ποσότητα καφεΐνης είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλους θάμνους του είδους του. Είναι ένα από τα πιο καλλιεργούμενα φυτά για την εκχύλιση του καφέ και ξεχωρίζει για το άρωμα που αναδίδει . Έχει την καταγωγή του στην Κεντρική Αμερική , είναι επίμηκες και κυρτό.

Καφές Robusta

Αυτός ο τύπος κόκκων καφέ καλύπτει το ένα τρίτο του καφέ παγκοσμίως . Το Coffea canephora έχει έντονη, πικρή γεύση και έχει σκούρο χρώμα. Έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ Arabica και είναι λιγότερο αρωματικός . Είναι εγγενές στη Δυτική Αφρική και καλλιεργείται σε ξηρές περιοχές. Ακόμα είναι φθηνότερος καφές από την ποικιλία Arabica.

 

Είναι ο καφές πράσινος; Παραγωγή καφέ

  • Φάση συγκομιδής : ναι, ο καφές είναι πράσινος. Αυτό είναι το φυσικό του χρώμα πριν την επεξεργασία. Μόνο το κέλυφός του έχει αφαιρεθεί και έχει στεγνώσει. Η υφή του είναι λεία και δεν έχει άρωμα.
  • Φάση καβουρδίσματος: ο καφές αρχίζει τη μεταμόρφωσή του. Γίνεται σκληρός, σκούρος και αρχίζει να αποκτά το άρωμά του. Αυτή είναι η φάση στην οποία αποδίδεται η ποιότητα που έχει τελικά ο καφές.
  • Φάση άλεσης: ο ήδη καβουρδισμένος καφές αλέθεται για να μπορέσει να τον εμποτίσει. Αυτό το μέρος της προετοιμασίας πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην χάσει την ποιότητα. Ο αλεσμένος καφές μαζί με το λιωμένο νερό θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Από την ίδια πρώτη ύλη καφέ μπορούν να προκύψουν ποικίλα αποτελέσματα. Αφού διάφοροι παράγοντες την επηρεάζουν, όπως η διαδικασία ψησίματος, ο τρόπος εφαρμογής της θερμότητας, η θερμοκρασία ή η ποσότητα καβουρδίσματος, μεταξύ άλλων. Το τελικό προϊόν μπορεί να είναι ένας περισσότερο ή λιγότερο έντονος καφές, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα καφεΐνης ή ζάχαρης. Περισσότερο φρουτώδης ή με περισσότερο ή λιγότερο άρωμα.

Η φάση του καβουρδίσματος είναι πολύ σημαντική και πώς επηρεάζει τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα του ίδιου του καφέ. Αυτό καθορίζει επίσης εάν ο καφές είναι φυσικός ή ανάμεικτος.  Ο φυσικός καφές είναι το αποτέλεσμα της υποβολής του πράσινου κόκκου σε θερμότητα. Είναι απλά οι κόκκοι καφέ που μαζεύονται και καβουρδίζονται . Έχει περισσότερο άρωμα, είναι πιο απαλό και λιγότερο πικρό από τους καφέδες που έχουν υποστεί περισσότερες μεταμορφώσεις ή έχουν προστεθεί περισσότερα συστατικά. Από την άλλη, υπάρχει ο blended καφές που προκύπτει από την ανάγκη να βρεθεί ένας καφές με τις καλύτερες ιδιότητες σε γεύση και άρωμα. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να αναμειγνύονται καφέδες από διαφορετική προέλευση .

 

Ποια είναι τα πιο διάσημα είδη καφέ

  • Εσπρέσο: είναι ένα είδος ιταλικού καφέ , αρωματικού και βαθύ μαύρου χρώματος, με έντονη γεύση . Είναι το πιο απαιτητικό ποτό από τους λάτρεις.
  • Καπουτσίνο: αποτελείται από τις ίδιες ποσότητες καφέ εσπρέσο και βρασμένο στον ατμό γάλα για τη δημιουργία της κρέμας, με κακάο, σοκολάτα ή κανέλα σε σκόνη από πάνω.
  • Americano: Είναι ένας καφές εσπρέσο που αναμιγνύεται με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό , το οποίο μειώνει τη συγκέντρωση της καφεΐνης.
  • Café latte: είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, αποτελείται από έναν σύντομο εσπρέσο, τρία μέρη γάλακτος στον ατμό από πάνω και ζάχαρη για τη γεύση του καταναλωτή.
  • Καφές με γάλα: χρησιμοποιείται καθαρός καφές και η αναλογία γάλακτος είναι ίδια με αυτή του καφέ. Στην προετοιμασία πρέπει απλά να ανακατέψετε και τα δύο συστατικά.
  • Mocaccino: χαρακτηριστικό συστατικό του είναι το σιρόπι ή η σκόνη σοκολάτας . Μπορεί να συνδυαστεί με κρέμα γάλακτος και από πάνω προσθέστε κακάο, κρέμα ή σαντιγί για γεύση.
  • Macchiato: είναι ο γνωστός κομμένος ή λεκιασμένος καφές. Παρασκευάζεται σε στρώσεις και η πιο διάσημη εκδοχή είναι αυτή που αποτελείται από εσπρέσο, καραμέλα και γάλα στον ατμό.
  • Café bombón: το χαρακτηριστικό συστατικό είναι το συμπυκνωμένο γάλα , το οποίο αναμιγνύεται με καθαρό καφέ ή εσπρέσο.
  • Ιρλανδικός καφές: είναι ένα κοκτέιλ που αποτελείται από ένα μείγμα ιρλανδικού ουίσκι, καστανή ζάχαρη, καφέ και κρέμα γάλακτος, καλυμμένο με σαντιγί.
  • Καφές χωρίς καφεΐνη: Εάν είστε ευαίσθητοι στις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης και θέλετε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ, μπορείτε να επιλέξετε καφέ χωρίς καφεΐνη.

 

en_GBEnglish

Main Menu