To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Καραμέλες

Καραμέλες, είδη, ποικιλία, ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια, τιμές, προσφορές

Καραμέλες, είδη, ποικιλία, ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια, τιμές, προσφορές

Οι καραμέλες είναι  είναι ένα γλυκό που καταναλώνεται για ευχαρίστηση και όχι για διατροφή. Αυτά τα προϊόντα συνήθως δεν διακρίνονται για τη διατροφική τους αξία και μπορούν ακόμη και να είναι επιβλαβή για την υγεία. Εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Από τις πιο δημοφιλής  καραμέλες είναι οι τσίχλες και τα γλειφιτζούρια . Γενικά, οι κύριοι καταναλωτές γλυκών είναι τα παιδιά , αν και πολλοί ενήλικες έλκονται επίσης από αυτό το είδος προϊόντος .

Τι είναι οι καραμέλες

Η λέξη καραμέλα προφανώς προέρχεται από το λατινικό «canna -mella» που σημαίνει « σωλήνας μελιού », αναφερόμενος στο ζαχαροκάλαμο από το οποίο κατασκευάστηκαν αρχικά. Eίναι «προϊόντα διατροφής που λαμβάνονται με συμπύκνωση ή μείγμα σακχάρων και γλυκαντικών προσθέτων στα οποία προστίθενται ή όχι άλλα συστατικά». Διακρίνονται οι ακόλουθες ποικιλίες: σκληρές, μαλακές ή μασώμενες καραμέλες, ταμπλέτες και σταγόνες τσίχλας.

Ποικιλίες  καραμέλας

  • Σκληρές καραμέλες : είναι καραμέλες των οποίων η σύνθεση και η διαδικασία παραγωγής τους δίνουν μια υαλώδη και εύθραυστη δομή.
  • Μαλακές ή λαστιχωτές καραμέλες: καραμέλες των οποίων η σύνθεση και η διαδικασία παρασκευής τους δίνουν μια απαλή ή λαστιχωτή υφή. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χάπια ή καραμέλες.
  • Συμπιεσμένες καραμέλες: καραμέλες των οποίων το σχήμα και το μέγεθος αποκτώνται με συμπίεση, που παρασκευάζονται με απλή ανάμειξη, χωρίς να μαγειρεύονται τα συστατικά τους.
  • Καραμέλες ή σταγόνες τσίχλας : καραμέλες με κολλώδη σύσταση στις οποίες ενσωματώνονται κομμάτια ή άλλοι παράγοντες σχηματισμού γέλης. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ονομασία Nice Fruits. Τα οποία είναι γλυκά ή σταγόνες\ στα οποία ο παράγοντας σχηματισμού γέλης αντικαθίσταται πλήρως ή εν μέρει από πολτό φρούτων.

Είδη καραμέλας

  • Κουφέτα: είναι αυτά που φτιάχνονται με τη μέθοδο του κουφέτου. Γι’ αυτό αυτές οι καραμέλες είναι γνωστές και ως κουφέτα. Στα κουφέτα περιλαμβάνονται:
  • Ζαχαρωμένα αμύγδαλα : είναι καραμέλες που βασικά καλύπτονται από σάκχαρα ή γλυκαντικά πρόσθετα των οποίων ο πυρήνας αποτελείται από ολόκληρα αμύγδαλα (Prunus amigdalus).
  • Κουφέτα ή καραμέλες από άλλα αποξηραμένα φρούτα : είναι εκείνα που καλύπτονται βασικά με σάκχαρα ή γλυκαντικά πρόσθετα των οποίων ο πυρήνας σχηματίζεται από οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο, στο οποίο προστίθενται ή όχι άλλα συστατικά.
  • Κουφέτα ή καραμέλες σοκολάτας ή κουβερτούρας : εκείνα των οποίων ο πυρήνας ή η επικάλυψη είναι σοκολάτα ή κουβερτούρα.
  • Καραμελωμένα : αυτά που σχηματίζονται από πυρήνες ξηρών καρπών επικαλυμμένους με σάκχαρα ή καραμελωμένα γλυκαντικά πρόσθετα στα οποία προστίθενται ή όχι άλλα συστατικά.
  • Φρούτα ή επικάλυψη σοκολάτας : ζαχαρωμένα φρούτα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες, καλυμμένα με σοκολάτα ή επικάλυψη.

Τσίχλες

Η τσίχλα είναι ένα προϊόν διατροφής που παρασκευάζεται με πλαστική ή ελαστική μασώμενη βάση και αδιάλυτο στο νερό, φυσικό ή συνθετικό, με σάκχαρα ή γλυκαντικά πρόσθετα, στα οποία προστίθενται ή όχι άλλα συστατικά.

Τι περιέχουν;

Τα γλυκά που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ, τα μπαρ ή τα ζαχαροπλαστεία περιέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις: λευκή ζάχαρη (πολύ επιβλαβής για την υγεία), ζωική ζελατίνη που ονομάζεται επίσης isinglass (κωδικός E441) που σχηματίζεται από κολλαγόνο , μια ουσία που εξάγεται από ζωικούς ιστούς (κόκαλα, χόνδροι κ.λπ.), γενικά χοίροι ή σε κάθε περίπτωση βοοειδή αναπαραγωγής, σιρόπι καλαμποκιού γλυκαντικό που λαμβάνεται από άμυλο καλαμποκιού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, δεν είναι καλό για όσους πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη και τις βαφές που άλλοτε είναι φυσικές και άλλοτε λιγότερο.

Η καραμέλα λαμβάνεται με το λιώσιμο της ζάχαρης στους 160 βαθμούς. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, για την καραμελοποίηση γλυκών και αλμυρών παρασκευασμάτων. Για να ετοιμάσετε την καραμέλα, απλά βάλτε τη ζάχαρη σε μια χάλκινη ή ατσάλινη κατσαρόλα με μια σταγόνα νερό και βάλτε τη στο μαγείρεμα που θέλετε: για την ελαφριά καραμέλα φτάνει τους 160-170 βαθμούς, για τη σκούρα φτάνει τους 165-175 βαθμούς. Πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς αν ξεπεραστούν αυτές οι θερμοκρασίες, θα καεί και θα καταστεί άχρηστο.

Συμπεράσματα

Οι περισσότερες από τις καραμέλες είναι καθαρή ζάχαρη. Μαζί με άλλα βιομηχανικά τρόφιμα προάγουν το υπερβολικό βάρος και την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Συνηθίζουν τα παιδιά σε μια υπερβολικά γλυκιά γεύση, έτσι ώστε με τον καιρό να μην μπορούν να εκτιμήσουν άλλες τροφές λιγότερο πλούσιες σε ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δεν είναι απαραίτητο να αρνηθείτε στα παιδιά μια καραμέλα, αλλά είναι χρήσιμο να δίνετε προσοχή στην ανάγνωση των ετικετών. Αγοράστε προϊόντα με μια σύντομη λίστα συστατικών, ίσως βιολογικά και χωρίς τεχνητές γεύσεις.

Όπως είδαμε, είναι επίσης δυνατό να βρείτε καραμέλες χωρίς επικίνδυνα συστατικά στην αγορά. Πολλές μικρές εταιρείες ειδικεύονται και προσφέρουν ποιοτικές καραμέλες. Δυστυχώς, τα μπαρ και τα σούπερ μάρκετ δύσκολα προσφέρουν αυτού του είδους τα προϊόντα, η πώληση των οποίων περιορίζεται σε καταστήματα και φαρμακεία βιολογικών τροφίμων.

Η τιμή είναι σίγουρα υψηλότερη, αλλά ο περιορισμός της κατανάλωσης σε ειδικές περιπτώσεις παρακάμπτει το πρόβλημα.
Προσοχή στα κρυμμένα σάκχαρα. Μιλάμε για γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, λακτόζη, μαλτοδεξτρίνη. Συχνά αυτά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα πείθουν τον καταναλωτή ότι το φαγητό δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Δεν είναι έτσι.

 

 

en_GBEnglish

Main Menu