To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Κακάο, Σοκολάτα

Κακάο, σοκολάτα, ροφήματα, μάρκες, είδη, τιμές, προσφορές

Κακάο, σοκολάτα, ροφήματα, μάρκες, είδη, τιμές, προσφορές

Το κακάο είναι ένα μικρό τροπικό φυτό που καλλιεργείται για τους αμυγδαλωτούς σπόρους του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σοκολάτας . Ονομάζεται επίσης κακαόδεντρο . Ανήκει στην οικογένεια των Malvaceae . Το είδος είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της λεκάνης του Αμαζονίου , με δύο ζώνες εξάπλωσης που αναγνωρίζονται στην προκολομβιανή εποχή. Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Αμερική και τη Βόρεια και Νότια Αμερική και οι ποικιλίες που βρέθηκαν εκεί είναι γνωστές ως κρεόλες.

Το προϊόν εξάγεται γενικά με τη μορφή αποξηραμένου σπόρου. Οι έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα, τα οποία εξάγονται από εγγεγραμμένους εξαγωγείς ή κυβερνητικά εμπορικά συμβούλια. Οι πωλήσεις γίνονται μέσω συμβολαίων ή μελλοντικών αγορών, κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο . Στην αγορά τα εκλεκτά διαφοροποιούνται από τα βαριά. Έχει γεύση και άλλα χαρακτηριστικά που προτιμώνται, για τα οποία λαμβάνει καλύτερη τιμή.

Διατροφική αξία 

Με μια ποικιλία από μέταλλα, βιταμίνες, θερμίδες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα αυτά είναι επίσης ευχάριστα στον ουρανίσκο.

Προϊόντα κακάο

Η σοκολάτα και τα προϊόντα κακάο , ενώ τρώγονται ευχάριστα, αντιπροσωπεύουν επίσης θρεπτική αξία. Όλα τα τρόφιμα έχουν θρεπτική αξία, που σχετίζεται με την ποσότητα και το είδος των πρωτεϊνών των υδατανθράκων , των λιπών , των μετάλλων και των βιταμινών που περιέχουν. Το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή για την ανάπτυξη, την επισκευή και τον έλεγχο των λειτουργιών του σώματος και για να παρέχει ενέργεια για καθημερινές δραστηριότητες. Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι απαραίτητο να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα λίπη είναι πηγή ενέργειας. Το κακάο και η σοκολάτα περιέχουν λίπος με τη μορφή βουτύρου κακάο. Η πεπτικότητα και η αφομοίωση του είναι πολύ υψηλή. Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλή αξία ως δομητές των ιστών του σώματος. Ανεξάρτητα από την παρουσία μιας μεγάλης ποικιλίας αμινοξέων, ούτε το κακάο ούτε η σοκολάτα αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, όπως θα περίμενε κανείς.

Οι υδατάνθρακες, με τη μορφή σακχάρων, παρέχουν μια άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας. Εάν οι πόροι του σώματος είναι ανεπαρκείς λόγω άσκησης ή έλλειψης τακτικής διατροφής, τα σάκχαρα στις μαρμελάδες παρέχουν έναν από τους ταχύτερους τρόπους αποκατάστασης της ισορροπίας και γι’ αυτό τα προϊόντα που παρασκευάζονται με κακάο και σοκολάτα καταναλώνονται με συχνότητα μεταξύ των γευμάτων και μερικές φορές σε υποκατάσταση. Εξ αυτών, σε ειδικές συνθήκες μεγάλης σωματικής προσπάθειας.

Συστατικά σοκολάτας

Η σοκολάτα μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και περιέχει άλλα συστατικά εκτός από κακάο. Η θρεπτική του αξία ποικίλλει ανάλογα με αυτά τα συστατικά. Για παράδειγμα, η καθαρή (μαύρη) σοκολάτα έχει υψηλή αναλογία σε στερεά κακάο και επομένως διατηρεί περισσότερες από τις θρεπτικές αξίες του κακάο από τη σοκολάτα αναμεμειγμένη με γάλα, η οποία έχει μικρότερη αναλογία στερεών κακάο. Αλλά στο τελευταίο, το γάλα παρέχει μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός και επομένως η πρωτεϊνική του αξία είναι μεγαλύτερη.

 

Διαφορές μεταξύ σκόνης κακάο, σκόνης σοκολάτας και ροφήματος σοκολάτας 

Η μετατροπή σε σκόνη κακάο απαιτεί μακρά διαδικασία . Αρχικά, αφαιρείται ο πολτός του καρπού, αφήνοντας μόνο τους σπόρους, οι οποίοι υποβάλλονται σε διαδικασία ξήρανσης, ζύμωσης και καβουρδίσματος. Μετά το ψήσιμο, σπάνε και τα τσιπς αφαιρούνται, θρυμματίζονται και γίνονται πάστα.

Το λίπος αφαιρείται από αυτή την πάστα, αφήνοντας το «κέικ κακάο», μια ξηρή πάστα που αποφλυοποιήται και μετατρέπεται σε σκόνη. Πρόκειται για σκόνη, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα, ούτε ζάχαρη ούτε πρόσθετα. Επίσης, δεν διαλύεται εύκολα καθώς είναι αγνό.

Η σοκολάτα σε σκόνη είναι συνήθως 50% κακάο και 50% ζάχαρη . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παρασκευάσματα. Η σοκολάτα σε σκόνη, από την άλλη, έχει συνήθως 10% κακάο και 90% ζάχαρη, αρώματα και διαλυτούς παράγοντες, οπότε διαλύεται εύκολα. Γενικά φτιάχνεται για να αναμιγνύεται στο γάλα, όχι για συνταγές.

 

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη σκόνη 

Αλκαλικό, φυσικό, μαύρο ή με λεκιθίνη ; Υπάρχουν τόσα πολλά είδη κακάο, σωστά; Επομένως, παρακάτω θα σας δείξουμε πώς να επιλέξετε την καλύτερη σκόνη κακάο για εσάς. Μοιραζόμαστε επίσης συμβουλές για το πώς να αγοράσετε ένα υγιεινό προϊόν.

Επιλέξτε ανάμεσα σε φυσική ή αλκαλική σκόνη 

Το PH είναι μια κλίμακα μέτρησης που υποδεικνύει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των τροφίμων . Σε αυτήν την κλίμακα, η οποία κυμαίνεται από το 0 έως το 14, τα όξινα τρόφιμα έχουν pH κάτω από 7, ενώ τα αλκαλικά τρόφιμα έχουν pH πάνω από 7. Όσο για τη σκόνη κακάο, μπορείτε να βρείτε δύο τύπους σκόνης κακάο. Θα το εξηγήσουμε καλύτερα παρακάτω!

Φυσική σκόνη κακάο: για πιο έντονη και έντονη γεύση

Το φυσικό είναι αυτό που μόλις έχει μετατραπεί σε σκόνη. Λόγω του όξινου pH του, κάτι σαν 5 ή 6, το χρώμα του είναι πιο ανοιχτό . Επιπλέον, αυτό το είδος σκόνης  έχει πιο έντονη και πικρή γεύση. Καθιστώντας το ιδανικό για πιάτα με έντονη γεύση. Είναι ενδιαφέρον να χρησιμοποιείτε φυσική σκόνη σε συνταγές που περιέχουν μαγειρική σόδα , η οποία είναι ένα αλκαλικό συστατικό. Η αντίδραση του μείγματος αυτών των δύο συστατικών διαφορετικού pH θα προκαλέσει την εξουδετέρωση της οξύτητας του κακάο και την απαραίτητη ζύμωση για να αναπτυχθεί σωστά το πιάτο.

Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε φυσικό  στη συνταγή για κέικ ή cupcake, συνιστάται η χρήση μαγειρικής σόδας. Αυτό το είδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άλλες συνταγές με γέμιση ή γλυκές, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα . Ωστόσο, επειδή έχει πιο πικρή γεύση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την ποσότητα που αναγράφεται στη συνταγή.

Αλκαλική σκόνη : έχει πιο ήπια γεύση

Με ήπια γεύση και πιο σκούρο χρώμα , μερικές φορές ακόμη και λίγο κοκκινωπό, το αλκαλικό είναι ένα από τα πιο κοινά είδη που μπορεί να βρεθεί. Αυτό το προϊόν δεν είναι τίποτα άλλο από φυσικό κακάο που έχει υποβληθεί σε διαδικασία αλκαλοποίησης για να εξουδετερώσει την οξύτητά του, επομένως το pH του είναι 7 ή 8.

Δεδομένου ότι έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία της αλκαλοποίησης, προφανώς δεν χρειάζεται να αλκαλοποιηθεί με τη χρήση μαγειρικής σόδας. Όπως είναι στη φυσική εκδοχή. Για να μην αναφέρουμε ότι ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και αλκαλικού κακάο μπορεί να αφήσει μια μεταλλική επίγευση.

Για το λόγο αυτό, στις συνταγές κέικ συνιστάται η χρήση αλκαλικής σκόνης κακάο με μπέικιν πάουντερ ή άλλη όξινη ουσία, όπως ο χυμός πορτοκαλιού. Καθώς έχει πιο ήπια γεύση από το φυσικό κακάο, αυτό το είδος κακάο χρησιμοποιείται κυρίως σε συνταγές με συμπυκνωμένο γάλα ή παχύρρευστη κρέμα.

Αν ψάχνετε για μια πιο διαλυτή επιλογή, επιλέξτε σκόνη κακάο με λεκιθίνη

Αυτό το είδος, εκτός από την αλκαλοποίηση, είναι εμπλουτισμένο με λεκιθίνη σόγιας. Αυτό το πρόσθετο συστατικό, εκτός από τα οφέλη για την υγεία, δρα ως γαλακτωματοποιητής , εμποδίζοντας το διαχωρισμό του νερού και του λίπους στις συνταγές. Είναι μια εξαιρετική επιλογή, για παράδειγμα, για να φτιάξετε παγωτό.

Έχοντας λεκιθίνη, αραιώνεται επίσης εύκολα στο γάλα , και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε παρασκευάσματα που περιέχουν αυτό το συστατικό, αλλά και για να αντικαταστήσει το σοκολατούχο γάλα σε ζεστή σοκολάτα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αυτό σε άλλα ποτά, όπως βιταμίνες και smoothies.

en_GBEnglish

Main Menu