Λάδι
Όλα τα έλαια, φυτικά ή μη, είναι λιπαρά, δηλαδή αποτελούνται από 99,9% λιπίδια και επομένως παρέχουν 899 Kcal ανά 100 γραμμάρια το καθένα. Ωστόσο, ο τύπος λίπους που προσφέρει το καθένα λάδι καθώς και ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το δείγμα που επιλέγουμε. Επομένως, παρακάτω σας δείχνουμε τους διαφορετικούς τύπους ελαίων: τα θρεπτικά συστατικά και τις ιδιότητές τους.
Το λάδι και τα λίπη του
Όπως είπαμε, όλα τα έλαια είναι ως επί το πλείστον λίπη. Αλλά το σημαντικό είναι να κοιτάξουμε πέρα από την ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού και να παρατηρήσουμε την ποιότητα των λιπιδίων του που μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ας θυμηθούμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δρουν στον οργανισμό μας αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και δεν έχουν καμία επίδραση στην HDL ή την καλή χοληστερόλη. Ενώ τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τελευταία αυξάνουν και την καλή χοληστερόλη στο σώμα μας . Όπου συνδέονται περισσότερο με καρδιαγγειακά οφέλη .
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα έλαια δεν έχουν χοληστερόλη, αφού είναι φυτικής προέλευσης, με εξαίρεση το μουρουνέλαιο που παρέχει 650 mg αυτού του λιπιδίου ανά 100 γραμμάρια.
Άλλες θρεπτικές ιδιότητες ελαίων
Εκτός από το να γνωρίζουμε το είδος του λίπους που υπάρχει σε κάθε λάδι, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλά έλαια είναι πηγή βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α ή D, καθώς και πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Για παράδειγμα, μεταξύ των εναλλακτικών με περισσότερη βιταμίνη Ε είναι το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και το ηλιέλαιο, οι σπόροι σταφυλιού και το καλαμποκέλαιο, ενώ το μουρουνέλαιο είναι πηγή βιταμίνης Α και D. Σε κανένα λάδι δεν θα βρούμε υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C ή το σύμπλεγμα Β. Μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε τις προηγούμενες που είναι διαλυτές σε λίπη.
Από την άλλη πλευρά, το ελαιόλαδο, ειδικά το παρθένο και το έξτρα παρθένο εναλλακτικό, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, όπως και το έλαιο σταφυλιού. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Α που μπορεί να έχουν ορισμένα έλαια έχουν επίσης αντιοξειδωτική λειτουργία στον οργανισμό μας.
Λάδια στην κουζίνα
Όταν μαγειρεύουμε με λάδι, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το σημείο καπνίσματος, το σημείο τήξης ή το κρίσιμο σημείο, που είναι το σημείο μετά το οποίο αρχίζουν να αλλάζουν τα λιπαρά οξέα του. Επομένως τα λάδια με το υψηλότερο κρίσιμο σημείο θα είναι τα πιο σταθερά στη θέρμανση. Αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μακροχρόνιο μαγείρεμα ή υψηλές θερμοκρασίες όπως ψήσιμο και τηγάνισμα. Ενώ αυτά με χαμηλότερο κρίσιμο σημείο θα προτιμηθούν για ντύσιμο ή κατανάλωση ωμά.
Μεταξύ των πιο ανθεκτικών στη θερμότητα επιλογών είναι το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο, η καρύδα και το σταφυλέλαιο , με τα οποία, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε στους 180° ή περισσότερο χωρίς πρόβλημα, ενώ οι περισσότερες εναλλακτικές έχουν ένα κρίσιμο σημείο γύρω στις 160° και επομένως, Δεν συνιστάται η χρήση του για τηγάνισμα, για παράδειγμα, καθώς οι αλλαγές που θα υποστούν τα λίπη του θα μπορούσαν να προέρχονται από τρανς λιπαρά .
Είδη λαδιών
Έλαιο Canola
Το λάδι κανόλας μερικές φορές παίρνει μια κακή κριτική γιατί συνδέεται με το τηγάνισμα αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Όπως σας είπαμε, αυτά τα έλαια συνήθως δεν είναι τα πιο δημοφιλή στη διατροφική κατηγορία, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ειδικά η κανόλα, είναι αρκετά υγιεινά και είναι ευρέως διαθέσιμα και σχετικά προσιτά σε σχέση με άλλα λάδια. Παρά το γεγονός ότι έχουν ελαφρώς λιγότερο εντυπωσιακή σύνθεση λίπους από το ελαιόλαδο, τα έλαια canola και τα φυτικά έλαια εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά σε ακόρεστα λιπαρά και πολύ χαμηλά σε κορεσμένα. Ιδανικό για: τηγάνισμα, ψήσιμο και ψήσιμο
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Έλαιο αβοκάντο
Φυτικά έλαια: Ηλίανθος και καλαμπόκι
Φυστικέλαιο
Σησαμέλαιο
Λιναρέλαιο
Κατηγορίες Λαδιού
Ελαιόλαδο | Σπορέλαιο |