To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Κέτσαπ

Κέτσαπ, ποικιλία, είδη, spicy, χωρίς ζάχαρη, τιμές, προσφορές

Κέτσαπ, ποικιλία, είδη, spicy, χωρίς ζάχαρη, τιμές, προσφορές

Το κέτσαπ είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες στο περιβάλλον μας. Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν σχεδόν απαραίτητο συστατικό όταν πρόκειται για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. ‘Όπως χάμπουργκερ, χοτ ντογκ ή τηγανητές πατάτες. Στην Ισπανία, κάθε άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο ένα μπουκάλι κέτσαπ ετησίως και συγκεκριμένα 450 γραμμάρια. Ξέρουμε όμως τι είναι και ποια είναι τα συστατικά του;

Είναι η δεύτερη πιο καταναλωμένη σάλτσα στη χώρα μας. Είναι δεύτερο μόνο μετά τη μαγιονέζα, από την οποία τρώμε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο. κάτι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι πολύ περισσότερο συνδεδεμένο με τη γαστρονομία μας για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους. Αλλά η κέτσαπ είναι σαφώς η επόμενη πιο σημαντική, πολύ πίσω από άλλες όπως η μουστάρδα, από την οποία καταναλώνουμε μόνο 70 γραμμάρια κάθε χρόνο. Παρά τη δημοτικότητά του,  συνήθως δεν χαίρει καλής φήμης, κυρίως επειδή εκλαμβάνεται ως ένα ανθυγιεινό προϊόν, με λίγη ντομάτα και πολλή ζάχαρη.

Heinz και κέτσαπ

Το σύγχρονο κέτσαπ επινοήθηκε από τον Αμερικανό Henry J. Heinz, ο οποίος το 1876 πρόσθεσε ντομάτα στην εν λόγω σάλτσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ο εφευρέτης, είχε μόνο την ιδέα να συμπεριλάβει τη σάλτσα ντομάτας στη φόρμουλα. Ο Heinz το κυκλοφόρησε στην αγορά για πρώτη φορά το 1876. Προηγουμένως είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητα το 1869 πουλώντας κονσερβοποιημένα ραπανάκια με την καινοτομία της συσκευασίας. Παρασκευαζόταν σε γυάλινα βάζα και ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε στην αγορά με αυτόν τον τρόπο, τη συντηρημένη φόρμουλα. Η εταιρεία ονομαζόταν Heinz & Noble και τη δημιούργησε με συνεργάτη τον L. Clarence Noble.

Η εταιρεία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με τέτοιο τρόπο που σήμερα συνδέεται στενά με το προϊόν. Το 1990 η Heinz παρουσίασε το πρώτο ανακυκλώσιμο πλαστικό δοχείο κέτσαπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα είναι εξαπλωμένο σε όλο τον κόσμο.

Μετά την επιτυχία του, ο Henry Heinz παρήγαγε μια ποικιλία από τουρσιά και γλυκαντικά λαχανικών αλλά η εταιρεία δεν είχε ακόμη αναγνωρίσιμο σλόγκαν (δείκτης μάρκετινγκ). Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 , ο Heinz εντόπισε μια διαφήμιση σε ένα τοπικό κατάστημα: “21 styles of shoes” και σε μια στιγμή έμπνευσης αναμόρφωσε αυτή τη φράση. Αύξησε τον αριθμό και δημιούργησε αυτό που θα γινόταν ένα από τα πιο διάσημα αριθμητικά σλόγκαν στην ιστορία της διαφήμισης: 57 ποικιλίες. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία έφτιαχνε στην πραγματικότητα εξήντα πέντε (75) διαφορετικά προϊόντα, αλλά στον Henry Heinz άρεσε η εμφάνιση αυτού του τεύχους 57 σε έντυπη μορφή. Η Heinz συνεχίζει να είναι μία από τις κύριες εταιρείες κονσερβοποιίας και σάλτσας στον κόσμο.

Τι περιέχει;

Tο κύριο περιεχόμενο είναι η ντομάτα. Τα περισσότερα εμπορικά  χρησιμοποιούν συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας. Περιέχει επίσης ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, αρωματικά βότανα, κρεμμύδι (α) και μπαχαρικά μαζί με συντηρητικά και πρόσθετα. Η τηγανητή σάλτσα ντομάτας ήταν πάντα το ισοδύναμο του κέτσαπ, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο. Ειδικά λόγω ορισμένων συστατικών. Η σάλτσα ντομάτας περιέχει λάδι και η κέτσαπ όχι. Όσον αφορά τα πρόσθετα, η κέτσαπ περιέχει ακόμη περισσότερα είδη και ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας (η συσκευασμένη).

Στο κέτσαπ, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη κυμαίνεται μεταξύ 3% και 10%, ενώ στη σάλτσα ντομάτας σχεδόν δεν βρίσκεται (0,2% και 2%) ή περιλαμβάνεται ως πρόσθετο για τη διόρθωση της οξύτητας των άγουρων ντοματών που περιλαμβάνονται στη διαδικασία. Το κέτσαπ έχει περισσότερο αλάτι από τη σάλτσα ντομάτας, έχει επίσης 25% υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων από τη σάλτσα ντομάτας, μαζί με το γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε ντομάτα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στο κέτσαπ όταν χρησιμοποιείται συμπύκνωμα.

Περιλαμβάνεται στη λίστα των μη νευτώνειων υγρών όπως σαντιγί, φωτογραφικά γαλακτώματα, βερνίκια νυχιών, κολλοειδή κ.λπ. Αυτός ο τύπος υγρού έχει την ιδιότητα να αλλάζει το ιξώδες του ανάλογα με την ανάδευση. Αυτό το φαινόμενο εξηγεί γιατί, με την πρόθεση να αφαιρεθεί μια μερίδα κέτσαπ από τα δοχεία, ανακινείται βίαια στην παλάμη ενός χεριού. Με αυτόν τον τρόπο την κάνουμε να ρέει εύκολα μέσα από το άνοιγμα του δοχείου.

Πώς καταναλώνεται το κέτσαπ στον κόσμο

Το κέτσαπ είναι απαραίτητο προϊόν στην Αμερική. Το 97 % των νοικοκυριών τους έχει ένα μπουκάλι κέτσαπ στο χέρι. Είναι πολύ γνωστό σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται με πολύ καταπληκτικούς τρόπους.

Γιατί, αν και στην Ιταλία θεωρείται ιεροσυλία, συνηθίζεται να το βρίσκουμε  σε πίτσες στο Τρινιδάδ, τον Λίβανο και την Πολωνία . Χρησιμοποιείται επίσης ως υποκατάστατο της σάλτσας ντομάτας σε ζυμαρικά σε χώρες όπως η Ιαπωνία. Όπου δημιουργήθηκε ένα πιάτο με βάση μια σάλτσα κέτσαπ που ονομαζόταν Ναπολιτάνικη μακαρονάδα .

Στις Φιλιππίνες, υπάρχει το δημοφιλές κέτσαπ μπανάνας. Το οποίο εφευρέθηκε λόγω της έλλειψης ντομάτας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει την εμφάνιση και τη γεύση της ντομάτας. Στη Γερμανία, το αγαπημένο είναι το κέτσαπ με κάρυ , το οποίο μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε πάγκο με λουκάνικα.

Αναμφίβολα το πιο μυστηριώδες από όλα βρίσκεται στον Καναδά. Όπου οι άνθρωποι λατρεύουν το κέικ κέτσαπ , κόκκινο και γλασέ, το οποίο είναι πολύ πιο νόστιμο από ό,τι φαίνεται.

Η σύγχρονη ποικιλία κέτσαπ το έχει επιστρέψει στην Κίνα και έχει γίνει η βάση πολλών από τα πιάτα της ή πολλών κινεζοαμερικανικών πιάτων όπως το γλυκόξινο κοτόπουλο . Το κέτσαπ είναι μερικές φορές υποκατάστατο του ταμαρίνδου στην ταϊλανδέζικη κουζίνα .

 

en_GBEnglish

Main Menu