To marketplace του eshops.gr είναι σε διαδικασία δοκιμών ελέγχου και δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις.

Απεριτίφ

Απεριτίφ , ελαφρά, αφρώδη, ποικιλία, ποτά, τιμές, προσφορές

Απεριτίφ , ελαφρά, αφρώδη, ποικιλία, ποτά, τιμές, προσφορές

Όπως αποκαλύπτουν τα ονόματά τους, αυτά τα ποτά υπάρχουν συνήθως πριν και μετά τα γεύματα . Υπάρχει μεγάλη γκάμα από λικέρ , τα οποία μπορεί να είναι απεριτίφ ή χωνευτικά . Για να μάθετε τι είδους ποτό είναι, πρέπει να αναλύσετε τη γλυκύτητα και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τι είναι τα ποτά απεριτίφ;

Τα απεριτίφ είναι μερικά οινοπνευματώδη ποτά με πικρές αρχές που λαμβάνονται με απόσταξη ή με διαβροχή βοτάνων σε αλκοόλ, το οποίο όμως μπορεί να περιέχει ή και όχι κρασί. Πίνεται τελετουργικά πριν από τα γεύματα για να ανοίξει η όρεξη. Στην πραγματικότητα, η λέξη απεριτίφ προέρχεται από τη λατινική λέξη « aperire », που σημαίνει ανοίγω.

Ιστορικά, τα απεριτίφ ήταν ξηρά ποτά , δηλαδή όχι γλυκά αλλά χαμηλά σε ζάχαρη. Αφού η ζάχαρη δεν διεγείρει την όρεξη και είναι θέμα να μην την περιορίσουμε πριν από το γεύμα. Συνήθως αποτελούνται από φρούτα, στις περισσότερες περιπτώσεις εσπεριδοειδή, αφού αυτά τα πικρά συστατικά είναι που ανοίγουν την όρεξη. Πρέπει επίσης να είναι ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ .
Υπάρχουν διάφορα είδη ποτών απεριτίφ όπως η σαγκρία , η μπύρα ή το λευκό κρασί .

Προέλευση των ποτών απεριτίφ

Χρησιμοποιούνταν ήδη από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους για ιατρικούς σκοπούς . Ωστόσο, τον Μεσαίωνα τα μοναστήρια έγιναν εξειδικευμένα κέντρα για την παρασκευή βοτάνων . Από τον 19ο αιώνα, στο Τορίνο (Ιταλία), οι οινοπνευματοποιοί με επώνυμα όπως Martini , Cinzano , Gancia ή Campari ήταν οι πρώτοι που ανακάτεψαν βότανα με αλκοόλ χαμηλής αντοχής. Αυτός ο συνδυασμός είναι το βασικό συστατικό των απεριτίφ.

Συνδυασμός ποτών απεριτίφ

Τα κρασιά απεριτίφ συνιστώνται ιδιαίτερα με: τυριά , ελιές , κροκέτες, πατατάκια ή ακόμα και αποξηραμένα λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια συνοδευόμενα από λίγη σάλτσα. Όσον αφορά τη θερμοκρασία , για ελαφριά κρασιά απεριτίφ ( brut cavas , εκλεκτά κρασιά , μανζανίλια κ.λπ.), προτείνεται γύρω στους 7-10ºC . Για ενισχυμένα κρασιά απεριτίφ (amontillados και oloroso), κάτι λιγότερο δροσερό είναι καλύτερο, περίπου 12-14º C.

Τα πιο διάσημα κρασιά απεριτίφ

Τα ποτά απεριτίφ μπορεί να περιέχουν ή όχι κρασί, ναι, ο κύριος στόχος είναι να τονωθεί η όρεξη. Για αυτό , το ρόφημα πρέπει να είναι πολύ ξηρό και να αποτελείται από φρούτα που χαρακτηρίζονται από εσπεριδοειδή. Όπως λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι ή γκρέιπφρουτ .

Txakoli

Το Txakoli έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι ένα εποχιακό ποτό για να εδραιώνεται ως ρόφημα κατάλληλο για απεριτίφ όλο το χρόνο. Είναι ένα κρασί που συνδυάζεται τέλεια με τουρσιά και δυνατές γεύσεις , καθώς και με γαύρο, σαρδέλες ή παλαμίδα. Ως εκ τούτου, είναι ένα από τα τέλεια ζευγάρια για gildas , καθώς ο συνδυασμός της γεύσης του ξυδιού ενώνεται με την αλμύρα του γαύρου, ταιριάζοντας τέλεια με αυτό το νεανικό και φρουτώδες κρασί . Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η οξύτητά του προκαλεί αύξηση της ποσότητας σάλιου στο στόμα, διεγείροντας την έκκριση γαστρικών υγρών και προετοιμάζοντας τον οργανισμό για καλύτερη πέψη.

Campari

Το ζωηρό κόκκινο χρώμα αυτού του απεριτίφ bitter είναι αδιαμφισβήτητο. Γεννήθηκε στα περίχωρα του Μιλάνου, με μια μυστική φόρμουλα που σήμερα είναι γνωστό μόνο ότι έχει ένα μείγμα από βότανα, μπαχαρικά, ξύσμα φρούτων και φλούδες. Συμπεριλαμβανομένης της κινίνης, του ραβέντι και του πορτοκαλιού. Για το Campari δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι όροι, είτε το αγαπάς είτε το μισείς. Γιατί η πικρία και η πυκνότητά του δεν είναι για όλα τα γούστα. Μάλιστα, συνηθίζεται να το αραιώνουν με πάγο, σόδα ή πορτοκάλι.

Κρασί Sherry

Το ισπανικό προϊόν ξεχωρίζει ανάμεσα στα πιο καταναλωτικά ποτά απεριτίφ. Το κρασί Sherry είναι γνωστό ως το παλαιότερο ποτό στον κόσμο, με προέλευση την αραβική εισβολή στην Ισπανία . Αυτό το κρασί παρασκευάζεται μόνο στο Jerez de la Frontera, στο El Puerto de Santa María και στο Sanlúcar de Barrameda, γι’ αυτό και είναι ένα τόσο ιδιαίτερο ποτό. Επειδή οι συνθήκες αυτών των περιοχών, το κλίμα και το έδαφος τους είναι μοναδικά. Υπάρχουν διάφορες ομάδες κρασιών Sherry με βάση τα χαρακτηριστικά τους: Το Fino είναι πιο ξηρό και ελαφρύτερο κρασί. Το Manzanilla είναι ξηρό αλλά έχει περισσότερο φυσιολογικό ορό παρά λεπτό. Το amontillado έχει ελαφρύτερη πυκνότητα. Από την άλλη, το Oloroso έχει πολύ σώμα. και, το palo cortado χαρακτηρίζεται από το άρωμά του. Στα γλυκά κρασιά της Jerez, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε δύο που συνήθως χρησιμοποιούνται και ως απεριτίφ, το Pedro Ximénez και το Moscatel.

Βερμούτ

Είναι το βασικό ισπανικό ποτό απεριτίφ, με ή χωρίς σόδα, αλλά η προέλευσή του χρονολογείται από τη θρυλική εταιρεία Martini & Rossi, που ιδρύθηκε το 1879 στο Τορίνο . Λευκό, κόκκινο ή ξηρό, υπάρχουν βερμούτ για όλους τους τύπους ουρανίσκων. Το λευκό αναδεικνύει τη γεύση της αψιθιάς, στο κόκκινο το βότανο της γεντιανής είναι πολύ πιο παρόν και, στο ξηρό, το χαμομήλι . Φυσικά, δεν υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο να βάλετε αυτή τη φέτα πορτοκάλι ή λεμόνι και τις ελιές ή όχι, είναι ότι πρέπει!

Μαδέρα

Η Μαδέρα είναι ένα κρασί που φτιάχνεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού που του δίνει το όνομά του . Είναι ένα μοναδικό κρασί στον κόσμο , του οποίου η ιστορία και η παραγωγή είναι παρόμοια με αυτή των κρασιών Sherry. Επιπλέον, έχει και δύο εκδοχές για το ορεκτικό, την ξηρή που λέγεται Secial και τη γλυκιά που λέγεται Verdelho και της οποίας η γεύση είναι πολύ πιο βαθιά. Ενώ, για συνδυασμό με επιδόρπια, χρησιμοποιούνται Bual και Malmsey.

Aperol Spritz

Είναι ένα από τα πιο γνωστά ποτά στην Ιταλία, ειδικά για τη χρήση του ως απεριτίφ. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, το Aperol λαμβανόταν ως χωνευτικό μετά από βαριά γεύματα και ήταν ελάχιστα γνωστό εκτός της χώρας. Όμως η ιστορία του ξεκινά τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία εισβάλλει στην Ιταλία και οι στρατιώτες αρχίζουν να ξεπλένουν το ιταλικό prosecco με σόδα για να μειώσουν την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ ονομάζοντας αυτό το νέο ποτό Spritz . Αυτός ο συνδυασμός πολιτισμών οδήγησε τον 20ο αιώνα σε έναν νέο τρόπο λήψης του Aperol για βερμούτ και αποκαλώντας το Aperol Spritz. Ένα μείγμα Aperol με κάβα και σόδα.

en_GBEnglish

Main Menu