To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο, είδη, ποικιλίες, έξτρα παρθένο, αρωματισμένο, τιμές

Ελαιόλαδο, είδη, ποικιλίες, έξτρα παρθένο, αρωματισμένο, τιμές

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Βασίζεται στην κατανάλωση προϊόντων από εκείνη την περιοχή και για πολλά χρόνια είναι η πιο δημοφιλής σε ορισμένες χώρες που βρέχονται από αυτή τη θάλασσα. Ένας από τους πυλώνες αυτής της δίαιτας είναι, χωρίς αμφιβολία, το ελαιόλαδο, που ονομάζεται και υγρός χρυσός και με κάθε δικαιοσύνη.

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα, για καρύκευμα ή ντύσιμο σαλατών, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του προϊόντος και επίσης διαφορετικές ποιότητες ποιότητας. Είναι ένα φαγητό που πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο τραπέζι σας. Για να μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο, ετοιμάσαμε αυτόν τον πλήρη οδηγό αγοράς.

 

Το πιο σημαντικό

  • Το ελαιόλαδο έχει κάποιες ιδιότητες που είναι κοινές σε όλα τα έλαια φυτικής προέλευσης. Έχει όμως και κάποια οφέλη που είναι χαρακτηριστικά της ελιάς. Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς που χρησιμοποιείται, τον τρόπο επεξεργασίας του λαδιού και τον τρόπο αποθήκευσής του.
  • Το ελαιόλαδο έχει όπως είπαμε πολλές ιδιότητες. Ένα από αυτά είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και, για παράδειγμα, βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Το ελαιόλαδο λαμβάνεται από τις ελιές. Κάθε ένα από αυτά έχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό αυτού του υγρού, μεταξύ 25% και 30%. Η συγκέντρωσή του θα εξαρτηθεί από την ποικιλία που χρησιμοποιείται.
  • Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη ελαιόλαδου. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του για να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Όχι μόνο όσον αφορά την ποιότητα, αλλά και την αξιολόγηση της χρήσης που πρόκειται να του δώσετε.

 

Τι είναι το ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Η χρήση του χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και οφείλει το όνομά του στη χρήση ελιών, που ονομάζονται και ελιές, στην παρασκευή του. Είναι ένα τυπικά μεσογειακό προϊόν.

Μάλιστα, οι τρεις βασικοί παραγωγοί παγκοσμίως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Για να εξαχθεί το λάδι από τις ελιές πρέπει να ωριμάσουν για περίπου οκτώ μήνες. Ο χρόνος συγκομιδής είναι αργά το φθινόπωρο. Αφού μαζευτούν, οι ελιές συμπιέζονται για να πάρουν τον χυμό τους. Από εκεί ξεκινάει όλη η παραγωγική διαδικασία και η ποιότητα του λαδιού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη διαδικασία.

 

Είναι καλύτερο το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο;

Μια από τις συζητήσεις που προκύπτουν κατά καιρούς είναι αν είναι καλύτερο το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς να θέλω να αποκλείσω το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο είναι πολύ καλύτερο. Είναι τόσο στην παρασκευή του όσο και στις πολλές του ιδιότητες. Επομένως, όποτε είναι δυνατόν, είναι καλύτερα να στοιχηματίζετε σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Πώς διαβάζετε την ετικέτα του ελαιολάδου;

Δυστυχώς, οι καταναλωτές δεν δίνουν πάντα προσοχή στις πληροφορίες στην ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουν. Ωστόσο, περιέχει δεδομένα που είναι πολύ πολύτιμα όταν κάνετε μια αγορά. Για αυτόν τον λόγο, θα σας δείξουμε παρακάτω πώς να διαβάζετε την ετικέτα ενός μπουκαλιού ελαιόλαδου, αν και δεν θα είναι πάντα η ίδια:

  • Συνιστώμενη χρήση . Σε ορισμένες ετικέτες θα βρείτε τη χρήση που προτείνεται για το λάδι που πρόκειται να αποκτήσετε. Υποδεικνύει με ποιους τύπους τροφίμων συνδυάζεται καλύτερα το προϊόν.
  • Ποικιλίες ελιάς . Γνωρίζετε ήδη τις κύριες ποικιλίες ελιών που χρησιμοποιούνται. Έχετε επιβεβαιώσει ότι η γεύση του λαδιού αλλάζει ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο. Έτσι, σας ενδιαφέρει να εξετάσετε αυτήν την πτυχή.
  • Συγκομιδή . Σας δείχνει το έτος του τρύγου που χρησιμοποιείται. Μπορεί να είναι για ένα μόνο έτος ή περισσότερα από ένα.
  • Ψυχρή εξαγωγή . Εάν η ετικέτα υποδεικνύει αυτό το χαρακτηριστικό, είναι επειδή έχει εκχυλιστεί σε θερμοκρασία μικρότερη από 27 βαθμούς Κελσίου. Αν ναι, η γεύση θα είναι καλύτερη.
  • Ονομασία προέλευσης . Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται εάν είναι παρθένο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Βαθμός . Δείχνει τη διαβάθμιση του επιλεγμένου λαδιού.
  • Τύπος λαδιού . Ίσως είναι η πιο σημαντική πτυχή, αφού σας λέει τι είδους λάδι χρησιμοποιεί. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, προσπαθήστε πάντα να στοιχηματίζετε σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ελαιολάδου;

Το ελαιόλαδο υπάρχει συνήθως σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται τόσο για το μαγείρεμα όσο και για το dressing μιας σαλάτας, μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων. Σε αυτό το σημείο του οδηγού αγοράς γνωρίζετε ήδη κάποια χαρακτηριστικά του. Τώρα ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του.

Πλεονεκτήματα
  • Είναι ένα προϊόν που φροντίζει την υγεία
  • Βελτιώνει τη γεύση του φαγητού
  • Είναι ένα αντικείμενο που βρίσκεται εύκολα.
Μειονεκτήματα
  • Ορισμένες ποικιλίες είναι αρκετά ακριβές
  • Δεν διατηρεί σταθερό κόστος
  • Πρέπει να ξέρεις πώς να το χρησιμοποιείς

 

Κριτήρια αγοράς

Πρόκειται να ολοκληρώσουμε αυτόν τον οδηγό αγοράς, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε χωρίς να εξετάσουμε πρώτα ορισμένες πτυχές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Είναι αλήθεια ότι το ελαιόλαδο αγοράζεται συχνά, αλλά καλό είναι όποτε το κάνεις να επιλέγεις το καλύτερο. Μην χάσετε, λοιπόν, τις πληροφορίες που σας δείχνουμε στις επόμενες ενότητες.

  • Τύπος λαδιού
  • Ποικιλία
  • Μέγεθος πακέτου
  • Αυθεντικότητα

 

Τύπος λαδιού

Έχετε ήδη δει ότι υπάρχουν διάφορα είδη ελαιολάδου στην αγορά. Έχετε επίσης ανακαλύψει ότι δεν είναι όλα εξίσου ωφέλιμα. Επομένως, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να αγοράζετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και, σε αντίθετη περίπτωση, παρθένο ελαιόλαδο. Είναι αυτά που θα φροντίσουν καλύτερα την υγεία σας και αυτά που δίνουν μοναδική γεύση στο φαγητό.

Ποικιλία

Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο θα πρέπει να λάβετε υπόψη την ποικιλία του και για τι προτείνεται. Η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε διαφορετικές ποικιλίες στο σπίτι για να χρησιμοποιήσετε την καταλληλότερη ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Φυσικά, προσπαθήστε να καταναλώσετε το λάδι σε εύλογο χρόνο. Το λέμε γιατί αργότερα χάνει κάποιες ιδιότητές του.

Μέγεθος πακέτου

Ακολουθώντας τη γραμμή της προηγούμενης ενότητας, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος δοχείου για την οικογένειά σας. Δεν αξίζει να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας ένα δοχείο πέντε λίτρων, αν χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα καταναλώσετε. Επιπλέον, το ελάχιστο δοχείο πρέπει να είναι μισό λίτρο ώστε το προϊόν να παραμένει σε άριστη κατάσταση.

Η οξύτητα μετρά πόσα ελεύθερα λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λάδι. Μάλιστα, είναι μια τιμή που δείχνει την ποιότητα των παρθένων ελαιόλαδων. Όσο χαμηλότερη είναι η οξύτητα, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του λαδιού. Το παρθένο ελαιόλαδο θα έχει οξύτητα ίση ή μικρότερη από 2 βαθμούς. Το έξτρα παρθένο πρέπει να έχει 0,8 βαθμούς ή λιγότερο.

Αυθεντικότητα

Καλό είναι να αγοράζετε ελαιόλαδο σε καταστήματα που εγγυώνται την προέλευσή του. Θα ήταν επίσης σκόπιμο να αγοράσετε ένα προϊόν το οποίο μπορείτε να επαληθεύσετε την προέλευσή του και που συμμορφώνεται με την επισήμανση του. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές έχουν εξαπατηθεί με αυτό το προϊόν.

 

Περίληψη

Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν με άπειρες ιδιότητες. Επίσης, είναι απαραίτητο στην κουζίνα σας. Χρησιμοποιείται για την προετοιμασία σχεδόν όλων των τύπων πιάτων και προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση στις παρασκευές σας. Όταν επιλέγετε ένα ελαιόλαδο, πρέπει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα συστατικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ελαιόλαδα. Δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα ή δεν είναι εξίσου ωφέλιμα για την υγεία. Σε όλο αυτόν τον οδηγό σας έχουμε δώσει μια σειρά από οδηγίες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη. Φυσικά, η σύστασή μας είναι να στοιχηματίζετε πάντα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

en_GBEnglish

Main Menu