To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Βούτυρο, Μαγειρικά Λίπη

Βούτυρο, Μαγειρικά Λίπη, μαργαρίνη, είδη, ποικιλίες, προσφορές

Βούτυρο, Μαγειρικά Λίπη, μαργαρίνη, είδη, ποικιλίες, προσφορές

Το βούτυρο είναι φτιαγμένο από λίπος γάλακτος . Είναι ένα προϊόν υψηλής θερμιδικής αξίας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το οποίο παρέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και D. Είναι το προϊόν που λαμβάνεται από το γάλα με μηχανικές διαδικασίες ή με ανάδευση παστεριωμένης κρέμας . Ο όρος “βούτυρο” δηλώνει μόνο το προϊόν που παρασκευάζεται με γάλα ή κρέμα από αγελαδινό γάλα . Τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τη συμπαγή και ομοιογενή του σύσταση σε θερμοκρασία δωματίου , το περισσότερο ή λιγότερο έντονο κιτρινωπό χρώμα και τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα.

 

Πώς παρασκευάζεται το βούτυρο;

Η παραγωγή βουτύρου αποτελείται από διάφορα στάδια:

1ος. Αρχικά γίνεται διαχωρισμός της κρέμας από το γάλα (αποβουτυρωμένο). Το οποίο μπορεί να γίνει είτε αφήνοντας το γάλα να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες, είτε με τη βοήθεια μηχανών αποβουτύρου που έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό.

2ο. Η κρέμα στη συνέχεια θα μετατραπεί σε βούτυρο μέσω μιας σειράς επεμβάσεων που περιλαμβάνουν παστερίωση της κρέμας. Απόσμηση της ίδιας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ενώσεις που αναδίδουν άσχημες οσμές, η επακόλουθη ψύξη και ωρίμανση της κρέμας.

3η. Η ωρίμανση της κρέμας είναι το τελευταίο βήμα στην προετοιμασία της κρέμας για να τη μετατρέψει σε βούτυρο και μια από τις βασικές διαδικασίες. Σε αυτό το στάδιο, η κρέμα, η οποία δεν είχε άρωμα μετά τις διεργασίες στις οποίες είχε υποβληθεί, εμβολιάζεται με γαλακτικά βακτήρια που θα παράγουν γαλακτικό οξύ και αρωματικές ενώσεις, όπως το διακετύλιο. Αυτά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση της.

Η γεύση, το άρωμα και η ποιότητα του εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων όπως ο τύπος τροφής του ζώου από το οποίο προέρχεται η κρέμα, η περίοδος γαλουχίας, η κατάσταση της υγείας του, αλλά, επιπλέον, η διαδικασία ωρίμανσης επηρεάζει, που οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν το χαρακτηριστικό άρωμα του προϊόντος. Κατά την ωρίμανση , η κρέμα οξινίζεται και αρωματίζεται έτσι ώστε, μόλις ωριμάσει, αναδεύεται , ένα θεμελιώδες στάδιο στη διαδικασία παρασκευής, που θα μετατρέψει την κρέμα σε βούτυρο. Μόλις ληφθεί, πλένεται και ζυμώνεται πριν προχωρήσουμε στη συσκευασία του προϊόντος. Πρέπει να συσκευάζεται αμέσως μετά την επεξεργασία για να αποφευχθούν πιθανές διαιρέσεις ή αλλοιώσεις.

Είδη βουτύρου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βουτύρου που λαμβάνουν το όνομά τους με βάση διάφορα κριτήρια:

Λόγω της καταγωγής του

Το βούτυρο είναι το προϊόν που λαμβάνεται από αγελαδινό γάλα ή κρέμα γάλακτος , μπορεί να ληφθεί από το γάλα άλλων ζωικών ειδών όπως το πρόβειο, το κατσικίσιο ή το βουβάλι. Στην περίπτωση αυτή, το όνομά του πρέπει να αναφέρεται στο είδος από το οποίο προέρχεται. Το πρόβειο ή κατσικίσιο βούτυρο είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο.

Λόγω της διαδικασίας παραγωγής

α) Το γλυκό βούτυρο κρέμας παράγεται από φρέσκια κρέμα ωριμασμένη χωρίς οξίνιση. Ενώ το βούτυρο ξινή κρέμα λαμβάνεται από κρέμα που έχει ωριμάσει με οξίνιση.

β) Χτυπημένο βούτυρο , το οποίο φυσάται με αέρα κατά τη διαδικασία παρασκευής του, φτάνοντας σε περιεκτικότητα 30 τοις εκατό αέρα. Αυτό διευκολύνει την ακαθαρσία του ή την ικανότητά του να απλώνεται, καθώς είναι πιο ελαφρύ βούτυρο, το οποίο λιώνει καλύτερα από το συνηθισμένο βούτυρο.

Λόγω της σύνθεσής του

α) Βούτυρο ελαφρύ ή χαμηλών θερμίδων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το συνηθισμένο, με τιμές μεταξύ 41 και 65 g/100 g.

β) Βούτυρο με πρόσθετα μη γαλακτοκομικά συστατικά , για παράδειγμα σκόρδο, αρωματικά βότανα κ.λπ.

γ) Βούτυρο με αλάτι ή αλατισμένο βούτυρο, στο οποίο κατά την παρασκευή του προστίθεται χλωριούχο νάτριο (κοινό αλάτι).

 

Χρήση κουζίνας

Το βούτυρο είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται ευρέως σε πολλές χώρες . Η ευκολία του να λιώσει και να απλωθεί, καθώς και η λεπτή γεύση και το άρωμά του, διευκολύνουν και διευρύνουν τις μαγειρικές του χρήσεις. Από παραδοσιακό φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο για πρωινό, μέχρι σάλτσες καρυκευμένες με αρωματικά βότανα που συνοδεύουν πιάτα με τα πιο ποικίλα υλικά. Το βούτυρο παρουσιάζει μεγάλη ευελιξία .

Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική , αποτελώντας ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα συστατικά στην παρασκευή κέικ, τάρτες κ.λπ. Ωστόσο, το βούτυρο δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία . Μπορεί να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία και να χρησιμοποιηθεί για να σοτάρετε ελαφρά τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα για τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Όμως δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για τηγάνισμα, ούτε να υπερβαίνει τους 90ºC , καθώς καίγεται και δημιουργεί ουσίες με δυσάρεστη γεύση και οσμή (ακρολεΐνη ), το οποίο μπορεί επίσης να είναι τοξικό.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Για να αποφύγετε πιθανές αλλοιώσεις και να απολαύσετε πλήρως τις ιδιότητες αυτού του φαγητού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μια σειρά από συστάσεις :

– Μόλις ανοίξει το δοχείο , το προϊόν πρέπει να έχει συμπαγή εμφάνιση και λίγο πολύ έντονο κίτρινο χρώμα.

– Πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο . Ιδανικά, θα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 0ºC και 5ºC. Η μέγιστη θερμοκρασία αποθήκευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10ºC.

– Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως ή το δυνατό τεχνητό φως, καθώς και την εγγύτητα σε πηγές θερμότητας. Διατηρώντας το κρύο και προστατευμένο από το φως μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα του προϊόντος για έναν έως δύο μήνες.

– Συνιστάται να σκεπάζετε καλά το δοχείο μετά την κατανάλωση και να το διατηρείτε σε προφυλαγμένο μέρος στο ψυγείο. Ασφαλές από περίεργες μυρωδιές που μπορούν να μεταδοθούν από άλλα τρόφιμα, αφού τις απορροφά εύκολα.

en_GBEnglish

Main Menu